Connect with us
Data: 29/04/2024
.

Actualitate

Expoziție semnată de cunoscutul artist John Pîrva, vernisată la Galeria de Artă „Forma” din Deva

Publicat

pe

Galeria de Artă „Forma” din Deva găzduiește, astăzi, vernisajul expoziției personale de pictură „#identity”, semnată de cunoscutul artist plastic John Pîrva. Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:00 și va fi prezentat de criticul de artă Mircea Oliv.

Peste 20 de picturi, de dimensiuni mari și foarte mari, realizate de artistul John Pîrva, vor fi expuse la Galeria de Artă „Forma” din Deva, majoritatea lucrărilor prezentând figuri feminine. „E prezent în pictura lui John Pîrva un etern feminin care nu este câtuși de puțin feminist, ci care reafirmă cu încăpățânare, tot ceea ce unește omul cu cosmosul și care se arată ca un receptacul. Un receptacul care favorizează întotdeauna întregul, întregimea în diversele ei modulații. (…) Pictura lui John Pîrva nu țipă în gura mare, nu face pe fecioara înspăimântată, nu afișează aerul de dezgust al intelectualității bine educate, nu răspunde isteriilor vremii ci, dimpotrivă, exprimă o așezată gândire și inteligență plastică care ia în calcul emoțiile, sentimentele și expresiile lor. O întemeiere a unui imaginar care se află într-o declarată legătură cu valorile vieții, ale intuiției și ale instinctului”, consemnează Mircea Oliv, într-un text critic despre pictura lui John Pârva.

#identity” este a treia expoziție personală a lui John Pîrva în orașul de la poalele Cetății. El este membru al Uniunii Artiștilor Plastici Profesioniști din România din anul 2014 și, nu de foarte mult timp, președinte interimar al filialei din Deva a acestei organizații.

Un hunedorean „adoptat” de America

Născut la 21 Mai 1962 în localitatea hunedoreană Balşa, John Pîrva a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Petroșani -Secția Fotografie și Arta Filmului (1978), ale Liceului Pedagogic Deva și Sibiu -promoția 1981, Secția Arte Plastice, iar cele superioare la Portland State University (SUA), între 1982 – 1987, Secţia Pictură. A părăsit, în 1981, România și s-a stabilit definitiv în Statele Unite ale Americii, cu statutul de refugiat politic. Șase ani mai târziu, în 1981, devine cetățean american „cu acte în regulă”, locuind în următoarele două decenii în SUA. A revenit în România în 2004. De-a lungul timpului, a avut o activitate artistică foarte bogată. A participat la zeci de expoziții, tabere de pictură și simpozioane de creație, având lucrări în colecţii particulare din Austria, Statele Unite, Franţa, Japonia, Algeria și Romania.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

O nouă victorie pentru Corvinul Hunedoara

Publicat

pe

Redactat de

Divizionara secundă de fotbal Corvinul Hunedoara își continuă parcursul foarte bun, atât în campionat, cât și în Cupa României. Deși au un program încărcat, băieții pregătiți de Florin Maxim au reușit o nouă victorie în campionat.

Egal la pauză

Luni după masă, în ultimul meci al etapei a șaptea din play-off-ul Ligii 2 , într-un derby pentru podium, Corvinul Hunedoara a întâlnit, pe teren propriu, pe CSC Șelimbăr. Deși niciuna dintre echipe nu are drept de promovare, din motive relativ obscure, ținând cont că hunedorenii sunt aproape de a obține licența de a participa în Europa League, dacă vor câștiga Cupa României, partida a fost una extrem de interesantă și de disputată. Trupa sibiană a început mai bine jocul și, lucru rar întâlnit la Hunedoara, de când echipa este pregătită de Florin Maxim, a reușit deschiderea scorului în minutul 8, prin Găț, care a înscris, cu capul, din 10 metri, în urma unei centrări a lui Panos. Hunedorenii revin în joc și egalarea vine, logic, în minutul 34, când, după o excelentă lansare în adâncime a lui Pop, Câmpan îl depășește în viteză pe Gîț, unul dintre stoperii adverși și, cu toată opoziția lui Roșca, portarul de la Șelimbăr, tânărul atacant al Corvinului înscrie, cu un lob elegant, pentru 1-1, scor cu care s-a și intrat la vestiare.

