Home - Actualitate - Hunedorenii, în continuare cu salarii mici

Hunedorenii, în continuare cu salarii mici

miercuri, 17 Mai, 2017

De la 1 februarie 2017 salariile bugetarilor au cunoscut o creștere spectaculoasă, după cum se afirmă în mod oficial, dar în economia județului Hunedoara aceste sporuri se văd, sau, mai exact, se simt prea puțin.

Direcția Județeană de Statistică (DJS) a făcut publice datele privind principalii indicatori socio – economici înregistrați pe meleagurile hunedorene în luna februarie a anului în curs.

Să moară capra vecinului

Printre domeniile analizate de statisticienii din județ, după colectarea datelor centralizate din terirtoriu, sunt și cele legate de salariile hunedorenilor, un subiect foarete delicat, de altfel. Toată lumea știe că veniturile, mai ales cele ale bugetarilor, au crescut, consistent, conform standardului de viață din România, dar Hunedoara, conform datelor statistice salariile, per total în economia județului, sunt deparete, ca de obicei, de cele înregistrate la nivel național. Iar povestea este una lungă, care poate aduce și ceva bucurie, cel puțin din punct de vedere statistic, angajaților din județul Hunedoara, dacă este să ne luăm după principiul să moară și capra vecinului”. Astfel, față de luna anterior analizată, când județul Hunedoara ocupa locul 22 din 42 pe plan național, acum este pe locul 20 în ceea ce privește nivelul salariilor, în februarie 2017 am urcat până pe 20 în acest top.

Bilă albă” pentru privați?

Dacă ne uităm, însă, la nivelul creșterii din buzunar, adică la cel al salariului net încasat de hunedoreni, diferența față de media înregistrată la nivel național rămâne destul de ridicată, deși este ceva mai scăzută față de alte perioade. Adică, mai exact, dacă media salariilor pe țară, după creșterile veniturilor per general, a scăzut, undeva între două și trei procente, în comparație cu luna ianuarie, în județul Hunedoara aceasta a crescut cu puțin peste cinci la sută. La prima vedere acest lucru pare unul care să acorde o ”bilă albăpentru investitorii privați din județ, dar, dacă facem comparația cu alte vewnituri încasate în țară nici această teorie nu prea mai stă în picioare. Astfel, din punct de vedre procentual, salariul mediu net al unui hunedorean este mai mic, decât al altui angajat din România, cu circa 15 procente. Sau, mai exact, ca să vorbim de banii care ne rămân în buzunare, media salariului mediu net pe țară este de 2.236 de lei, în vreme ce un hunedorean se duce acsă, în ziua în care încasează banii pentru munca prestată, cu doar 1.897 de lei. Este adevărat că diferența față de lunile trecute a mai scăzut față de perioadele anterioare de către cei de la DJS, dar tot rămâne o diferență, destul de consistentă, acum de „doar” 339 de lei, pe care, vrem, nu vrem, noi, hunedorenii,o resimțim în buzunare.