Home - Actualitate - Carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul în piața din Deva. Cumpărătorii se cam lasă așteptați (FOTO)

Carnea de miel se vinde cu 25 de lei kilogramul în piața din Deva. Cumpărătorii se cam lasă așteptați (FOTO)

miercuri, 12 Apr, 2017

Se apropie Paștele, iar carnea de miel a apărut în piața agroalimentară din Deva. Mai mulți comercianți de carne specifică sărbătorilor pascale își așteptau, ieri, cumpărătorii în spatele meselor. Doar că, clienții nu se prea înghesuie, zic, aproape la unison, vânzătorii, în ciuda faptului că oferta e destul de bogată. Mieii se vând atât sacrificați, cât și vii, după bunul plac al clientului. Un kilogram de carne costă 25 de lei, la fel ca anul trecut.

Carcasele de miel, atârnate în cârlige în spațiile special amenajate din incinta pieții agroalimentare din Deva nu prea par să stârnească interesul cumpărătorilor. O explicație ar fi, poate, prețul afișat de către comercianți: 25 de lei kilogramul.

Crescătorii, care sunt veniți, în piața din Deva, din mai multe localități ale județului, se declară cam nemulțumiți de vânzare. Ei se plâng și de faptul că au crescut taxele pe care trebuie să le scoată din buzunar și speră ca, măcar în zilele următoare, să aibă mai mulți clienți. „Cheltuielile sunt mari aici, în piață. Taxa s-a majorat, față de anul trecut. Plătim 28 de lei pentru fiecare bucată de miel. Și nu trece mielul! Merge foarte slab”, spune Cristian Moțiu, care a venit, în piața agroalimentară din Deva, de la Ilia cu carne de miel proaspătă.

Câțiva cumpărători apar la masa crescătorului, plină cu bucăți de carne dintr-un animal sacrificat. Cristian Moțiu îi cântărește unei doamne măruntaie de miel și o bucată de prapure. „Lumea vrea, mai mult, organe, pulpă din spate… Nu cumpără nimeni un miel întreg, cu toate că, nu sunt așa de mari. Un miel întreg, sacrificat, ajunge cam la 10 kilograme”, mai spune acesta.

„Cred că, la ora actuală, este cea mai proastă afacere!”

La o altă masă, un alt crescător de oi, sosit de la Orăștie, susține că vânzarea merge mult mai prost comparativ cu anul trecut. „Foarte slab. Ca anul acesta, parcă, nu a fost niciodată. Vin de șase sau șapte ani aici, în piața din Deva, cu miei sacrificați, dar merge din ce în ce mai rău. Dacă înainte vindeam câte 10 -15 miei, de luni, de când am venit, abia am reușit să dau doi. Oamenii nu au bani. Asta e! (…) Nu se mai rentează. Cred că, la ora actuală, este cea mai proastă afacere, la câtă cheltuială este cu animalele. Până crești mielul ca să îl vinzi…”, a zis, la rândul său, Cristian Blaga, crescător de oi din zona Orăștiei.

Afară, un al comerciant vinde miei vii, însă, nici acolo, cumpărătorii nu se prea înghesuie să cumpere bietele animale, din camionetă, ce urmează să ajungă festin pe masa de Paște. Devenii care preferă, totuși, să cumpere miel viu, direct de la ciobani, vor plăti mult mai puțin, circa 10 lei pentru un kilogram, însă aceștia vor fi nevoiți să taie animalele în punctele de sacrificare special amenajate.

Ouăle bio, de țară, se vând mai bine

Pe de altă parte, ouăle de la țară par să aibă o trecere mai mare printre cumpărătorii din piața centrală a Devei. „Acum se vând destul de bine. Le dau cu 1 leu bucata. Sunt ouă proaspete de casă, foarte bune”, spune tanti Raveica, care are în gospodăria ei din Hălmagiu găini pe care le crește cu grijă.

 

Șapte centre de sacrificare a mieilor în județ

Purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Hunedoara, dr. Leontin Laslău, spune că, în județ sunt autorizate temporar șapte centre de sacrificare a mieilor, în localitățile Brad, Deva, Orăștie, Simeria, Hunedoara, Hațeg și Petroșani. Aceste centre de sacrificare au aviz sanitar -veterinar pentru desfășurarea temporară a activității. Mai mult, sunt supravegheate și controlate, din punct de vedere sanitar veterinar, de către inspectorii DSVSA Hunedoara.