Home - Actualitate - Ce măsuri au fost luate de Inspectoratul Școlar în cazul elevului, din Orăștie, care a agresat sexual doi colegi

Ce măsuri au fost luate de Inspectoratul Școlar în cazul elevului, din Orăștie, care a agresat sexual doi colegi

marți, 21 Mar, 2017

După ce anul trecut un elev al Școlii Generale „Dr. Aurel Vlad” din Orăștie a supus la perversiuni sexuale un coleg de-al său, sub privirile altor școlari, în 9 martie, anul acesta, băiatul, în vârstă de doar 14 ani, a recidivat. Acesta l-a ademenit pe un coleg, în vârstă de 13 ani, din aceeași școală, într-o sală, și l-a obligat să se autosatisfacă în fața lui. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara au demarat o anchetă, iar în urma acesteia au stabilit luarea unor măsuri împotriva agresorului minor.

Imediat după ce minorul, elev în clasa a VI-a, într-o clasă de învățământ special, a recidivat și a agresat un alt micuț, Poliția, Protecția Copilului și Inspectoratului Școlar Județean au demarat anchete în acest caz, cu atât mai mult cu cât agresorul nu este la prima abatere, iar noua sa victimă se află cu măsură de protecție într-un centru de plasament. După aproximativ o săptămână, IȘJ Hunedoara a luat anumite decizii în acest caz, și la solicitarea conducerii Școlii Gimnalizale „Dr. Aurel Vlad”, din Orăștie. „Comisia din cadrul IȘJ s-a deplasat în cursul zilei de luni, 13 martie, la unitatea de învăţământ, purtând discuţii cu directorul, directorul adjunct, consilierul şcolar, cadrele didactice şi reprezentanţii Centrul de Plasament de unde provine elevul agresat. S-a convenit asupra faptului că demersurile făcute de unitatea şcolară în vederea soluţionării incidentului semnalat sunt corelate cu Procedura de semnalare şi soluţionare a cazurilor de violenţă şcolară, precum şi faptul că prioritare sunt două aspecte: asigurarea securităţii elevilor faţă de agresiunile repetate ale elevului din clasa a VI-a, acuzat de acte cu conotaţii sexuale și consilierea elevilor şi demararea unor activităţi de prevenire, în colaborare cu partenerii educaţionali”, a declarat profesor Marta Mate, inspector școlar adjunct în cadrul IȘJ Hunedoara.

Și școala a elaborat un plan de măsuri

La sfârșitul săptămânii trecute, unitatea şcolară din Orăștie a elaborat un plan de măsuri, conform căruia elevul agresor este supravegheat permanent de către angajaţii unităţii, pe durata întregului program şcolar. „Planul de măsuri prevede întâlniri cu părinţii elevilor de la învăţământul special, în scopul luării unor măsuri de securitate suplimentare (ex. dotarea spaţiilor cu camere video), organizarea şi desfăşurarea unei dezbateri pe tema pregătirii antiinfracţionale, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Hunedoara şi reprelucrarea unor articole din Legea 272/2004, cu modificările şi completările ulterioare privind protectia si promovarea drepturilor copilului”, precizează reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Cercetați disciplinar

La nivelul unităţii de învăţământ, prin consiliul clasei, respectiv consiliul profesoral va continua cercetarea disciplinară a celor implicaţi în acest incident, urmând ca sancţiunile să fie aplicate după finalizarea cercetării desfăşurate de instituţiile competente. IȘJ Hunedoara va monitoriza acest caz şi va consilia unitatea de învăţământ în scopul asigurării securităţii în mediul şcolar şi a dreptului la educaţie pentru toţii elevii.