Home - Actualitate - Eveniment - Cum poate ajunge Deva în Liga a II-a

Cum poate ajunge Deva în Liga a II-a

miercuri, 10 Mai, 2017

Din actualul sezon de Liga a III-a din fotbalul românesc mai sunt de disputat trei sau patru etape, în funcție de numărul de echipe din cele cinci serii.

În seriile cu 15 echipe mai sunt de disputat patru etape, iar în cele cu 14, așa cum este cea în care evoluează CNS Cetate Deva, de jucat mai sunt doar trei runde.

Haos total

Actualul sezon competițional, cel puțin pentru Ligile II și III, a fost unul complet bulversat încă dinainte de începerea competiției. Liga a II-a trebuia să aibă 22 de echipe, de înscris au făcut-o 21, Farul Constanța anunțând că va juca în Liga a III-a, iar la startul competiției s-au prezentat 20, CSM Baia Mare desființându-se. Apoi Șoimii Pâncota a fost exclusă din tur, iar ACS Berceni s-a retras tot în prima parte a campionatului. Mai mult, în retur s-au mai retras două echipe, Unirea Târlungeni și CSM Reșița, iar de retrogradat va mai retrograda doar una în loc de cinci, aceasta fiind cunoscută deja, adică Metalul Reșița, care joacă la Snagov. Cu toate acestea, e posibil ca cei de la Snagov, care, înainte de mutarea la Reșița, erau Damila Măciuca, din Vâlcea, să evolueze și sezonul viitor în Liga a II-a, în condițiile în care FC Brașov, Foresta Fălticeni, Dacia Unirea Brăila și Olimpia Satu Mare au mari probleme financiare. La acestea se mai adaugă și faptul că ASA Târgu Mureș și Pandurii Târgu Jiu, care au cele mai mari șanse să retrogradeze din Liga I, să se desființeze, iar completarea până la 20 a numărului de participante în sezonul viitor al diviziei secunde va fi greu de realizat.

Luptă pentru promovare în două serii

Nici la Liga a III-a lucrurile nu au stat altfel. Programat, inițial, să aibă șase serii de 16 echipe, campionatul a început, pe hârtie, cu cinci de câte 15. Farul Constanța nu s-a mai înscris în seria a II-a, iar în seria a IV-a, în care evoluează și Deva, Mureșul Vințu de Jos s-a retras înainte de prima etapă. În atare condiții, au mai rămas trei serii cu 15 echipe și două cu 14, dar pe parcurs au mai abandonat și alte formații. Conform regulamentului, în Liga a II-a vor promova câștigătoarele celor cinci serii, acest lucru reușindu-l deja Metaloglobus București (seria a II-a), CSM Pitești (III) și AFC Hermannstadt Sibiu (V). În seria I luptă pentru promovare trei echipe, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc (56 de puncte), AFC Hărman (55) și Știința Miroslava (54), iar în a IV-a, seria noastră, cum se spune, șase echipe au șanse reale de a accede în eșalonul superior.

Complicat, dar nu imposibil

În seria a IV-a lider este Ripensia Timișoara, cu 46 de puncte, urmată, în ordine, de Școlar Reșița (45), Național Sebiș (44), Industria Galda, CNS Cetate Deva (ambele cu 43) și CSM Lugoj (42), când mai sunt de disputat doar trei etape. Și, deși este doar pe cinci, Deva mai are șanse de promovare, chiar dacă are nevoie de un noroc fantastic. În primul rând devenii trebuie să câștige cele trei jocuri pe care le mai au de disputat, acasă cu Gloria Cermei, în deplasare la Unirea Alba Iulia, și din nou pe teren propriu în ultima etapă, cu Nuova Mammamia Becicherecu Mic, lucru perfect realizabil și vor ajunge la 52 de puncte. Din păcate pentru deveni, la egalitate de puncte criteriul principal de departajare este rezultatul direct, care este defavorabil celor de la CNS Cetate în raport cu echipele clasate înaintea lor. Etapa viitoare Sebișul ar învinge Giarmata, Lugojul pe Poli II Timișoara, iar Reșița pe Becicherec, în vreme ce pentru Deva ar fi ideal un egal între Ripensia și Galda, clasamentul fiind Reșița cu 48, Ripensia și Sebiș 47, Deva 46, Lugoj 45 și Galda 44. Apoi Lugojul câștigă la Pandurii II Târgu Jiu, iar alinierea perfectă a astrelor pentru Deva ar duce la rezultate de egalitate în jocurile Sebiș – Performanța Ighiu, deoarece arădenii ar mai putea primi trei puncte la “masa verde” după același joc din tur, pe care l-au pierdut pe teren, cei din Alba folosind un jucător cu forme nelegale, și Poli II – Ripensia, iar Galda să învingă Reșița. Dacă aceste rezultate se vor realiza, atunci Deva va fi prima, cu 49 de puncte, Reșița, Sebișul, Ripensia și Lugojul vor avea 48, iar Galda 47. În ultima etapă Galda ar câștiga la UTA II, rezultat care ar conta mai puțin, Ripensia și Reșița ar trece acasă de Pandurii II și Poli II, iar Lugojul ar trebui să învingă, pe teren propriu, Sebișul, clasamentul final urmând a fi Deva, cu 52 de puncte, urmată, în ordine, de Reșița, Ripensia și Lugoj, cu 51, Galda cu 50 și Sebișul cu 48. Iar în cazul în care Sebișul va primi, la „masa verde”, cele trei puncte, va termina pe doi, la un punct în spatele Devei.

Se premiază și locul doi?

Ținându-se cont de situația prezentată mai sus cu privire la eșalonul secund, calculele pentru ocuparea locului al doilea în Liga a III-a devin, și ele, interesante. Și asta pentru că, în condițile în care există șanse foarte mari ca, până la începerea viitorului sezon al Ligii a II-a, să fie înscrise doar 15 formații și să mai rămână cinci locuri disponibile. Și, în mod logic, aceste locuri ar trebui să fie ocupate de echipele de pe pozițiile secunde din cele cinci serii ale Ligii a III-a.

One comment

  1. ripensia are la timisoara cu poli 2 deci clar aranjat de 3 puncte pentru ripensia. Ripensia e campioana dar Sebisul va termina pe 1 dupa cele 3 puncte bonus di tur. pacat ca fostul antrenor al devei a pierdut meciuri multe in tur si retur. a pierdut cam 12-14 puncte. deva spunea de mult pa tuturor…dar poate la anul…