Home - Actualitate - Eveniment - La Râu de Mori suprafețele mari terenuri nu aduc doar beneficii

La Râu de Mori suprafețele mari terenuri nu aduc doar beneficii

joi, 11 Mai, 2017

Una dintre cele mai atractive localităţi hunedorene, din punct de vedere turistic, este comuna Râu de Mori, o superbă aşezare din Ţara Haţegului, care are o suprafaţă de mai mult de 385 de kilometri pătraţi şi o populaţie de peste 3.000 de locuitori.

Pe raza comunei Râu de Mori întâlnim, printre altele, zona de agrement de la Râuşor, pentru care administraţia publică locală a făcut deja primii paşi pentru obţinerea statutului de staţiune, Lacul Bucura, casa nobiliară a Cândeştilor, cetatea şi mănăstirea Colţ sau alte lăcaşe de cult cu o vechime apreciabilă.

Greu cu cadastrarea gratuită

Pe lângă aceste aspecte comuna Râu de Mori mai este cunoscută și prin faptul că este cea mai întinsă așezare rurală din județul Hunedoara, iar la nivel național, la același capitol, ocupă locul al treilea. Și, chiar dacă suprafețele mari de terenuri aflate în administrația unei primării aduc beneficii, sunt și situații în care acestea creează și probleme, exact așa cum se întâmplă și în cazul comunei hunedorene Râu de Mori. “Din cauza acestor suprafețe mari de teren pe care le avem în administrare am fost nevoiți să reziliem contractul pentru lucrările de întabulare gratuită a terenurilor populației. La noi sunt probleme cu titlurile de proprietate, fiind de notorietate procesele pe care le avem cu moștenitorii familiei nobiliare Kendeffy. În urmă cu 13 ani, când am devenit primar al comunei, această familie primise cam 11.000 de hectare din cele circa 40.000 ale comunei Râu de Mori. De asemenea, chiar dacă în unele localități aparținătoare punerea în posesie s-a făcut într-o proporție foarte mare, aș putea spune, mai avem, însă, și sate componente care nu au fost colectivizate, iar în acestea situația juridică a terenurilor nu este clarificată. De asemenea, dacă în porțiunile din comună unde s-au construit cabane ori case de vacanță nu sunt probleme cu titlurile de proprietate, dar există și zone de munte unde situația terenurilor nu este clară. Apoi nici legea de retrocedare a terenurilor nu este clară, mai ales că, vreme de vreo 20 de ani, s-au atribuit suprafețe de pământ în bază de procese – verbale, iar acum, pentru întabulare, trebuie întocmite dosare întregi aferente fiecărei parcele. Și, nu în ultimul rând, sunt cazuri în care măsurătorile s-au făcut după ureche, cum se spune, iar multe suprafețe de teren se suprapun. În plus, la noi dețin composesorate și alte comune din Țara Hațegului. Deci, până nu se va face ordine în legislația privind retrocedarea terenurilor și atribuirea titlurilor de proprietate, va fi foarte greu să intrăm în acest program național de cadastrare gratuită”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei hunedorene Râu de Mori.

Se încearcă realizarea amenajamentului pastoral

O altă problemă specifică zonelor rurale pe care încearcă să o rezolve edilii din comuna hunedreană Râu de Mori este aceea a amenajamentului pastoral. „Pentru realizarea amenajamentului pastoral în comună am încheiat un contract cu cei de la Direcția Agricolă, noi având peste 1.500 de hectare de pășune. Dintre acestea, ceva mai mult de 500 de hectare sunt declarate ca pășuni eligibile și sunt concesionate. În perioada următoare vom scoate la licitație încă vreo 20 de hectare de pășune pentru concesiune. Din păcate, însă, avem și pășuni în zona de munte, care nu mai sunt cosite, deoarece a scăzut efectivul de animale și nu mai este nevoie de fân. Mai mult, la noi, spre deosebire de alte părți, unde se fac doar defrișări, se fac și împăduriri. Nu va fi simplu nici cu amenajamentul pastoral, dar sunt convins căvom rezolva și această problemă”, a mai spus primarul din Râu de Mori, Niculiță Mang.

One comment

  1. Povesti, sunt interesati doar sa mai fure cat se mai poate!