Home - Actualitate - Județul Hunedoara, între profituri occidentale și salarii sovietice

Județul Hunedoara, între profituri occidentale și salarii sovietice

vineri, 19 Mai, 2017

Ideea că economia din județul Hunedoara merge prost este contrazisă, negru pe alb, de datele statistice oficiale, care sunt publice.

Direcția Județeană de Statistică a făcut publice ultimele date centralizate privitoare la principalii indicatori socio – economici înregistrați pe meleagurile hunedorene.

Un “mărunțiș” de vreo 165 de milioane de euro

Printre indicatorii studiați de către statisticienii hunedoreni este și acela al comerțului internațional în care sunt implicați agenții economici din județ. DJS Hunedoasra a făcut publice cifrele înregistrate în acest domeniu atât în ultima lună a lui 2016, cât și pe cele aferente întregului an trecut, iar acestea sunt cel puțin interesante. Pentru decembrie 2016 rezultatele erau de așteptat, ele nefiind spectaculoase, mai ales că au fost și mai puține zile lucrătoare. Astfel, în decembrie 2016 s-au exportat mărfuri în valoare de 48.143.000 de euro, cu 32.9% mai puţin decât în luna anterioară. În același timp, în decembrie anul trecut s-au importat mărfuri în valoare de 47.510.000 de euro, cu 16.9% mai puţin decât în luna noiembrie 2016. Și, dacă se trage linie, se poate observa că balanța comercială externă este una pozitivă, aspect sănătos pentru orice economie, soldul lunii decembrie fiind pe plus, adică de 633.000 de euro. Suma nu este spectaculoasă, dar doar de aici încolo încep lucrurile interesante. Astfel, cei de la DJS au făcut calculul privind întreg comerțul internațional realizat de agenții economici hunedoreni de-a lungul anului trecut, comparând aceste date și cu cele înregistrate în 2015. Bunăoară, anul trecut, din județul Hunedoara s-au exportat mărfuri în valoare de 782.031.000 de euro, cu 2.5% mai mult faţă de 2015. Tototadă, în 2016 agenții economici hunedoreni au importat mărfuri în cuantum total de 617.463.000 de euro, cu 6.4% mai mult decât în anul precedent. Și, făcând balanța comercială externă, se poate constatat cu ușurință că aceasta este binișor pozitivă, plusul înregistrat de agenții economici din județ fiind de aproape 165 de milioane de euro, mai exact de 164.568.000 de euro.

Reacție firească a salariaților

La asemenea sume, care, orice s-ar spune, sunt frumoase, de standard occidental, de-a dreptul, fiind aceste profituri, era de așteptat ca și salariile din județ să fie mai de Doamne – ajută, dar asta nu s-a întâmplat, veniturile hunedorenilor fiind pe stil sovietic, adică infime. Mai exact, la finele lui 2016, când s-a înregistrat acel plus de circa 165 de milioane de euro, salariul mediu al unui hunedorean, în care s-a inclus și prima de Crăciun, pentru cine a primit-o, era de doar 1.823 de lei, județul fiind pe locul 24 din 42 la nivel național. Nu trebuie să se creadă că la nivel național salariile ar fi fost fabuloase, acestea fiind, la finele lui decembrie 2016 de 2.354 de lei, dar rămâne acel gol în buzunar, de 531 de lei, adică vreo 115 euro, sumă care, din păcate, în România este considerată încă una consistentă de foarte multă lume. La toate acestea se mai adaugă și sfaturile „specialiștilor”, care explică, în termeni pompoși, ce necesită, de multe ori, consultarea unui dicționar pentru a vedea ce are de spus vorbitorul în cauză, că avem creștere economică, recunoscută la nivel internațional, dar e bine ca angajatul să rămână, în continuare, cu bani puțini, sugerând faptul că profitul ar trebui reinvestit în tehnologie, însă la noi tot cu hârburi se lucrează. Și, în atare condiții, nu este de mirare reacția firească a angajaților, în special din mediul privat, acolo unde se face producție vandabilă la export, pentru că societățile cu capital de stat sunt specie pe cale de dispariție, aceea de a o lăsa mai ușor cu munca.