Home - Actualitate - Mai mulți copii supraponderali, ajutați de specialiști în tabără la Straja

Mai mulți copii supraponderali, ajutați de specialiști în tabără la Straja

joi, 13 Iul, 2017

Nu e ușor să treci peste bariere, peste prejudecăți și răutăți, să ții regim și să faci sport. Toate se învață și se educă, în tabără la Straja, unde mai mulți antrenori, special calificați, vin în ajutorul copiilor supraponderali.

 

I-am găsit în jurul unui coș cu mere, în timp ce vorbeau despre nevoia de a mânca, după un antrenament istovitor. Au kilograme în plus și o recunosc deschis, iar acesta a fost primul pas spre rezolvarea și înțelegerea problemelor lor. Copiii care vin la Straja în tabără s-au lovit de prejudecățile și răutățile colegilor lor, dar aici, alături de alții ca ei, învață să se accepte. „Îmi place să fac sport și îmi place adrenalina de a slăbi, de a face sport și de a mânca sănătos. Am câteva kilograme în plus, dar sunt sigur că o să le dau jos, pentru că am voință. Este al treilea an când vin în tabără aici vara și e foarte distractiv”, a zis Rareș Nicolae, un tânăr care avea un picior bandajat, după ce, din cauza efortului, s-a lovit la genunchi.

Alex vrea să devină cofetar

Din grup se remarcă un alt tânăr, Alex, care recunoaște singur că e un gurmand. A participat la Masterchef, îi plac dulciurile și se visează cofetar. El face prăjituri și le și degustă, dar lupta cu kilogramele o dă la Straja. „Cum se împacă plăcerea de găti cu kilogramele în plus? Se împacă bine. Ideea e că, în timpul anului, mănânc prostii, ca orice alt copil și încalc regulile unei alimentații sănătoase, dar când ajung aici, reglementez dieta și să zic că mă pun pe calea cea bună. De la Masterchef am tot ajuns la concursuri de gătit. Îmi place să găstesc la nebunie. Îmi plac deserturile și vreau să am o cofetărie, când cresc mare. Îmi place să le pregătesc, mă satur cu miros. De obicei nu prea mănânc când fac prăjituri, doar gust, să nu zică oamenii că îi otrăvesc, dar cu dieta sunt obișnuit, că țin dietă de când mă știu. Vin, însă, în tabăra asta că am nevoie de ea. Și știți cum e? Inițial, ești speriat de bombe, ți se pare că ești în armată, dar e destul de amuzant și facem mișcare prin jocuri și antrenamente. Tot timpul se râde de mine, dar eu sunt cine sunt eu, iar dacă ei aleg să râdă de mine… e alegerea lor”, mărturisește și Alex Rotaru, un grăsuț, pasionat de bucătărie, care a reușit să se împace cu gândul că e o persoană importantă, în ciuda kilogramelor în plus.

Psihicul, un aliat important

Cel mai greu e să vrei, să lupți pentru a slăbi, să alergi, să dai tot ce ai mai bun, dar contează și psihicul. Pentru asta, copiii din tabăra de nutriție de la Straja au cu ei psihologul și nutriționistul. „Mesele sunt preparate în așa fel încât ei să își atingă targetul energetic, care, cu siguranță, pentru vârsta lor, o să promoveze un stil de viață și o creștere optimă. Mâncarea e pe gustul lor, le place, dar noi nu le interzicem, ci chiar mâncăm și dulciuri, dar prăjituri făcute în casă, fără jeleuri, bombonele, napolitane, ci dulciuri nutritive. Noi nu le interzicem lucruri, iar asta le spunem mereu, că, pentru o greutate optimă, există echilibru, dar contează proporția în care le consumăm”, spune Ioana Popa, nutriționist dietetician, care vine an de an în această tabără. Nu li se cere să renunțe la ceea ce le place, iar cei de aici, îi îndrumă să se accepte așa cum sunt, ca mai apoi să poată lua decizia de a slăbi. „Toată lumea are dificultăți și încercăm să tratăm cauza și nu efectul și, mergând la cauză, căutăm să vedem de ce mâncăm pe fond emoțional. Atunci rezolvăm partea emoțională. Mâncarea este doar combustibil și asta e o idee foarte importantă pe care le-o transmitem. Mănânc pentru că sunt supărat, de stres, de frică, de fericire, de orice, de plictiseală, dar nu de foame. Mergem la baza lucrurilor și vedem de ce ne consolăm cu mâncarea, sau să rezolvăm problemele emoționale. Copiii știu să fie foarte răi și aici e un mediu în care toți sunt la fel de grași și ideea pe care mergem este că felul în care arăt nu mă definește. Eu, ca om, sunt așa din multe lucruri și felul în care arată corpul meu nu zice foarte multe despre mine”, susține Dana Pop, psihologul echipei.

Sportul ca o joacă

Toți acești copii fac sport, aleargă, înoată, fac călărie și lucrurile par să se așeze sub forma unor jocuri. Astfel, ei uită că sunt grași și, la final, pe cântar chiar se observă. Tocmai de aceea, instructorii au ajuns în cel de al VIII-lea an de tabără. „Avem călărie, parc de aventură, piscină, traseu tematic, avem tubing cu colace și multe activități pentru copii. Sunt foarte distractive și noi încercăm să îi recompensăm după antrenamentele grele pe care le facem, sau după drumețiile lungi. Venim la piscină, sau la tubing, călărie, râdem, povestim. Pe lângă mișcare, avem și lecții de nutriție, gătim împreună, iar acum chiar facem un burger sănătos la grătar. Punem noi carnea pe grătar, legumele, iar asta îi ajută mult”, susține Marius Fodoran, instructor coordonator al taberei.

Copiii pleacă de aici, din tabără, cu obiceiuri deprinse. Și unde mai pui că, în ultimele zile, părinții vin și ei la Straja și au posibilitatea să schimbe între ei păreri și să învețe să își ajute propiii copii. „Părinții sunt invitați în ultimele patru zile în tabăra de sănătate și ei participă la toate activitățile noastre, incusiv la mișcare, la consilierea psihologică și la lecțiile de nutriție. Plus că ei vorbesc între ei și au o problemă comună și înțeleg mult mai bine ce să facă pe viitor”, a mai spus Marius Fodoran.

Nu mai puțin de 23 de copii sunt acum în tabăra de nutriție și sănătate de la Straja și ei se mută în mai multe locații, în funcție de tematica fiecărei săptămâni de tabără. Nimeni nu pleacă fără să câștige ceva, dar și cu câteva kilograme mai puțin, ceea ce este cel mai mare câștig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *