Home - Actualitate - LA DEVA NU SUNT FALŞI REVOLUŢIONARI ŞI NU S-AU CUMPĂRAT CERTIFICATE

LA DEVA NU SUNT FALŞI REVOLUŢIONARI ŞI NU S-AU CUMPĂRAT CERTIFICATE

marți, 21 Mar, 2017

Interviu cu Gheorghe Firczak, preşedintele AJRRUEM Hunedoara-Deva

Întrebare: Domnule Firczak, sunteţi preşedintele Asociaţiei Judeţene a Răniţilor Revoluţiei şi a Urmaşilor Eroilor Martiri Hunedoara-Deva. Cine sunt membrii ei ?

Răspuns: Membrii sunt urmaşi de eroi martiri, răniţi, reţinuţi şi luptători remarcaţi care deţin certificate conform Legii Recunoştinţei 314, care a înlocuit Legea 42 de cinstire a participanţilor la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Avem membri din Deva, Hunedoara, Petroşani, Orăştie şi Brad. Cum vedeţi sunt mai multe categorii de membri.

Întrebare: Atunci, de ce apar în spaţiul public aceste afirmaţii despre falşi revoluţionari ?

Răspuns: Guvernul României a emis Ordonanţa 95/2015 de modificare şi completare a Legii Recunoştinţei 314, prin care introduce o nouă categorie de deţinători de certificate: Luptător cu Rol Determinant. Aceştia sunt cei care au activat în Revoluţia Română din Decembrie 1989 în localităţi unde, până la fuga lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu din clădirea CC PCR, au avut loc confruntări ale demonstranţilor cu autorităţile şi au rezultat decedaţi, răniţi sau reţinuţi. Vă rog să observaţi că aceste condiţii nu sunt cumulative, adică este necesară şi suficientă îndeplinirea uneia dintre ele.

Întrebare: Cum se transpune ea în practică ?

Răspuns: Conform ordonanţei asociaţiile au făcut cereri la Secretaritul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR) ca localitatea lor să fie cuprinsă în anexa OUG 95/2015 ca localitate cu rol determinant. Apoi, fiecare luptător remarcat a depus în nume propriu o cerere de acordare a acestui titlu. Condiţia este să fi luat parte la ocuparea unui sediu de importanţă vitală: CJ PCR, sediu de miliţie, etc. S-a constituit un dosar cu probe pentru fiecare localitate care a solicitat să fie cuprinsă în anexă. Apoi Comisia SSPR, comisie guvernamentală, a analizat cererile asociaţiilor şi ale solicitanţilor din localităţile trecute în anexa OUG 95/2015. Cererile aprobate de Comisia SSPR au fost avizate de Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 (CPRD). După aceea tot SSPR a trimis lista la preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru emiterea Decretului de acordare a titlului de Luptător cu Rol Determinant, publicat în Monitorul Oficial.

Întrebare: Bine, dar cum a ajuns Deva să fie contestată ?

Răspuns: Nu toate localităţile au fost admise în acelaşi timp. Operaţiunea s-a derulat pe măsură ce asociaţiile au depus dovezile că localitatea lor îndeplineşte condiţiile de a fi cuprinsă în anexa amintită. Noi, la Deva, ştiam că în seara datei de 21 decembrie 1989 a avut loc o demonstraţie anticomunistă dispersată de miliţie. Protestatarii au părăsit zona respectivă şi s-au reîntâlnit în mai multe locuri din municipiu. În faţă la Hotel Deva mai mulţi au continuat protestul, patru dintre ei fiind reţinuţi şi duşi la Miliţia Municipiului Deva (MMD). De acolo au fost duşi la Inspectoratul Judeţean de Interne (IJI), pregătiţi să fie încarceraţi. În timpul acestei operaţiuni a apărut un personaj din conducerea IJI care a cerut să nu fie înregistraţi, să nu fie încarceraţi. Au fost ţinuţi la sediu într-un birou iar a doua zi, 22 decembrie 1989, spre prânz, au fost eliberaţi. Menţionez că astfel de situaţii s-au petrecut şi la Timişoara deoarece regimul comunist nu dorea să aibă arestaţi pe motive politice. Deci, noi trebuia să dovedim toate acestea. Am făcut-o prin declaraţiile oficiale a doi foşti ofiţeri de miliţie care au luat parte la aceste operaţiuni. O declaraţie a fost consemnată la Secţia Militară a PÎCCJ din Timişoara.

Întrebare: Atunci de ce apare Deva în Comunicatul PÎCCJ ?

Răspuns: Mi-e greu să vă spun. Trebuie să aşteptăm derularea procesului şi vom vedea de ce. Sigur că au apărut o serie de fapte negative atât la SSPR cât şi la CPRD. Se spune că unele persoane au primit bani pentru a favoriza obţinerea de astfel de certificate. La CPRD au luat bani doi funcţionari, un bărbat şi o femeie, deci nu parlamentari. Dar, aceste fapte nu se referă nici la asociaţia noastră şi nici la vreo persoană din Deva, care a solicitat Certificatul de Luptător cu Rol Determinant. Comunicatul prezintă fapte care se referă la persoane care nu sunt din Deva, un preşedinte de asociaţie nu ştiu de unde şi nici nu mă interesează deoarece eu fac referire doar la Deva şi la membri ai asociaţiei noastre. Să precizez că nu toţi cei din Deva care au solicitat certificatul sunt membri ai asociaţiei noastre. Unii doar au beneficiat de strădania noastră ca Deva să fie cuprinsă în anexa OUG 95/2015. Asta nu contează, am precizat doar ca să fie completă informaţia.

Întrebare: Deci, domnule Gheorghe Firczak, dumneavoastră sau cei din asociaţia dumneavostră nu aţi dat bani sau alte foloase necuvenite pentru a obţine aceste certificate?

Răspuns: Sigur că nu. Eu nu am cerut nimic nimănui, nu am promis şi nu am dat nimic nimănui. Dar, eu spun că justiţia trebuie să facă lumină în acest caz. Totuşi, nu cred că dacă o persoană sau mai multe chiar, au comis o ilegalitate trebuie să fie pedepsiţi toţi deţinătorii de astfel de certificate.

Întrebare: Dar este moral ca aceşti deţinători de certificate să primească acea indemnizaţie ?

Răspuns: Eu spun că da. Dacă persoane vinovate moral 100% primesc pensii între 6.000 şi 10.000 lei, de ce este nedrept ca noi să primim o indemnizaţie de 2.000 lei ? Un astfel de activist în 22 decembrie cu câteva ore înainte de părăsirea sediului CC PCR, de către şefii supremi ai regimului comunist cerea ca ordinele secretarului general să fie îndeplinite întocmai. După puţin timp vorbea cu neruşinare la microfonul din balconul Palatului Culturii despre odiosul dictator şi sinistra lui soţie. Astăzi beneficiază de o pensie semnificativă mult mai consistentă decât indemnizaţia pe care o primim noi.

Întrebare: Şi terenurile de care aţi beneficiat ?

Răspuns: În Deva doar trei persoane au beneficiat de terenuri ca deţinători de certificate conform Legii 42. Justiţia a clarificat această situaţie, deci nu are rost să mai reluăm discuţia.

Întrebare: Mai doriţi să spuneţi ceva ?

Răspuns: Da, în judeţ nu avem falşi revoluţionari. Dacă sunt dovezi că de la noi cineva a luat sau a dat mită să le facă publice cel care le deţine. Pe de altă parte am convingerea că justiţia îşi face datoria şi va lămuri deplin întreaga situaţie.

Valentin Popescu

2 comments

  1. Ha, doar nu o să spună că sunt! Sunt peste tot, domnilor! Personal eram la Timișoara în zilele loviturii de stat, am fost bătut de scutieri, dar nu am cerut niciodată un astfel de certificat pentru că am făcut ceea ce am făcut pentru că așa am simțit și nu cu gândul la foloase materiale!

  2. A fost loviyura de stat pentru ca te-au batut scutierii ? Dar nu ai fost acolo ca eu nu te-am vazut.