Home - Actualitate - Drumul spre Poiana Pelegii din Retezat, blocat pe mai multe porțiuni

Drumul spre Poiana Pelegii din Retezat, blocat pe mai multe porțiuni

miercuri, 17 Mai, 2017

Drumul de acces către Poiana Pelegii, din Parcul Național Retezat (PNR), este blocat pe mai multe porțiuni de copacii rupți sau smulși din rădăcină de vijeliile și vânturile puternice care s-au abătut, în ultimele luni, în zona respectivă.

Sute de molizi au fost puși la pământ pe valea Lăpușnicului Mare din Retezat, în urma furtunilor ce au avut loc, în zona respectivă, în lunile februarie și martie anul acesta, blocând drumul Gura Apei-Poiana Pelegii. Există numeroase porțiuni pe unde abia te poți strecura, iar în altele nu se poate trece decât târâș sau făcând echilibristică pe trunchiurile de copac, la câțiva metri deasupra solului. Cea mai gravă situație este în zona Lunca Berhina – Stănuleți, pe acolo drumul fiind total impracticabil.

Reprezentanții administrației Parcului Național Retezat au făcut publică starea drumului spre Poiana Pelegii, tocmai pentru a-i atenționa pe turiștii care vor să ajungă în zona respectivă. Potrivit acestora, după obținerea tuturor aprobărilor, se va începe acțiunea de degajare a drumului, pentru ca turiștii să nu meargă pe jos o distanță de 19 kilometri. „Consiliul Științific al PNR a decis ca arborii să rămână pe loc, urmând să fie tăiate doar bucățile de trunchi căzute peste carosabil. Restul arborilor vor rămâne ”in situ”, ca lemn mort”, au anunțat cei de la PNR.

Pentru eliberarea drumului afectat de doborâtura de la Lunca Berhinei vor fi folosite câteva utilaje. Prin urmare, turiștii sunt atenționați că utilajele ce vor ajunge în zona respectivă au rolul de a elibera drumul de acces către Poiana Pelegii, și nu de exploatare a pădurii.

Sursa foto: PNR