Home - Actualitate - “Drumuri și cioburi… povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă”

“Drumuri și cioburi… povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă”

joi, 5 Noi, 2015

Peste 50 de piese din lut, dar și alte obiecte de piatră sau metal, toate descoperite de arheologi, pe parcursul anului trecut, pe lotul 3 al autostrăzii Deva -Lugoj, aflată la momentul actual în construcție, pot fi admirate la muzeul din Deva, în cadrul unei expoziții inedite ce a fost vernisată ieri.

rsz_2015_10_30_afis_expozitie_drumuri_si_cioburi

Intitulată „Drumuri și cioburi… povestea arheologică a unui tronson hunedorean de autostradă”, expoziția mai cuprinde, pe lângă obiectele scoase la iveală de către specialiști, și panouri cu fotografii realizate în timpul cercetării de teren, planșe și reconstituiri, precum și o suită de texte explicative, care vin să ofere o imagine cât mai completă a muncii unei întregi echipe pe un șantier arheologic de salvare. „Prin acest demers, dorim să punem în valoare o parte dintre descoperirile făcute în timpul campaniei de cercetare arheologică de salvare, din anul 2014, desfășurată cu ocazia începerii lucrărilor pe lotul 3 al autostrăzii Deva -Lugoj. Printre piesele expuse se numără și depozitul de bronzuri de la Abucea, unde au ieșit la iveală 13 brățări”, a precizat Liliana Țolaș, managerul Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) din Deva.

Expoziția este organizată de MCDR, cu sprijinul Consiliului Județean (CJ) Hunedoara și în parteneriat cu Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” al Academiei Române din București.