Succes clar

Mitanul secund debutează tot cu Corvinul în atac, iar acest lucru s-a concretizat, repede, și pe tabela de marcaj, mai exact în minutul 51. Atunci Ion, unul din juniorii Corvinului, centrează excelent pentru Lupu, care reia cu capul spre buturile adverse, lovitura acestuia, respinsă de portarul echipei din județul Sibiu fiind, apoi, reluată, în plasă, de Coman, tot cu capul, din margine careului mic. Apoi Corvinul a fost în control total, având și un gol anulat, în minutul 56, la Iacob, după un călcâi de efect a lui lui Coman, reușita fiind, însă, anulată, pentru un offside la limită. Pe acest fond hunedorenii reușesc să își concretizeze superioritatea pe tabelă în minutul 85, prin Bradu, intrat la pauză, care a finalizat o excelentă acțiune personală a lui Pop, cu un șut plasat din 10 metri, consfințind, astfel, un succes mult mai clar decât o arată scorul, de 3-1 pentru Corvinul.

Advertisement

Cu gândul la Cupă

Hunedorenii sunt pe poziția secundă și pregătesc, în continuare, finala Cupei, cu Oțelul Galați, din 15 mai, de la Sibiu. Până atunci, însă, Corvinul mai are de jucat trei meciuri în campionat, primul dintre ele fiind sâmbătă, 4 mai, de la ora 12:00, pe terenul promovatei Unirea Slobozia.

Vă vom ține la curent cu evoluțiile celor de la Corvinul Hunedoara pe site-ul www.servuspress.ro, cât și pe pagina de Facebook a ziarului SERVUS HUNEDOARA.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Sute de sancțiuni, aplicate de polițiștii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

 Polițiștii hunedoreni au aplicat sute de sancțiuni.

În perioada 26 – 27 aprilie 2024, peste 100 de polițiști din toate structurile Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, au derulat o serie de acțiuni ce au vizat creșterea gradului de siguranță în rândul cetățenilor, prin implicarea activă de mijloace și forțe în ceea ce privește măsurile întreprinse pentru diminuarea, prevenirea și combaterea accidentelor rutiere, a consumului de substanțe interzise și a infracționalității atât ăn mediul urban cât și cel rural.

Astfel, au fost aplicate 223 de sancțiuni contravenționale în valoare de 73.770 lei, din care 184 de sancțiuni pentru nerespectarea legislației rutiere impuse de OUG 195/2002, 34 de sancțiuni pentru nerespectarea Legii nr. 61/1991 și 137 sancțiuni pentru alte acte normative aflate în vigoare.

De asemenea au fost reținute 5 permise de conducere și au fost retrase 5 cerificate de înmatriculare.

Acțiunile polițiștilor vor continua pentru prevenirea și combaterea infracționalității și creearea unui climat de siguranță pentru cetățeni.

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Loc de joacă pentru copiii din zona 1 Mai, din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local Deva a aprobat, în ședința ordinară de luni, 29 aprilie 2024, documentația tehnico-economică pentru amenajarea unui loc de joacă pe strada 1 Mai, nr. 27, din municipiul Deva – lângă imobilul de locuințe tip camere de cămin, aflat în administrarea Direcției de Asistență Socială (DAS) Deva.

Proiectul a fost inițiat de Primarul Municipiului Deva, Nicolae Florin Oancea, și are ca scop îmbunătățirea condițiilor de viață a chiriașilor din imobilul social.

“Investiția este finanțată integral din bugetul local și urmărește crearea unui spațiu de joacă plăcut și sigur pentru cei 34 de copii, cu vârste de până la 16 ani, care locuiesc în zonă, încurajând astfel practicarea unor activități fizice în rândul acestora și petrecerea timpului în aer liber, dar și amenajarea unei zone de relaxare pentru adulți”, se arată într-un comunicat al DAS Deva.

Următorii pași pentru implementarea investiției sunt alocarea fondurilor financiare necesare investiției, achiziționarea contractelor de proiectare și de execuție a lucrărilor, prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Locul de joacă de pe strada 1 Mai, nr. 27 va fi amenajat pe o suprafață de 317 metri pătrați și va include elemente specifice mai multor categorii de vârstă.

Advertisement

Potrivit reprezentanților DAS Deva, în imobilul de pe strada 1 Mai, nr. 27 locuiesc 245 de persoane. La momentul actual, în această zonă nu sunt amenajate spații pentru recreere, relaxare și petrecere a timpului liber.

Citeste mai mult ...

Actualitate