Home - Actualitate - Credincioși din toată țara vor parcurge, astăzi, “Drumul Crucii”, la Lupeni

Credincioși din toată țara vor parcurge, astăzi, “Drumul Crucii”, la Lupeni

vineri, 14 Apr, 2017

Sute de credincioși, din tot cuprinsul Văii Jiului, dar și din alte județe ale țării, sunt așteptați, astăzi, la Lupeni, unde va avea loc „Drumul Crucii”, cea mai lungă procesiune religioasă din România. Evenimentul religios creștin -ortodox este unic în țară și rememorează drumul suferinței Mântuitorului Isus Hristos către Golgota, fiind inspirat de Drumul Crucii de la Ierusalim.

În cadrul acestuia, după o scurtă slujbă, oamenii pornesc într-o procesiune pe un drum lung, de aproximativ 10 kilometri, parcurs pe jos, de la poalele Munților Vâlcan și până la Schitul din stațiunea Straja. Ei poartă pe umeri o cruce din lemn, mare de aproape cinci metri, și grea de 100 de kilograme, care străjuieşte altarul schitului timp de un an, apoi în anul următor, în Vinerea Mare, este coborâtă la Cimitirul Eroilor pentru a fi, după aceea, readusă la Straja. Pe crucea purtată pe brațe de oameni sunt încrustate locaşe cu moaştele a 14 sfinţi şi un fragment din Crucea Mântuitorului.

Un traseu cu 14 popasuri

Pe tot drumul spre munte, parcurs în peste patru ore, pe un traseu anevoios, credincioșii sunt însoțiți de zeci de preoți și călugări din Lupeni, de la Biserica „Sfântul Nicolae”. Pelerinii se opresc de 14 ori, timp în care preoții rostesc rugăciuni și citesc din Cartea Sfântă cele 12 Evanghelii. În acest fel, ei amintesc de toate popasurile lui Iisus pe drumul parcurs cu crucea în spate, de la reşedinţa lui Pilat din Pont, până la Golgota.

Această procesiune a avut loc pentru prima dată în anul 2002. De atunci, manifestarea religioasă se desfășoară în fiecare an, în Vinerea Mare dinaintea Învierii Domnului. Din 2013, Starețul Mânăstirii Lainci, arhimandritul Ioachim Pârvulescu aduce, an de an, moaștele Sfântului Irodion de la Lainci ,,Luceafărul de la Lainci”.