Home - Actualitate - Israelieni, doctoranzi la Petroșani

Israelieni, doctoranzi la Petroșani

vineri, 14 Iul, 2017

Nu mai puțin de șase israelieni au ajuns la Universitatea din Petroșani și, din această săptămână, urmează să studieze aici. Au ales această universitate pentru că, spun ei, au căutat și în alte locuri din țară, sau din lume, unul dintre ei fiind chiar absolvent al Universității din București, dar abia aici au găsit ce căutau.

„Am venit pentru lucrarea de doctorat, pentru că este o facultate care am aflat cât este de apreciată în lume. Mă bazez pe modelul de aici și vrem să aplicăm ce vedem aici, în facultățile din Israel. De fapt am încercat și în Israel, dar nu m-am pliat pe cercetarea mea de aici și am căutat peste tot în România, după ce am învățat limba română în București, la universitate și nici acolo nu am găsit coordonator pentru lucrarea mea de cercetare. Așa că am venit aici”, a spus Yummis Hassar, doctorand din Israel. „Fac parte din grupul celor șase care au ales Universitatea din Petroșani și care venim din Israel. Cred că am ales Universitatea din Petroșani pentru că eu, personal, am făcut cercetări despre această școală și am găsit aici calitatea superioară a predării ingineriei, economiei, managementului și pentru că sunt absolvent de management era important pentru mine să aleg această universitate. Apoi văd că aici toți sunt profesioniști și e important pentru toți studenții să aibă astfel de oportunități”, a adăugat și Aslam Dar Diab, un alt doctorand.

Doctoranzii vorbesc despre mii de kilometri parcurși din țara lor până aici, iar profesorii ne spun ce studii de cercetare fac ei aici. „Cei doi doctoranzi, pe care îi coordonez, doresc să abordeze niște teme foarte interesante. De exemplu: Studiul comparativ în nivelul educațional al populațiilor arabe, cu populațiile israeliene. Deci, ei sunt vorbitori de limbă arabă și israeliană, care este un dialect tot al limbii arabe și vor să facă un studiu comparativ privind capabilitățile intelectuale ale tinerilor, pentru că ei lucrează în domeniul educațional. Un alt doctorand, din cei 6, se ocupă de o problemă interesantă și face tot un studiu comparativ pe probleme de tehnici manageriale între studenții cu abilități normale și cei cu autism. Am fost șocat să aflu, știind că autismul e o boală foarte rară, însă ei susțin că autismul, în Israel și în mai multe țări ale lumii, unul din 10 locuitori suferă o fază redusă a acestei boli, autismul neînsemnând lipsa comunicării, ci abilități reduse de comunicare. Nu știu dacă tehnologia informației este cea care cauzează această lipsă de comunicare, dar ei spun că în Israel există metode de tratare a bolii, utilizând tehnologia informației, așa încât problemele de comunicare să fie îndepărtate folosind tehnologia informației”, a menționat prof. Univ. Dr. habil. Eduard Edelhauser, Prorector al Universității din Petroșani.

În acest moment, la Universitatea din Petroșani sunt opt doctoranzi din alte țări ale lumii, șase fiind din Israel, unul din Camerun și unul din Siria, ultimii doi studiind în limba română, dar din acest an, școala doctorală de la Universitatea din Petroșani se face și în limba engleză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *