Home - Actualitate - Iuliu Winkler atrage atenția – „Pe cât de europeni suntem la Bruxelles și Strasbourg, tot așa trebuie să fim și la Deva și la Cluj”

Iuliu Winkler atrage atenția – „Pe cât de europeni suntem la Bruxelles și Strasbourg, tot așa trebuie să fim și la Deva și la Cluj”

joi, 13 Apr, 2017

În ultima perioadă, europarlamentarul hunedorean de UDMR, Iuliu Winkler, a fost prezent la mai multe acțiuni publice desfășurate la Deva.

Deputatul european UDMR de Hunedoara, Iuliu Winkler, a vorbit, în ultimele zile, la Deva, despre mai multe aspecte, de la politică la educație și de la ce se mai întâmplă în Uniunea Europeană (UE) și până la statutul minorităților naționale din România, dar și de pe continent.

Minoritățile istorice nu trebuie confundate cu cele moderne

Cu privire la statutul și drepturile minorităților naționale, Iuliu Winkler a făcut câteva precizări. „Din păcate, la noi se întâmplă aceleași lucruri vechi, adică una spunem în UE, și alta facem în țară. De exemplu, nu înțeleg de ce primarul Clujului, Emil Boc, deși susține că este un pro-european convins, nu pune în practică deciziile UE legate de inscripțiile bilingve. La Cluj, un oraș multicultural și multietnic, există o minoritate maghiară importantă, de circa 20 la sută din totalul populației, dar nu sunt inscripții în limba maghiară. Minoritatea maghiară din Cluj, din Transilvania, din toată România este una istorică, alături de alte 17, lucru recunoscut de autoritățile statului român încă de la Marea Unire din 1918, fiind statutate câteva drepturi constituționale în acest sens. În Germania, de exemplu, în landul Schleswig – Holstein, există o minoritate istorică daneză, aici fiind inscripții bilingve, situația fiind similară cu cea de la Cluj. Iar în europa mai sunt astfel de exemple. Este adevărat și faptul că tot în Germania există o minoritate turcă foarte mare, dar aceasta este una recentă, de vreo 50 de ani, nefiind una istorică. Bineînțes că minoritatea turcă din Germania poate cere și poate realiza inscripții bilingve, dar pe propria cheltuială. O situație similară se poate întâmpla și cu minoritatea chineză, de exemplu, din România, chiar din Deva, bunăoară. Nu trebuie confundate minoritățile istorice europene, care au drepturi consfințite de constituțiile statelor unde viețuiesc, cu cele moderne, înființate prin migrația economică, în principal. Deci, consider că ar fi corect ca, pe cât de de europeni suntem la Bruxelles și Strasbourg sau în alte părți, tot așa trebuie să fim și la Deva și la Cluj și în întreaga Românie”, a declarat Iuliu Winkler.