Connect with us
Data: 26/04/2024
.

Actualitate

DESPRE ORAȘUL INTELIGENT DEVA

Publicat

pe

O modă nouă în România prinde contur mai ales în Transilvania: orașe care își propun să devină „Smart City”, adică „Orașe Inteligente”. Primarii încep să caute finanțare pentru a folosi tehnologia de ultimă generație în orașele lor și a îmbunătăți, astfel, calitatea vieții cetățenilor, după modelul Vienei sau Amsterdamului.

La Deva, primii pași i-am făcut în 2012. 

Un oraș „smart” este un oraș ce folosește tehnologia modernă pentru a fluidiza traficul, a îmbunătăți transportul public, a reduce poluarea și consumul de energie. „Orașele inteligente” implementează cele mai noi tehnologii pentru a le pune în slujba cetățenilor, a relației acestora cu autoritatea, pentru a îmbunătăți condițiile de locuire, sistemul de educație și cel medical.

Strategia în 10 pași

În anul 2012 am purtat zeci de discuții cu specialiștii pentru a pune municipiul Deva pe direcția corectă și a-l transforma în primul Smart City din România. Era limpede că, în vremurile ce vor veni, nostalgia fabricilor și uzinelor de altădată nu ține de foame și că nu ne mai permitem să plângem după epoci apuse fără să facem ceva. Și astfel am identificat 10 pași:

Advertisement

1. Hotspoturi Wi-Fi cu acces la Internet securizat în zonele publice;

2. Soluţie de transport public inteligent pentru un trafic fluid: mijloace de transport public ce includ accesul Wi-Fi la Internet securizat pentru călători, accesul în timp real al companiei de transport public la informaţii despre poziţionarea, viteza şi direcţia de deplasare a mijlocului de transport;

3. Soluţie de comunicare directă a municipalității cu cetăţenii, prin hotspoturile Wi-Fi şi prin aplicaţia e-Deva;

4. Monitorizarea şi optimizarea traficului pietonal, raportat la mijloacele de transport public;

5. Măsurarea calităţii aerului, ce oferă informaţii asupra nivelului de poluare din oraş şi zonele limitrofe – pentru prevenire și eventuale măsuri de limitare a noxelor;

Advertisement

6. Soluţii de promovare turistică şi interacţiune cu cetăţenii: console digitale (beacon-uri) instalate în muzee, universitate, cetate, restaurante, statui, catedrale, ce vor transmite informaţii despre acestea direct pe telefonul mobil al vizitatorilor;

7. Management digital al iluminatului public prin instalarea dispozitivelor de control de la distanţă asupra programului de funcţionare şi intensității luminii;

8. Securizarea accesului la Internet pentru toate componentele de smart city şi monitorizarea permanentă a sistemului;

9. Soluţia Civic Alert, prin care cetăţenii raportează către Primărie problemele oraşului, stadiul de rezolvare al petițiilor sau sesizărilor putând fi urmărit în timp real pe website-ul Primăriei;

10. Soluţia de clasă digitală ce conţine tablete, conţinut didactic digital, catalog digital, acces la Internet prin Wi-Fi securizat şi cu trafic web filtrat.

Advertisement

Ce urmează?

Potrivit studiului realizat de Roland Berger, cele mai „smart” orașe în anul 2017 sunt: Viena – locul I, Chicago (locul II) și Singapore (locul III). Londra este pe locul IV. Poate comparația municipiului Deva cu orașele de mai sus este exagerată și forțată, dar acestea sunt modele de urmat. Desigur, pe baza unui plan pe termen mediu și lung, însă cu un câștig clar și imediat pentru toți cetățenii. În mandatul meu am făcut primii pași: investiții în semaforizarea inteligentă, iluminat inteligent pe mai multe zone modernizate (Piața Aras, Piața Ardealul, Cartierul Dacia, B-dul Iuliu Maniu, B-dul Decebal), internet gratuit în zonele modernizate, dar și în alte zone importante ale orașului. Am conturat câteva trasee cu piste de biciclete și urmau altele după 2016. Proiectul legat de semaforizare a fost doar finalizat de mine – toate celelalte enumerate mai sus au fost demarate și realizate în mandatul meu. Finalizarea tuturor investițiilor, parte dintr-o strategie completă și integrată, sper să se realizeze indiferent cine va fi primar al Devei.

Alege inteligent

Un oraș este inteligent atunci când investiţiile în capitalul uman și social, infrastructura tradiţională şi noile tehnologii alimentează o creştere economică durabilă şi un nivel ridicat al calității vieţii, plus o foarte ințeleaptă gestionare a resurselor naturale.

Reindustrializarea Devei și reconstrucția sa economică se mai poate face doar cu tehnologie de ultimă oră, doar prin digitalizare. Haideți să vorbim mai puțin despre viitorul copiilor noștri și să facem mai mult pentru prezentul lor. Surse de finanțare din fonduri europene și de la Guvernul României există. Este nevoie doar de experiența și maturitatea unui primar serios, care să fie puse în slujba cetățenilor. Pentru a avea un oraș inteligent, trebuie să alegem înțelept.

Până duminică, 5 noiembrie, când vom vota pentru primar, avem un pic de timp să ne gândim.

Advertisement

Ing. Petru Mărginean

Advertisement

Actualitate

Aproape 40 de copii și familiile acestora – monitorizați de DAS Deva. Care sunt principalele cauze ale evaluării

Publicat

pe

Redactat de

Aproape 40 de copii și adolescenți, din municipiul Deva, și familiile acestora sunt monitorizați de asistenții sociali ai Direcției de Asistență Socială Deva, de la începutul anului școlar 2023-2024.

În majoritatea situațiilor, principala cauză a evaluării o reprezintă absenteismul școlar, la care se adaugă cazuri care vizează mamele minore, agresori și victime ale unor incidente petrecute în incinta școlilor, copii și elevi implicați în cazuri de cerșetorie și furt, precum și bebeluși și copii lăsați nesupravegheați în spital sau acasă.

Potrivit datelor centralizate de Compartimentul Protecția Copilului și Intervenții în Situații de Urgență, elevii cu absențe nemotivate de la cursuri au vârste cuprinse între 6 – 17 ani și mai mult de jumătate dintre aceștia sunt fete.

Cea mai mare rată a absenței nejustificate de la școală se înregistrează în învățământul gimnazial și liceal, iar într-un procent mai mic, astfel de situații se regăsesc și în rândul elevilor din învățământul profesional. Pe de altă parte, unitățile de învățământ cu cel mai ridicat nivel al absenteismului școlar sunt Liceul Tehnologic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” (aproape două treimi din totalul elevilor monitorizați), Liceul de Arte „Sigismund Toduță” și Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”.

Analiza detaliată a cazurilor mai arată că principalii factori care-i determină pe elevi să lipsească de la școală sunt reprezentați de influența anturajelor nepotrivite, lipsa modelelor în familie sau percepția părinților despre rolul și importanța educației.

Advertisement

Intervențiile DAS Deva se desfășoară la solicitarea conducerii școlilor și chiar dacă numărul cazurilor este în scădere față de aceeași perioadă a anului școlar trecut, absențele nemotivate de la cursuri indică o lipsă de control a părinților în privința educației copiilor lor.

Analiza datelor oficiale mai arată că activitățile de monitorizare vizează și alte problematici – trei mame minore care își continuă cursurile școlare, agresori și victime ale bătăilor în incinta unor unități de învățământ, un bebeluș lăsat nesupravegheat în spital de către mamă și alți 9 minori care au săvârșit fapte prevăzute de legea penală (cerșetorie, furt) etc. Toate aceste cazuri au intrat în atenția DAS Deva la solicitarea Avocatului Poporului, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, Poliției Municipiului Deva și Spitalului Județean de Urgență din Deva.

Monitorizarea minorilor și a familiilor acestora se desfășoară pe o perioadă de cel puțin 12 luni, indiferent de numărul situațiilor de risc identificate în cadrul anchetelor sociale.

Asistenții sociali urmăresc îndeosebi modificările care intervin în situația socială, medicală și economică a copiilor și familiilor, frecvența participării copiilor la cursuri și rezultatele la învățătură, precum și relația minorilor cu ceilalți membri ai familiei și cu rudele față de care dezvoltă legături de atașament.

Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Program special de 1 Mai și sărbătorile de Paști, la Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva

Publicat

pe

Redactat de

 

Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva anunță programul de funcționare în perioada 1-6 mai 2024. Zilele respective sunt zile libere legale, stabilite de Guvern.

 

Astfel, între 1 și 6 mai 2024, inclusiv, Direcția Publică Locală de Evidența Persoanelor și Stare Civilă Deva nu desfășoară activități cu publicul.

 

Advertisement

Pentru înregistrarea deceselor în această perioadă, programul este următorul:

• Miercuri, 1 Mai 2024 – între orele 10:00-15:00

• Joi, 2 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

• Vineri, 3 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

• Sâmbătă, 4 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

Advertisement

• Duminică, 5 mai 2024 – Închis

• Luni, 6 mai 2024 – între orele 10:00-15:00

 

Începând de marți, 7 mai 2024, activitatea cu publicul revine la normal.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Aproximativ 100 de motocicliști, așteptați la Deva. Paradă, sâmbătă, pe străzile orașului

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ o sută de motocicliști sunt așteptați sâmbătă, 27 aprilie, la Deva, cu prilejul unui eveniment prin care bikerii vor să tragă un semnal de alarmă asupra prezenței lor în trafic. Începând cu ora 12:00 va urma o paradă a bikerilor pe străzile Devei.

Scopul principal al acestui eveniment este conștientizarea asupra prezenței motocicliștilor în trafic.

„La evenimentul care va debuta la ora 10:00, în Piața Cetății Deva (parcare telecabină), sunt așteptați aproximativ 100 de motocicliști din toată țara”, a informat Primăria Deva.

Turul motocicliștilor se va desfășura pe următorul traseu: Piața Cetății – Strada Valeriu Braniște – Strada Horea – Bulevardul Decebal – Bulevardul 22 Decembrie – DN 7, cu respectarea regulilor de circulație.

Evenimentul este organizat de A.C.S. Kermit Racing Deva, cu sprijinul Primăriei Municipiului Deva.

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate