Home - Actualitate - Investitorii străini au rămas tot în vacanță

Investitorii străini au rămas tot în vacanță

joi, 13 Apr, 2017

Direcția Județeană de Statistică (DJS) a făcut publice datele centralizate din teritoriu cu privire la principalii indicatori socio – economici înregistrați pe meleagurile hunedorene în prima lună a anului în curs.

Printre elementele analizate de statisticienii din județ se numără și participarea capitalului străin în societățile comerciale hunedorene.

Nici 250 de euro…

Dacă ar fi să o luăm strict statistic, se poate spune că, în comparație cu decembrie 2016, în ianuarie acest an capitalul străin subscris la societățile comerciale din județul Hunedoara a crescut cu 550%, iar numărul firmelor deschise s-a dublat. Dar dacă ne gândim că în decembrie investițiile străine au fost de doar 200 de lei, respectiv 44,3 euro, la o singură firmă, și cifrele din prima lună a anului în curs sunt ridicole, oamenii de afaceri din afara țării părând a fi rămas tot în vacanță, ca să nu spunem că sunt total dezinteresați de economia hunedoreană. Astfel, DJS Hunedoara informează că înmatriculările de societăţi comerciale cu participare străină la capitalul social subscris în județ, conform datelor oficiale prezentate Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au fost în luna ianuarie 2017 în numǎr de 2 (două), cu un capital social subscris de 1.100 de lei, respectiv 244.7 euro. Iar alte comentarii legate de aceste cifre sunt de prisos.

Și construcțiile stagnează

Nici în domeniul construcțiilor, chiar dacă statistica se referă la o perioadă de iarnă, lucrurile nu stau prea bine. Conform DJS Hunedoara, în ianuarie 2017 s-au eliberat, în județ, 18 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 4 (patru) mai puţine ca în luna precedentă şi cu 6 (șase) mai multe ca în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, conform datelor operative centralizate, în trimestrul IV 2016 au fost terminate, în județul Hunedoara, 62 de locuinţe, din care 39 în mediul urban şi 23 în cel rural. Sau, mai exact, în cele 14 orașe și municipii din județ sau construit aproape 3 (trei) case în fiecare, iar în cele 55 de comune nici măcar câte o jumătate…