Connect with us
Data: 20/05/2024
.

Actualitate - Eveniment

Locuitorii din Hărău au scăpat de inundaţii, dar sunt lăsaţi pe întuneric

Publicat

pe

primar harauSituată pe malul Mureşului, aproape de Deva şi de Simeria, dar şi de Geoagiu şi Orăştie, comuna Hărău este printre localităţile rurale mari ale judeţului Hunedoara.

Comuna Hărău se întinde pe o suprafaţă de 42 de kilometri pătraţi şi are o poluaţie de peste 2.200 de oameni, fiind una dintre puţinele localităţi, nu doar din judeţ, ci chiar din întreaga ţară, în care numărul locuitorilor a fost în creştere, conform datelor ultimului recensământ, cel din 2011.

Fără curent mai bine de o zi

Locuitorii acestei comune trăiesc în patru sate, respectiv Hărău, aşezarea de reşedinţă omonimă, şi localităţile aparţinătoare Banpotoc, Bârsău şi Chimindia. Comuna este cunoscută prin izvoarele de apă minerală de la Chimndia, mai ales, dar şi de la Banpotoc. De asemenea, în comună, ca în mai toate localităţile rurale, sunt şi câteva biserici frumoase, vechi şi interesante, fiind vorba despre lăcaşele de cult cu hramurile „Cuvioasa Paraschiva” din Chimindia, ridicată înb secolul al XVI-lea, „Sfântul Dumitru” din Hărău, din secolul al XVIII-lea, şi „Sfântul Nicolae” din Bârsău, din secolulal XVI-lea, ultimele două, ambele din zid, fiind şi monumente istotice. În mod firesc, ţinând cont nu doar de apropierea de mai multe localităţi urbane, dar şi de vremurile în care trăim, locuitorii comunei Hărău îşi doresc să aibă standarde de confort cât mai ridicate. Şi, chiar dacă acestea există, locuitorii din Hărău, dar şi administraţia publică locală din comună, se confruntă cu o problemă extrem de neplăcută. „Ne-a ferit Dumnezeu de stihiile naturii din ultima vreme, nefiind afectaţi de inundaţii, dar ne confruntăm cu altă problemă. Astfel. De ceva vreme avem mari probleme cu furnizarea curentului electric, mai ales în localitatea de reşedinţă, dar şi în celelalte sate. Practic, cum vine o ploaie mai pueternică, se întrerupe furnizarea curentului electric. La ultima ploaie puternică nu a fost curent vreme de mai mult de o zi, mai exact de circa 27 de ore. Am anunţat furnizorul despre acest aspect, dar nu s-a luat niciun fel de măsură. Vom face şi o notă scrisă, cu semnături de la locuitori, şi sper ca acest demers să aibă mai mult succes. Este neplăcut, nu doar în gospodării, unde, din cauza acestor pene de curent, se poate defecta aparatura electrocasnică, se strică mâncarea şi altele. În plus, se fac diferite opriri de curent fără să fim anunţaţi. În plus, este afectată şi activitatea din administraţie, nu doar în birouri, ci şi la activitatea din teren. Avem mai multe lucrări pe teritoriul comunei unde folosim aparate legate la curent şi, dacă nu avem, nu putem să facem nimic”, a declarat Lucian Albu – Weber, primarul comunei Hărău.

Decolmatări

În altă ordine de idei, revenind la vremea capricioasă din ultima vreme, aşacum arătam şi mai sus, cei din Hărău au fost feriţi de inundaţii, dar îşi iau şi măsuri de prevedere în acest sens. „De săptămâna viitoare va lucra o echipă de la Serviciul de Gospodărire a Apelor pe Valea Certejului. Noi am luat legătura cu instituţia, care are în administrare acest curs de apă, şi se vor face, în special pe raza satului Hărău, nu doar operaţiuni de decolmatare, ci şi de întărire a malurilor”, a mai spus primarul Lucian Albu – Weber.

Advertisement

Sărbătoare amânată

Primarul din Hărău mai doreşte să le transmităuzn mesaj concetăţenilor săi. „De ceva vreme, în satul de reşedinţă, de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, la sfârşitul lunii iunie, se organiza o nedee şi, chiar dacă nu era numită aşa, era, neoficial, „Ziua comunei Hărău”. Din păcate, în acest an nu am putut organiza manifestarea, eu preluând mandatul de primar cu doar două zile înainte de eveniment şi nu a fost timpul necesar pentru organizarea lui. Alături de colegi îmi cer scuze pentru acest lucru şi le mulţumesc concetăţenilor pentru înţelegerea arătată. Pentru acest an vom organiza, în premieră pentru comună, un concert de colinde în perioada Sărbătorilor de Iarnă, iar din 2017 nedeea va fi organizată din nou”, a precizat Lucian Albu – Weber, primarul din Hărău.

Advertisement

Actualitate

Atmosferă de poveste la Castelul Corvinilor, de “Noaptea Muzeelor”. Spectacol de video-mapping pe zidurile edificiului medieval

Publicat

pe

Redactat de

Un public numeros a fost prezent, sâmbătă seară, la Castelul Corvinilor, la Noaptea Muzeelor” 2024, iar cei de faţă au avut prilejul să admire feeria de lumini în care a fost învăluit impunătorul monument istoric.

Miile de hunedoreni prezenți la eveniment au putut afla povestea neamului Corvinilor prin intermediul unor sesiuni de video-mapping, care au început după lăsarea întunericului. Proiecţiile video pe zidurile exterioare ale spectaculosului monument medieval de la Hunedoara au impresionat numeroasele persoane prezente la eveniment.

Ducu Bertzi, Constantin Neculae au susținut un concert folk, iar atmosfera a fost întreținută, până spre miezul nopții, de DJ Thomann Baxx și MC Liviu. În aceeași seară, curtea exterioară a impunătorului monument istoric a fost animată și de gulguţele aprinse de cercetaşi, în cadrul „Festivalul Luminii”.

De la ora 21:00, accesul vizitatorilor în incinta Muzeului Castelul Corvinilor, Muzeul Casa Breslelor și la Expoziţia permanentă de arheologie Pre şi Protoistoria Hunedoarei a fost gratuit.

Sursa foto: Muzeul Castelul Corvinilor/Primăria Hunedoara
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Sărbătoarea corviniștilor. Corbul cu inel a adus Cupa la Castel!

Publicat

pe

Redactat de

 

Sărbătoarea Hunedoarei fotbalistice continuă. Miile de fani ai Corvinului au putut admira Cupa României, pe care Corvinul a câștigat-o pe 15 mai, într-o atmosferă fantastică.

Momente unice

Corvinul Hunedoara a câștigat, în premieră, Cupa României la fotbal, iar fiesta declanșată imediat după meciul de miercurea trecută a continuat, pentru mai multe zile, în urbea de pe malurile Cernei. Astfel, visul suporterilor corviniști, transmis prin banner amplat în stadionul din Sibiu, cu mesajul „Corbul cu inel aduce Cupa la Castel”, a devenit realitate, și la propriu, și la figurat. Fanii Corvinului au putut admira Cupa României, adjudecată de „corbii alb – albaștri” în fața celor de la Oțelul Galați, după un thriller finalizat cu loteria penalty-urilor, în holul Casei de Cultură din Hunedoara, unde, timp de două zile, doritorii au putut să facă poze cu mult râvitul trofeu, iar doritori nu au fost deloc puțini.

