Connect with us
Data: 19/05/2024
.

Eveniment - Cultura

„Haţegana” păstrează meşteşugul tradiţional prin costume populare și artizanat

Publicat

pe

Cu o tradiție de 43 de ani, Cooperativa „Hațegana” din Haţeg continuă să fie furnizorul de costume populare și de diferite obiecte de artizanat pentru membrii tarafurilor populare, dar și pentru cântăreți. Ea valorifică tradițiile meșteșugărești din zonă, ţesăturile, cusăturile și broderiile ce conțin motive populare pot fi văzute de cei interesați la sediul cooperativei. Tot de aici, turiștii, dar și locuitorii Țării Hațegului își pot achiziționa produsele care-i încântă. Produsele se vând la sediul cooperativei unde există o expoziție a obiectelor de artă, dar unitatea are contracte cu diferite magazine din țară și din București. „Ar fi bine dacă am reuşi să exportăm produsele noastre. Dar nu se întâmplă acest lucru. Exportăm doar prin românii noștrii care vin în țară cumpără produsele tradiționale și se „fălesc” cu ele în străinătate”, a declarat Hortensia Bercu, preşedintele Cooperativei „Haţegana”.

Motive populare din zonă

Confecționate cu multă trudă, costumele populare, cămășile bărbătești, dar și iile lucrate cu mâna prezintă motive populare din zona Haţegului. „Nu furăm din alte zone. Lucrăm și pe bază de comandă cu modelele clientului. Materialele din care sunt confecționate produsele populare sunt naturale, din lână sau bumbac, toate de la noi din țară, iar persoanele care le confecționează lucrează la domiciliu „, a mai spus Hortensia Bercu.

La Cooperativa „Hațegana” se mai pot găsi opinci, laibăre, dar și obiecte artizanale din lemn sau ceramică. În ceea ce privește prețurile, acestea diferă de la un produs la altul, în funcție de complexitatea modelelor aplicate. Astfel, Hortensia Bercu spune că prețul unei ii pornește de la 160 de lei şi poate ajunge până la 400 de lei, în timp ce costumele populare femeiești costă 850, iar cele bărbătești 500 lei.

Petronela Barboni

Advertisement
Advertisement

Actualitate

„Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”

Publicat

pe

Redactat de

Evenimentul „Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca” este o conferință internațională organizată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca.

Este un eveniment științific de mare anvergură care se va desfășura în perioada 9-10 mai 2024. Județul Hunedoara este singurul din țară care a inițiat o astfel de manifestare dedicată anului bicentenar al lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române.

”„Avram Iancu – 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca” – conferință internațională organizată de Consiliul Județean Hunedoara, prin Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, și în parteneriat cu Academia Română și Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca. Evenimentul științific de mare anvergură se va desfășura în perioada 9-10 mai 2024, județul Hunedoara fiind singurul din țară care a inițiat o astfel de manifestare dedicată anului bicentenar Avram Iancu, Erou al Națiunii Române. Deschiderea conferinței va avea loc în data de 9 mai, ora 09.00, la Teatrul de Artă Deva, Sala Mare, iar susținerea lucrărilor va fi găzduită la Consiliul Județean Hunedoara, Sala de Ședințe și Sala Mică. În cadrul evenimentului, cunoscuți oameni de știință români și străini (Austria, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Moldova, Serbia, S.UA., Ungaria) vor prezenta comunicări legate de personalitatea complexă a lui Avram Iancu, de epoca plină de frământări în care a trăit și a luptat, de contextul intern și internațional al anilor 1848-1849 în care au avut loc evenimentele revoluționare din Transilvania, evenimente ce l-au avut în centru pe acest însemnat erou al neamului românesc”, informează reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK CONSILIUL JUDEȚEAN HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate - Eveniment

„Alianța polono-română în perioada interbelică” – expoziție temporară la muzeul din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Institutul Polonez din București, în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, organizează în perioada 13 martie-13 aprilie 2024, expoziția temporară „Alianța polono-română în perioada interbelică”.

Evenimentul expozițional aduce în atenția publicului vizitator o parte importantă a istoriei celor două state, care au contribuit la creionarea profilului perioadei interbelice din partea Europei Centrale și de Est.

“Piatra de temelie în consolidarea relațiilor româno-polone a fost semnarea la București, în data de 3 martie 1921, a Convenției de alianță defensivă între Regatul României și Republica Polonă, de către cei doi miniștri de externe, prințul Eustachy Sapieha și Take Ionescu. Dincolo de ajutor și asistență reciprocă, alianța polono-română în perioada interbelică s-a fundamentat pe tradiții vechi de colaborare politico-diplomatică, pe afinități culturale, interese economice și comerciale comune și pe un profund sentiment de prietenie între elita politică din Polonia și cea din România. În plus, poporul român a dat dovadă de altruism și ospitalitate față de Polonia, când a fost atacată de Germania și U.R.S.S și ca răspuns la solicitarea guvernului polonez, Președenția Consiliului de Miniștri a dat un comunicat unde se specificau măsurile pentru primirea refugiaților polonezi. În noaptea de 17/18 septembrie 1939, președintele Poloniei Ignacy Mościcki, premierul Felicjan Składkowski şi alţi membri ai guvernului au tranzitat frontiera în România, fiind primiţi cu ospitalitate la Cernăuţi, fiind urmaţi de aproximativ 100.000 de refugiaţi polonezi, dintre care 60.000 de militari. Chiar dacă România nu a putut acorda ajutor militar Poloniei în aceste momente dramatice, ea însăși putându-se pune într-un real pericol, totuși nu putem să nu remarcăm aportul moral și ajutorul umanitar acordat de guvernul și populația românească statului polonez. Mai mult decât o alianță politică, relația polono-română în perioada interbelică capătă valențe simbolice cu o profundă substanțialitate istorică. Respectul reciproc, seriozitatea, curtoazia și aplicarea cu strictețe a protocolului diplomatic în cadrul numeroaselor vizite în ambele state, reprezintă aspecte relevante în cultivarea unei alianțe, care dincolo de trăsăturile sale politico-militare, a devenit cum frumos spunea mareșalul Józef Piłsudski o „alianță a inimilor” polono-române în această parte tumultoasă a Europei. Istoria acestor relații politice este transpusă în fotografii de epocă în cadrul a 13 panouri, selecția acestora urmând pas cu pas parcursul istoric al relațiilor bilaterale polono-române”, au transmis reprezentanții MCDR Deva.

Vernisajul expoziției va avea loc miercuri 13 martie 2024, de la ora 11:00, în Sala Șemineului din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva.

Citeste mai mult ...

Eveniment - Cultura

Devean beat a intrat cu mașina într-o stivă de lemne din Daia Română

Publicat

pe

Redactat de

Un accident rutier, a avut loc duminică seara, în comuna Daia Română.

Vinovat de producere accidentului, a fost un șofer din Deva, care s-a urcat beat la volan, și a pierdut controlul asupra volanului mașinii pe care o conducea, cu care a intrat într-o stivă de lemne.

La data de 12 iunie 2022, în jurul orei 21,30, polițiștii din Sebeș au intervenit pe raza comunei Daia Română unde a fost semnalat faptul că a avut loc un accident rutier, soldat cu pagube materiale.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un bărbat de 32 de ani, din municipiul Deva, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu o stivă de lemne, aflat pe marginea carosabilului.

 

Advertisement

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost transportat la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Citeste mai mult ...

PUBLICITATE ELECTORALĂ

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 21240015

Cod mandatar AEP 23240001

Vând apartament

Vând apartament cu 2 camere decomandat, strada Minerului, blocul 26, scara B, etaj 4, se vinde mobilat sau nemobilat. Pentru mai multe informații sunați la numărul de telefon 0726238869.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate