Home - Actualitate - „Îngerul maidanezilor”, Kola Kariola, anchetă șocantă în adăposturile de câini din județ

„Îngerul maidanezilor”, Kola Kariola, anchetă șocantă în adăposturile de câini din județ

vineri, 17 Mar, 2017

Câini chinuiți, aflați într-o stare deplorabilă, bolnavi de jigodie, uciși prin inaniție sau din cauza altor maladii grave, care stau în condiții groaznice. Asta a găsit Marius Chirca alias Kola Kariola, de la asociația cu aceeași nume din Capitală, în urma unei vizite pe care a făcut-o recent la adăposturile de câini din județul Hunedoara. Cele mai multe probleme ar fi, din spusele sale, la adăpostul de câini din Petroșani. El s-a arătat șocat de ceea ce a văzut acolo și își pune mari semne de întrebare în privința cheltuirii sumelor alocate, anual, pentru îngrijirea câinilor fără stăpân din județ. „Îngerul maidanezilor”, cum i se mai spune acestuia, a făcut deja mai multe demersuri pentru a demonstra ororile descoperite, dar și pentru a scoate la iveală, mai zice el, alte nereguli ce ar fi comise. Mai mult, Marius Chirca s-a arătat dispus să facă, inclusiv, plângeri penale la DNA și Curtea de Conturi, împotriva celor responsabili cu viața câinilor și cheltuirea banului public.

Marius Chirca este omul care a străbătut țara în lung și în lat pentru a arăta adevărul din „lagărele de exterminare”, așa cum numește el unele adăposturi de câini din țară. Întâmplător, a ajuns și în județul Hunedoara, iar ceea ce a văzut a fost cutremurător. „Nereguli sunt peste tot, însă, vă spun sincer, am umblat prin toată România, dar ce am văzut în județul Hunedoara este de neimaginat. La Petroșani, mai exact, sunt adevărate focare de infecție, foarte periculoase și pentru oameni. Au fost câini care au murit, iar în urma necropsiilor, s-a stabilit că moartea a survenit din cauza inaniției, jigodiei, canibalismului canin… S-au mâncat între ei. E groaznic ce se întâmplă! Prima mea vizită la adăpostul din Petroșani am făcut-o joia trecută (n.red. 9 martie). Am mers ca un simplu cetățean și le-am spus că doresc să adopt un câine. Mi s-a spus că nu este nicio problemă, însă, în momentul în care am precizat că doresc să îl adopt exact așa cum prevede legea, adică să fie vaccinat, sterilizat, au apărut problemele. Și asta pentru că nu au nimic. Cabinetul veterinar este o încăpere care arată ca o morgă, o masă cu patru scaune. Așa ceva nu am mai văzut nicăieri. Pur și simplu, m-am îngrozit. Am fost și la adăpostul din Uricani… Știți unde se află acesta? În creierii munților! Nu ai acces acolo, doar cu o mașină off-road se poate ajunge ”, a declarat Marius Chirca – Kola Kariola, contactat de „Servus Hunedoara”.

Totul a pornit de la un video, primit de Mihai Chirca de la o iubitoare de animale, în care apărea o cățelușă, din adăpostul de la Petroșani, care agoniza, cu puii lângă ea. Între timp, cățelușa nu a mai putut fi salvată și a murit. Cei de la Kola Kariola spun că avea jigodie. „Am plătit necropsia și nu avea nimic în stomac de cinci zile. Vă puteți da seama cât a suferit cățelușa aceea?!”, a mai spus Marius Chirca.

„La bugetul pe care îl au, câinii ar fi trebuit îmbrăcați în aur”

După vizita sa, cu un gust amar, „îngerul maidanezilor” a plecat spre București, dar s-a întors la Deva, zilele trecute, și a mers direct la Prefectură, hotărât să ceară lămuriri cu privire la activitatea serviciului responsabil cu protecția animalelor fără stăpân, dar și referitor la modul în care s-au cheltuit banii publici alocați, în fiecare an, în această direcție. „Sunt foarte mulți bani publici la mijloc. Vorbim despre 2,9 milioane de lei, alocate anual, pentru chinul a 500 de câini, din cele opt adăposturi din județ. Dintr-un calcul sumar, a reieșit că s-ar fi cheltuit 2.780 de lei doar pentru un singur câine. Cu siguranță, însă, suma este mult mai mare, pentru că bani vin, către acest serviciu/asociație, din toate primăriile. Cei mai mulți dintre cetățenii nici măcar nu au habar că plătesc o taxă de ecarisaj. La bugetul pe care îl au, câinii ar fi trebuit îmbrăcați în aur. (…) Din păcate, ne lovim de un zid din partea autorităților, cei responsabili se ascund ca și șobolanii. Nu ne răspund la telefon. Acest Cioran (n.red. directorul Serviciului Judeţean pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân -SJPAS) este un fel de Arsenie Boca în fața căruia se închină toată lumea. Vom face plângeri penale, la DNA, Curtea de Conturi”, a mai spus Mihai Chirca.

El a adăugat că se va întoarce, zilele viitoare, în județul Hunedoara, și că va vizita și celelalte adăposturi de câini din zona Devei, Hunedoarei, dar și a Bradului. „Probabil, voi rămâne la fel de șocat. Bubele încep să se spargă. Eu cred că e o gaură mare. Împreună cu juriștii, vom face plângeri penale. Vom merge direct la Procuratură. Lucrurile nu vor rămâne așa…”

Adrian Cioran, directorul SJPAS Hunedoara, nu a putut fi contactat pentru a obține un punct de vedere cu privire la situația semnalată de către Kola Kariola.

2 comments

  1. Socant .. greu de imaginat cum sunt tinuti cainii maidanezi in asemenea centre …care pana la urma ar trebui sa ajute dar nu fac altceva decat sa-i extermine din pacate ..

  2. felicitari ca in sfarsit cineva vede de sufletele cateilor chiar peste tot in judet trebuie controlate adaposturile nu se poate ca voluntarii sa faca curatenie la adaposturi si daca angajatii nu iubesc animalele sa plece ca datorita animalutelor au un loc de munca si ei ii chinuie ar trebuii cat mai multe controale