Home - Actualitate - Eveniment - La Lelese se păstrează tradițiile, dar pătrunde și modernul

La Lelese se păstrează tradițiile, dar pătrunde și modernul

joi, 20 Apr, 2017

Comuna hunedoreană Lelese face parte din categoria localităţilor rurale din judeţ cu o populaţie mică, iar satele care o compun sunt destul de dispersate.

Cu o populaţie de circa 400 de locuitori, comuna Lelese, compusă din satul de reşedinţă omonim şi aşezările aparţinătoare Cerişor, Runcu Mare şi Sohodol, este situată într-o zonă superbă, în mijlocul Ţinutului Pădurenilor.

Măsuratul oilor…

Situată undeva „peste mână”, cum se spune, comuna Lelese este una a contrastelor. Aici, într-o zonă montană, există, de mult, timp, Internet wireless, alimentarea cu apă în regim centralizat se face cu comandă asistată pe calculator, prin Intranet, iar semnalul la telefonia mobilă nu mai este o problemă. În paralel cu acestea, putem observa locuitori umblând în costume populare, plăcintele pădurenești sunt la mare cinste, iar tradițiile sunt păstrate cu sfințenie. „Avem un Ansamblu Pădurenesc în comună, care participăla diferite festivaluri folclorice. Ca în fiecare an, în luna mai, se va organiza Măsuratul oilor”. Cu o zi înainte de a le duce la stână, la măsurat, oile sunt separate de miei. La stână oile vor fi mulse și se va cântări laptele, iar cel cu cea mai bună producție va fi câștigător și va fi primul păzitor al tuturor animalelor de la stână, dar ciobani vor fi, pe rând, toți proprietarii de oi de la noi”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei Lelese.

…și fondurile europene

În contrast cu tradițiile ancestrale, reprezentanții administrației publice locale din Lelese, așa cum arătam și mai sus, sunt foarte deschiși la nou. „Am depus un proiect pe fonduri europene pentru modernizarea drumurilor de exploatație agricolă din comună, respectiv pentru nouă kilometri de asfaltare și încă unul pentru deschiderea unui nou drum. De asemenea, mai avem depuse, pentru finanțare guvernamentală, un proiect privind modernizarea străzilor interioare și a drumului comunal dintre Lelese și Sohodol, și încă unul pentru extinderea rețelei de iluminat public”, a mai spus Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.