Sursa foto: Primăria Hunedoara

Parada campionilor

Momentul culminant a fost atins, însă, sâmbătă seara, odată cu „Parada campionilor”. Eroii Hunedoarei fotbalistice, jucătorii, staff-ul tehnic și toți ceilalți care au contribuit la câștigarea trofeului, au venit, în fața miilor de fani adunați la stadionul „Michael Klein”, într-un autocar cu etaj descoperit, așa cum fac marile campioane, prezentând Cupa României. Apoi parada s-a desfășurat pe principalele bulevarde ale Hunedoarei, punctul terminus fiind Castelul Corvinilor, unde sărbătoarea a continuat într-o atmosferă de vis.

Trofeul este expus și astăzi, dumincă, 19 mai, la Casa de Cultură din Hunedoara, datorită numeroaselor cereri venite din partea fanilor corviniști.

Advertisement

Încep marile provocări

Bucuria câștigării Cupei României, în premieră, de către Corvinul, este una imensă în Hunedoara. Însă marile provocări pentru oficialii clubului de pe malurile Cernei abia sunt la început. Astfel, mai sunt ceva emoții cu primirea licenței de la UEFA, dar lucrurile par să fie favorabile Corvinului, care a anunțat că va juca, în cupele Europene, la Sfântu Gheorghe, stadionul din Hunedoara nefiind omologat pentru astfel de competiții. Corvinul, care va intra în primul tur preliminar al Europa League, va juca cel puțin două runde în cupele europene întrucât, chiar dacă va fi eliminată, își va continua parcursul în Conference League, meciurile fiind programate pe 11, 18 și 25 iulie și pe 1 august, însă emoțiile vor începe mult mai repede, pe 18 și 19 iunie, când vor fi tragerile la sorți. Până atunci, însă, va fi, pe 6 iulie, Supercupa României, cu FCSB, pe terenul câștigătoarei SuperLigii, care va anunța și locația de desfășurare a întâlnirii, iar pe 3 august va începe Liga 2, Corvinul pornind competiția cu gândul de promovare în primul eșalon, în 2024 neavând acest drept.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Noaptea Muzeelor, tur în Valea Jiului. Câte muzee vor fi deschise

Publicat

pe

Redactat de

Valea Jiului va fi gazda unui eveniment de anvergură internațională: „Noaptea Muzeelor”.

Cu un trecut minier bogat, Valea Jiului își deschide porțile către vizitatori prin intermediul a șase obiective muzeale importante. Printre acestea, Muzeul Mineritului din Petroșani se remarcă prin prezentarea istoriei mineritului într-un mod inedit, atrăgând un număr tot mai mare de vizitatori. De asemenea, la mansarda aceleiași clădiri, Muzeul Muntelui expune, în diverse secțiuni, exponate legate de activitățile montane.

Tot în Petroșani, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor”, publicul poate vizita Muzeul Momârlanului, Muzeul Instalatorului și Muzeul Mamei din Petrila, toate realizate cu umor și creativitate de artistul Ion Barbu. Pe platforma fostei exploatări miniere din Petrila, Muzeul Salvatorului Minier își deschide porțile, dedicat celor care au salvat vieți în subteran sau au pierit în evenimente tragice. De asemenea, Casa Memorială Ion D. Sîrbu valorifică moștenirea culturală a renumitului scriitor.

Un alt punct de atracție este expoziția organizată de Asociația Casa de Ajutor Reciproc CFR, care prezintă bancnote românești și internaționale, ceasuri, trenulețe și echipamente, oferind o experiență interactivă pentru toți vizitatorii.

La nivel județean, evenimentele culturale se extind și la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Orăștie și Muzeul de Istorie Locală și Etnografie din Brad, asigurând o diversitate de activități culturale pentru toate gusturile.

ADTI Valea Jiului încurajează participarea activă la aceste manifestări, subliniind rolul crucial al unei vieți culturale dinamice în îmbunătățirea calității vieții și promovarea potențialului și istoriei regiunii. „Noaptea Muzeelor” reprezintă o oportunitate de a redescoperi și valorifica patrimoniul cultural local, contribuind la conștientizarea impactului fostei industrii miniere asupra comunității.

Advertisement
Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând apartament

Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate