Home - Actualitate - Candidați la Primăria Deva sunt. Mai trebuie organizate și alegerile (II)

Candidați la Primăria Deva sunt. Mai trebuie organizate și alegerile (II)

vineri, 14 Iul, 2017

De vreo trei luni Primăria municipiului Deva are conducere interimară, edilul – șef ales anul trecut, Mircia Muntean, executând, de atunci, o pedeapsă privativă de libertate.

În ediția de ieri a cotidianului SERVUS HUNEDOARA v-am prezentat istoricul situației, precum și variantele de candidați de la PSD, care are primar interimar, pe Ovidiu Moș, și PSRO, partidul lui Mircia Muntean, care are viceprimar, respectiv pe Răzvan Mareș.

PNL l-a „recuperat” pe Florin Oancea

Astăzi vom continua cu prezentarea a altor candidaturi, unele certe, altele doar intuite, din partea partidelor sau a independenților. Iar un partid care contează este PNL, care și-a stabilit candidatul pentru Primăria Deva. Acesta este Florin Oancea, fost viceprimar al Devei pe vremea lui Mircia Muntean, în aproape două mandate, dar plecat din partid de niște ani buni. Oancea a mai candidat, fără succes, la fotoliul de edil – șef al Devei, în 2012 ca independent, iar anul trecut din partea ALDE. La puțin timp după alegerile locale de anul trecut Oancea a părăsit ALDE și părea să facă un pas în spate în ce privește politica. Totuși, într-un sondaj intern al PNL a ieșit drept persoana cu cele mai mari șanse de succes în bătălia electorală, și s-a întors, sau a fost rechemat, în partid, lucru care denotă, la prima vedere, că în rândul liberalilor există o mare criză de cadre. Florin Oancea are plusuri incontestabile în ce privește experiența în administrație, dar și minusuri cu ghiotura, lucru care va fi speculat de advresarii săi politici la alewgeri, dacă acestea se vor desfășura. Și, dacă va merge tot pe strategia de victimizare, cum a fost în cazul lui Mircia Muntean, s-ar putea ca acel experiment să nu mai țină.

Și fostul primar, Petru Mărginean, este în cărți

O altă candidatură care trebuie luată în seamă, chiar dacă nu este oficială, este cea a unui independent, la ora actuală, și nu unul oarecare, ci chiar fostul primar Petru Mărginean. Acesta, fost membru al PC, a fost ales primar în 2012, din partea USL. Apoi, prin ordonanța lui Ponta privind migrația politică, Mărginean a trecut la PNL, candidând din partea acestei formațiuni la alegerile trecute, când a fost învins de Mircia Muntean. După alegeri Petru Mărginean a fost exclus din PNL dar, oarecum surprinzător, era dat ca un posibil viitor candidat al acelorași liberali. De asemenea se pare că și prin PSD ar fi circulat o astfel de variantă deși, oficial, nu o recunoaște nimeni. Dacă va candida, și asta e aproape sigur, independent sau din partea vreunui partid, Petru Mărginean, cu certitudine, a învățat din greșelile trecutului și are avantajul de a putea „ciupi” voturi din întreg spectrul politic.

Sunt și alți pretendenți

Cam acestea sunt, cu tot respectul pentru ceilalți competitori politici, candidaturile cele mai importante. Pretendenți, însă, la funcția de primar mai sunt, unii chiar și oficiali, printre aceștia fiind un independent, mai puțin cunoscut publicului larg, Adrian Velu Călușer. În mod logic, se așteaptă candidați și de la celelalte partide parlamentare, dar rămâne de văzut dacă acestea vor avea curajul să intre în confruntarea electorală, mai ales după rezultatele dezastruoase pe care le-au obținut la recentele alegeri, cele de la Lupeni și de la Sălașu de Sus. În condițiile în care USR și PMP sunt în „moarte clinică”, fiind ca și inexistente pe scena politică deveană, este de așteptat ca măcar ALDE să își desemneze un candidat, la ora actuală singura variantă părând a fi Mihai Mica, fost city manager al orașului, când erta în PC cu Petru Mărginean, celălalt nume mai cunoscut al formațiunii, Nelu Ardelean, care a obținut cel mai bun scor pentru PSD în Deva din istorie și a fost viceprimar din partea PNL, vizând funcția de subprefect. Mai este de văzut dacă UDMR își va desemna candidat, Ferdinand Pogocsan și Marta Mate fiind posibile variante, sau se va abține, ca la Lupeni. Oricum, cei din UDMR vor fi foarte curtați, deoarece voturile electoratului maghiar, undeva spre cinci procente, prin prezență sau absență, ori pro sau contra, ar putea înclina balanța spre un anumit candidat. Mai este de așteptat o candidatură din partea PRM, după rezultatul bun de la Lupeni, Mircea Mincea fiind, probabil, din nou nominalizat, și de la Pro România, formațiunea disidenților din ALDE, care îl are ca lider pe Marius Sanfirișca.

În loc de concluzii

Cam acesta ar fi, în mare, tabloul electoral, nefiind exclus să apară noi candidaturi. Marea problemă a partidelor, pe lângă desemnarea candidaților, este aceea a găsirii aceluia care să își asume un eventual eșec, dar care să nu aducă mari prejudicii de imagine respectivelor formațiuni. Și, chiar dacă nimeni nu o recunoaște oficial, se pare că partidele, toate, nu sunt foarte dornice să participe în alegeri, iar amânarea acestora până la SfântuAșteaptă pare a nu reanja deloc, tocmai din motivele mai sus expuse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *