Home - Actualitate - Dănuț Buhăescu compensează mina cu „gubelele” și două gatere

Dănuț Buhăescu compensează mina cu „gubelele” și două gatere

joi, 13 Iul, 2017

Mina Uricani se închide și este ultima din orașul Uricani, iar luând exemplul orașului Aninoasa, care a cunoscut un declin fulgerător, după închiderea minei, l-am întrebat și pe Dănuț Buhăescu ce se face.

 

Nici nu va simți efectul, a spus primarul din Uricani, care afirmă că deja s-a compensat efectul închiderii, cu două firme care taie pădurea și o alta care sortează haine! „Oricum, foarte mulți bani, de la mina Uricani, nu mai aveam. Maxim cinci miliarde de lei vechi intrau pe an, care, în parte, vor fi acoperite de afaceri în exploatarea lemnului. Cel puțin două firme sunt acum active, care și-au mărit numărul de angajați și deja se și văd veniturile la bugetul local, din impozitele pe care le plătesc. Au mai venit din Occident câțiva tineri, la fosta casă de copii din Uricani, cu o gubelă (n.r. – second hand), unde procesează echipamente și haine vechi și acest investitor local a generat acolo 25 de locuri de muncă. Dar se acoperă cu ce plătea Mina Uricani, de la ăștia trei, care au investit. Ei acoperă tot ce plătea Mina Uricani”, susține Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani.

Sărăcie, din lipsa legii! Altă grozăvie

Dănuț Buhăescu spune că abia așteaptă Legea lobby-ului, că altfel nu poate să atragă investitori în zonă, că se teme de DNA, care atât așteaptă, în opinia sa. „Trebuie să existe o lege a lobby-ului! Vrem o țară ca afară și atunci avem nevoie să fim tratați ca afară. Dacă iese legea, mă înțep să văd dacă e adevărată, și apoi voi studia cu mare atenție ce prevede legea, să văd cât ne va permite. Primul lucru iau legătura cu mediul de afaceri local, voi căuta să îl sprijin pe acesta și acolo unde el nu poate, voi face un site de ofertare maximală, prin care invit la discuții pe toți cei interesați de mediul de afaceri de peste granițele țării. Cu oamenii de afaceri trebuie să fim atât de atenți ce vorbim, pentru că se fac dosare de trafic de influență, știți foarte bine”, a încercat să explice edilul de la Uricani, teoria pe care și-a mai susținut-o și cu alte ocazii, ultima la învestirea în funcție a primarului de la Lupeni, unde a găsit de cuviință să le-o spună și parlamentarilor veniți, poate- poate îi convinge.

Dănuț Buhăescu crede că doar așa poate face ceva la Uricani și ar vedea un soi de trafic de influență gata legalizat, altfel decât poate acum el să convingă un investitor să vină la Uricani să creeze locuri de muncă.

Fără mină, gunoiul e mai scump

Totuși, primarul recunoaște că moartea minei o să îl pună să mărească prețul la gunoi, că bani de la bugetul local nu va mai avea și pentru a susține diferențele dintre costuri și încasări.

„Doar la gunoi, vom fi nevoiți să mărim prețul. Nu facem față, operatorul trebuie plătit. Noi avem acum 3 miliarde de lei, ca să acoperim diferența între încasări și costuri, darc trebuie să facem o analiză”, a mai spus primarul.

Mina Uricani se închide până în 2018 și asta generaeză în economia locală o gaură greu de acoperit. Totul, după ce orașul Uricani a pierdut, pe rând, mina Câmpu lui Neag, sau pe cea de la Valea de Brazi, iar locul a rămas aidoma clădirilor din teatrele de război, fără să poată face ceva cu ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *