Home - Ultima ora - Descinderi la locuințele unor suspecți de braconaj arheologic în zona cetății Sarmizegetusa Regia. Câțiva polițiști, vizați în anchetă

Descinderi la locuințele unor suspecți de braconaj arheologic în zona cetății Sarmizegetusa Regia. Câțiva polițiști, vizați în anchetă

miercuri, 15 Mar, 2017

Polițiștii au descins, în această dimineață, la locuințele unor persoane bănuite de braconaj arheologic în zona Munților Orăștiei. Percheziții au avut loc și la sediile unor firme deținute de către suspecți. În acest caz, se pare că, vizați sunt și câțiva oameni ai legii.

Procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au anunțat că, au fost efectuate 11 percheziții domiciliare pe raza județului Hunedoara. „Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 — 2017, mai multe persoane din județul Hunedoara au derulat activități de braconaj arheologic în zona munților Orăștie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniți și protejați constant de către lucrători de poliție din cadrul IPJ Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informații confidențiale, de natura secretului profesional. Astfel, ‘căutătorii de comori naționale’ nu respectă legislația în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru ‘protecția’ lor au atras lucrătorii de poliție arondați zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile și/sau imobile”, se arată într-un comunicat de presă emis de PÎCCJ.

La acțiune au participat și ofițeri de investigare a criminalității economice din cadrul inspectoratelor județene de poliție Alba și Hunedoara, dar și lucrători din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Vlad Țepeș.