Home - Actualitate - Deva rămâne fără contract cu operatorul de salubritate

Deva rămâne fără contract cu operatorul de salubritate

vineri, 14 Iul, 2017

Peste aproximativ două săptămâni, contractul încheiat între Primăria Deva și operatorul de salubritate din oraș va expira, iar autoritățile locale din municipiu caută soluții pentru ca locuitorii „capitalei” județului să nu rămână cu deșeurile în stradă. Reprezentanții municipalității dau asigurări că, dupa data de 1 august, atunci când va expira contractul, Deva „în niciun caz, nu va rămâne cu gunoaiele neridicate” și spun că de vină pentru toată această situație creată ar fi responsabilii Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Deșeuri” Hunedoara, care le-ar interzice, în baza unui document, să prelungească actualul contract cu operatorul de salubritate sau să încheie altul nou.

Viceprimarul Răzvan Mareș spune că, cel puțin două ședințe au avut loc, săptămâna aceasta, la Primăria Deva, pe această temă, la întrunire fiind chemați și cei de la ADI „Deșeuri” Hunedoara, pe care îi acuză că „mută pisica moartă” în ograda municipalității. „Prin contractul pe care și l-au asumat, cei de la ADI „Deșeuri” aveau obligația să desemneze un operator care să colecteze aceste deșeuri pe raza municipiului, lucru care nu s-a întâmplat. În momentul de față, responsabilitatea care îi revenea ADI „Deșeuri” a fost transmisă către primării și pisica moartă a fost aruncată în ograda noastră”, a declarat Mareș.

Acesta spune că, nu doar Primăria Deva se află în această situație, ci mai multe UAT-uri din județul Hunedoara. Problema este că, dacă celelalte primării ar mai avea o portiță prin care ar putea cumva „să dreagă busuiocul”, nu același lucru se poate spune despre administrația deveană. „Unele primării pot face procedura având contract în desfășurare. În schimb, noi, prin documentul semnat cu ADI „Deșeuri”, știam că dânșii trebuie să pună la dispoziție operatorul de colectare, fapt care nu s-a întâmplat. Mai avem la dispoziție două săptămâni și încă nu se știe nimic. (…) Am avut ședințe, i-am convocat pe cei de la ADI „Deșeuri” în care am discutat și, nu vreau să fiu răutăcios, dar dânșii aproape că au încercat să îngroape acest subiect și să îl pună pe umerii noștri. (…) De aceea suntem aici, să rezolvăm problema. Nu mi se pare normal și corect cum au procedat, pentru că în documentul de poziție își asumă niște lucruri pe care nu le-au îndeplinit. Nu e vorba doar de Primăria Deva, ci și despre alte UAT-uri. Este o situație destul de încurcată”, a adăugat Mareș.

La rândul său, Ciprian Răchita, directorul tehnic al Primăriei Deva a explicat că, „există un document de poziție în baza căruia trebuie să se desfășoare întreg sistemul de management al deșeurilor și în care este stipulat că niciun UAT nu are dreptul să prelungească sau să încheie un nou contract de achiziție pentru prestarea serviciului de salubrizare după anul 2015″. „În 2016, în urma solicitării noastre, ADI „Deșeuri” a transmis un document care a fost aprobat de 68 de UAT-uri, din cele 69 existente în județ. Toți, mai puțin municipiul Hunedoara, și-au dat acordul să se modifice acel punct și să se permită prelungirea acestor contracte. Întrucât nu s-a îndeplinit numărul voturilor trebuia să fie totalitate acel document nu s-a mai semnat la ADI „Deșeuri”, iar în prezent a rămas în vigoare acel document care ne interzice să prelungim sau să încheiem un nou serviciu de salubrizare”, a arătat Ciprian Răchita.

Gunoaiele nu vor rămâne în stradă!”

În ciuda neînțelegerilor apărute, reprezentanții municipalității devene dau asigurări că locuitorii nu vor rămâne cu gunoaiele în stradă, de luna viitoare. „Vom găsi o soluție de siguranță. Eu trăgeam un semnal de alarmă asupra modului în care au înțeles cei de la ADI „Deșeuri” să gestioneze această problemă. Mi se pare total lipsit de fair – play față de noi care cotizăm. Deva cotizează cea mai mare sumă la ADI „Deșeuri”. Nu putem lăsa orașul cu gunoiale neridicate și să mergem în instanță cu această asociație și să câștigăm. E o aberație. Vom găsi cea mai bună soluție, avem deja câteva variante”, a mai spus viceprimarul Răzvan Mareș.

Din cauza acestei probleme, în urmă cu două săptămâni, primarul Ovidiu Moș a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență. În cursul zilei de ieri (n.red.13 iulie) s-au purtat noi discuții pe acest subiect, în urma cărora urma să se ajungă la o concluzie finală.

Contractul dintre Primăria Deva și operatorul de salubritate a fost încheiat în 2009, având o valabilitate de opt ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *