Home - Actualitate - Lebedele salvate de pe o baltă înghețată de la marginea Devei, eliberate în natură (FOTO)

Lebedele salvate de pe o baltă înghețată de la marginea Devei, eliberate în natură (FOTO)

marți, 21 Mar, 2017

Deznodământ fericit în cazul celor două lebede salvate, astă-iarnă, de pe o baltă înghețată de la marginea Devei. Grațioasele păsări au fost redate naturii, de către voluntarii Asociației „Peregrinus”, cei care, vreme de aproximativ două luni, au avut o deosebită grijă de ele.

Până să fie eliberate în mediul lor natural, cele două lebede au fost atent îngrijite de un voluntar al Asociației „Peregrinus” Deva. Organizația este condusă de cunoscutul Dorin Cărăbeț și se ocupă cu salvarea și reabilitarea păsărilor. „Un coleg din asociație s-a ocupat de ele. Eu nu eram în țară în momentul în care au fost găsite. Se pare că, au fost cel puțin 13 păsări, însă doar cele două au scăpat. Acestea erau foarte slăbite. Au fost ținute într-un centru de-al nostru de la Sibiu”, a declarat Dorin Cărăbeț, președintele Asociației „Peregrinus”Deva, contactat de „Servus Hunedoara”.

Între timp, păsările s-au refăcut complet și nu a mai fost nevoie să fie ținute sub observație. Așa că, reprezentanții asociației au luat decizia să le dea drumul în mediul lor natural.

Dorin Cărăbeț a avut bucuria de a elibera lebedele în mediul lor natural.

Lebedele au fost eliberate, la sfârșitul săpătmânii trecute, în zona râului Mureș.

Salvate, în ianuarie, de pompieri

Reamintim că, frumoasele înaripate au fost găsite, pe la mijlocul lunii ianuarie, pe o baltă înghețată de la ieșirea din Deva. Lebedele erau captive în mijlocul bălții, fiind salvate de pompieri. Erau afectate din cauza gerului și riscau să fie atacate de vulpile care ar fi putut ajunge la ele pe gheață. Misiunea de salvare a celor două păsări nu a fost una deloc ușoară și nici lipsită de pericole. Și asta pentru că, stratul de gheață formată deasupra apei pe care au înaintat pompierii era destul de fragil și se putea sparge în orice moment. O parte din drum, până la păsările aflate în primejdie, salvatorii l-au parcurs în barcă. Păsările s-au lăsat prinse destul de greu, însă, până la urmă, au fost aduse în siguranță la mal. Ele au fost preluate de un voluntar al Asociației „Peregrinus”, care a avut grijă de ele până de curând.