Home - Actualitate - Cei doi turiști, rătăciți în Retezat, au fost găsiți la Barajul Gura Apelor
Foto: IJJ Hunedoara

Cei doi turiști, rătăciți în Retezat, au fost găsiți la Barajul Gura Apelor

marți, 21 Mar, 2017

Cei doi alpiniști, din Craiova, care s-au rătăcit încă de sâmbătă, în Retezat, au fost găsiți, ieri, la Barajul Gura Apelor și sunt în afara oricărui pericol. Bărbații se aflau la o cabană din zona barajului, acolo unde au fost găsiți de către salvamontiști și jandarmii montani, care au efectuat operațiuni de căutare în cele mai dificile condiții. „Am fost anunțați prin numărul unic de urgență 112, cu privire la faptul că un polițist i-a găsit pe cei doi turiști la Barajul Gura Apelor. Cei doi sunt în viață și urmează să fie coborâți în orașul Hațeg. Practic, cei doi turiști au traversat Retezatul, aflându-se în partea opusă zonei de unde au dispărut. A fost o misiune dificilă, din cauza condiților meteo nefavorabile”, a declarat maior Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara. Cei doi bărbați, de 30 și 40 de ani, din Craiova, au traversat Retezatul, plecând de la Bucura, ajungând în Poiana Pelegii și, ulterior, la Barajul Gura Apelor. Operațiunile de căutare au început sâmbătă, iar salvatorii au fost nevoiți să înfrunte viscolul pentru a-i găsi pe cei doi turiști. În unele locuri de pe munte vizibilitatea era și de sub 10 metri, ceea ce făcea imposibilă misiunea de recuperare. Luni dimineața, trei echipe de salvatori montani au plecat înspre Vârful Bucura, pe trasee diferite, în căutarea celor doi alpinişti din Craiova despre care nu se mai ştia nimic de sâmbătă. Aceştia au părăsit Refugiul Genţiana spunând prietenilor, cu care erau, că vor să se caţere în zona cunoscută cu numele de „Pereţii Bucurei”, însă nu s-au mai întors. Din fericire, această acțiune de căutare-salvare a fost una de succes, atât pentru salvatori, care și-au pus și ei viața în pericol, cât și pentru cei doi craioveni.

Polițistul se afla în concediu

Poliţistul hunedorean, care i-a găsit pe cei doi alpiniști rătăciți, se afla în concediu. Mircea Iovăneasă lucrează la Poliția Orașului Hațeg și i-a găsit pe turiști pe un drum forestier închis circulației rutiere, între coada lacului și cabana Rotunda. „Poliţistul i-a preluat pe cei doi bărbaţi, care se aflau într-o stare avansată de epuizare fizică, în autoturismul personal, le-a oferit hrană şi apă şi i-a transportat la sediul Poliţiei Oraşului Haţeg, de unde au fost preluaţi de un grup de prieteni (cei doi au refuzat să fie transportaţi la spital)”, a precizat subcomisar Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara. Deşi se afla în concediu de odihnă, agentul de poliţie s-a implicat în activităţile de căutare, venind în sprijinul echipelor constituite din jandarmi, salvamontiști și poliţişti, care au efectuat activităţi în zona în care se presupunea că s-ar fi rătăcit cei doi.

În vârstă de 35 de ani, agentul principal de poliţie Mircea Iovăneasă (foto), cel care a reuşit găsirea celor doi alpinişti craioveni, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Biroului Ordine Publică Haţeg, fiind angajat în structurile M.A.I. din anul 2005.