Home - Actualitate - (Galerie foto) Un microbuz școlar s-a răsturnat la Bârcea Mare. Mai mulți elevi au ajuns la spital

(Galerie foto) Un microbuz școlar s-a răsturnat la Bârcea Mare. Mai mulți elevi au ajuns la spital

marți, 21 Mar, 2017

Panică mare, luni dimineață, pe unul dintre cele mai circulate drumuri din județul Hunedoara. În jurul orei 08.00, un apel la 112 a anunţat un accident rutier, produs pe drumul județean (DJ) 687, în localitatea Bârcea Mare, în care a fost implicat un microbuz școlar. Mai mulți elevi au ajuns la spitalele din Deva și Hunedoara.

 

 

O tragedie era să se producă pe drumul județean dintre Deva și Hunedoara, din cauza inconștienței unui șofer cu mulți ani de experiență, care se afla la volanul unui microbuz plin cu elevi.

Cu vârste între 10 și 19 ani

Primele informaţii indicau că ar fi un număr mare de victime, motiv pentru care, inspectorul șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean, a declanşat Planul Roşu de Intervenţie şi a notificat managerii spitalelor din Deva si Hunedoara care au iniţiat Planul alb la nivelul unităţilor spitaliceşti. În cel mai scurt timp s-au alertat şi au pornit spre locul indicat trei ambulanţe SMURD, două ambulanţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, o autospecială de transport victime multiple, o mașină de descarcerare grea şi două autospeciale mixte de intervenţie, de la Detaşamentele Deva și Hunedoara. Numărul celor din microbuz era neclar, singurul lucru cert fiind acela că tinerii aveau vârste cuprinse între 10 și 19 ani. „Majoritatea prezentau traumatisme ale membrelor sau escoriații, dar erau conştienţi şi cooperanţi. Niciun copil nu a fost extras din microbuz de echipajul de descarcerare. În sprijinul acţiunii de intervenţie au fost implicaţi poliţişti și jandarmi”, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara.

Șoferul băuse

După ceva vreme, situația a început să se clarifice. Microbuzul, ce aparține unei fundații, transporta 16 elevi din municipiul Hunedoara la Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva, iar printre aceștia se afla și fiul europarlamentarului Iuliu Winkler. Totodată, au fost lămurite și circumstanțele în care s-a produs evenimentul rutier. „Un conducător auto de 61 de ani, din reședința de județ, care efectua activităţi de transport rutier de persoane, fiind vorba despre o cursă regulată specială, pe ruta Hunedoara-Deva, în zona fabricii de materiale de construcții de la Bârcea Mare, a adormit la volan și a părăsit partea carosabilă. Microbuzul s-a răsturnat pe plafon, în șanțul ce mărginește sensul de mers Deva-Hunedoara. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, care a indicat valoarea de 0,34 mg/l alcool pur în aerul expirat, și i-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În cauză s-a întocmit dosar penal”, a declarat subcomisarul Bogdan Nițu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara.

Fără urmări grave

13 dintre cei 16 copii au fost transportați la spitalele din Deva și Hunedoara, nouă cu ambulanțele și patru de către părinți, și, din fericire, niciunul dintre aceștia nu a suferit răni grave. „La Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) Deva au fost prezentați șase pacienți, cu vârste cuprinse între 13 și 19 ani. În urma controalelor efectuate, cinci dintre aceștia au părăsit unitatea medicală, neavând decât leziuni ușoare, care nu necesitau internarea. Un singur pacient, o fată de 17 ani, a fost internată, pentru supraveghere, la secția de neurochirurgie”, a declarat dr. Ionela Elena Lazăr, medic specialist la UPU Deva. Nici copiii care au fost duși de părinți la spital nu au necesitat internarea. Și în cazul celor transportați la Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu”, trei cu ambulanțele și unul de părinți nu s-au constatat leziuni grave, în cazul celor patru copii nefiind necesară internarea.