Home - Actualitate - Gropile din Valea Jiului încă duhnesc și încurcă

Gropile din Valea Jiului încă duhnesc și încurcă

luni, 17 Iul, 2017

La data de 16 iulie a expirat termenul stabilit de Comisia Europeană pentru conformarea cu normele UE a depozitelor de deşeuri din statele comunitare. CE a amintit că depozitele de deşeuri care nu respectă standardele reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor şi pentru mediu, întrucât ele pot genera în aer emisii şi mirosuri, pot polua solul şi apa şi pot contamina pânza de apă freatică, aceasta fiind inutilizabilă dacă este contaminată cu levigat, lichidul care se scurge dintr-un depozit de deşeuri.

Petroșani și Vulcan, depozite neconforme

Exact asta se întâmplă, însă, și la Petroșani și la Vulcan, unde două depozite neconforme încă putrezesc sub soarele arzător. Gheorghe Ile spune că acum face restrângerea deponeului, închis de un an. „Facem restrângerea gropii, așa cum prevăd normele în vigoare. Realizăm taluzul și facem proiectarea, ca să scoatem la licitație lucrarea, pe fonduri europene. Împreună cu Consiliul Județean Hunedoara, am făcut un parteneriat, iar completările se vor lua, după ce se vor tria aceste deșeuri, se va lua material, ca să închidem groapa cu pământ fertil”, a mai adăugat Ile. Groapa de gunoi de la Vulcan, în care până în 16 iulie 2016 s-au colectat deşeurile din toată Valea Jiului, nu a putut fi inclusă în sistemul de management integrat al deşeurilor, deoarece, la acel moment, adminsitraţia locală nu a putut face dovada că deţine în proprietate toată suprafaţa pe care se întinde această groapă.

La Petroșani rămâne putoarea, muștele și șobolanii, care fac din terenul fostei mine Dâlja, acum ajunsă deponeu temporar ce trebuia închis în iarna trecută, un adevărat focar de infecție. Cantitățile de deșeuri, pe care populația le produce, sunt uriașe. Statisticile arată că doar de la Vulcan au plecat spre groapa de la Petroșani, din zona Dâlja, aproximativ 260 de tone lunar. Celalalte orașe, însă, produc și mai mult gunoi. Uricaniul produce 80 de tone lunar, Lupeniul 400 chiar și 500 de tone de deșeuri lunar. Toate sunt acum cărate cu camioane spre Bârcea Mare, însă, termenul limită de 16 iulie 2017, care a expirat duminică, este departe de a fi fost respectat. „Este un disconfort major, pentru că se cară din gunoiul de acolo, acum. Am discutat cu cei de la Pregoterm Vulcan, care mi-au spus că ei, zilnic, duc între 5 și 10 mașini la Bârcea. Până ce se termină această operațiune, va mai fi acest disconfort. Ne pare rău…”, a spus, la începutul lunii iulie, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.

Banii au venit, lucrările au întâziat

Aproape 20 de milioane de euro au fost alocați pentru închiderea unor gropi de gunoi din județul Hunedoara. Gropile de gunoi din Petrila, Lupeni, Aninoasa și alte localități ale județului nu mai primesc deșeuri menajere. Consiliul Județean Hunedoara a demarat, prin 2012, un proiect prin care are în vedere închiderea depozitelor urbane neconforme în cadrul Proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara”. Este vorba de depozitele urbane neconforme de la Aninioasa, Petrila, Lupeni, Hațeg, Călan, Hunedoara, Uroi-Rapoltu Mare, Orăștie. Principalele condiții financiare și modalități de plată și/sau trimitere la dispozițiile relevante provin de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) buget de stat/ buget local. Valoarea proiectului pentru închiderea acestor gropi de gunoi este de 17.520.870,00 EUR.

Conform reprezentanţilor Ministerului Mediului, „Toate obligaţiile privind funcționarea/ închiderea depozitelor de deşeuri municipale, revin autorităţilor administraţiei publice locale conform legislaţiei în vigoare, iar în cazul unei condamnări acestea au responsabilitatea atât a conformării cu prevederile legale cât şi suportarea sancţiunilor pecuniare”, arată oficialii Ministerului Mediului.

Comisia Europeană a decis, în data de 15 februarie 2017, să acţioneze în judecată România la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) pentru că autorităţile nu au reuşit să închidă 68 de depozitele municipale de gunoaie neconforme, care reprezintă un risc serios pentru sănătatea oamenilor şi mediu. Măsuri similare au fost adoptate deja împotriva altor şase state membre, respectiv: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia şi Slovacia, iar Curtea Europeană de Justiţie a emis hotărâri care condamnă Bulgaria, Cipru şi Spania.

Tot Comisia Europeană precizează că, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reuşit să ia măsuri pentru cele 68 de gropi de gunoi neconforme, aşa cum cere Directiva 1999/31/EC.

România era obligată să închidă sau să reabiliteze aceste gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie 2009. Anterior, Ministerul Mediului avertiza că România riscă să plătească, începând din acest an, o amendă de 124.000 de euro pe zi pentru faptul că autorităţile nu au reuşit să închidă depozitele municipale.

Țara noastră are termen, până la finalul anului 2017, să închidă 101 gropi de gunoi neconforme. Termenele UE prevăzute pentru închiderea treptată a depozitelor de deșeuri neconforme sunt programate la fiecare dată de 16 iulie ale fiecărui an, până în 2017. În caz contrar, ar putea primi sancțiuni din partea forului european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *