Home - Actualitate - Cei patru alpiniști morți într-o avalanșă produsă în Retezat, comemorați în Cheile Tăii

Cei patru alpiniști morți într-o avalanșă produsă în Retezat, comemorați în Cheile Tăii

marți, 21 Mar, 2017

Cei patru alpiniști, din Petrila, care, în urmă cu trei decenii, și-au pierdut viața după ce au fost surprinși de o avalanșă produsă în Retezat, vor fi comemorați duminică, 26 martie, în Cheile Tăii. Colegii lor alpiniști nu i-au uitat pe Atomi, Nagy, Băltărețu și Rizea, chiar dacă, de la tragicul eveniment s-au scurs 30 de ani, și vor organiza o acțiune în amintirea lor.

Evenimentul comemorativ este organizat de reprezentanții Asociației „San Montan”, în colaborare cu Primăria Petrila, și va avea loc începând cu ora 12:00. Acolo, câțiva dintre invitați vor vorbi despre cei patru alpiniști decedați în anul 87. După aceea, se va face o scurtă alergare, mișcare pe bicicletă, iar dacă vremea va fi prielnică, cei de la Salvamont au promis și o cățărare pe stâncile din Cheile Tăii. Participanții la eveniment vor primi tradiționala mâncare la ceaun, tricouri și diplome de participare.

Foto: arhiva San Montan.

O altă acțiune, tot în amintirea celor patru alpiniști care au pierit, a mai avut loc la începutul lunii martie. Atunci, tot cei de la Asociația „San Montan” au organizat o drumeție la care au fost invitați să ia parte mai mulți iubitori ai muntelui. Când au ajuns în locul în care au fost găsiți cei patru alpiniști, aceștia au ținut un moment de reculegere și au aprins lumânări în memoria colegilor lor dispăruți.

2 martie 1987 este data în care zăpada și muntele, pe care le iubeau deopotrivă, le-au devenit morminte alpiniștilor Atomi, Nagy, Băltărețu și Rizea. În ziua respectivă, cei patru au plecat pe munte, în Retezat, fără să bănuiască că aceea avea să fie ultima lor expediție și că nu se vor mai întoarce niciodată acasă. Erau tineri și făceau parte dintr-un grup organizat. Din nefericire, ei au fost surprinși de o avalanșă, în zona Cheile Tăii, în partea de est a Văii Jiului, și nu mai putut fi salvați.