Connect with us
Data: 18/04/2024
.

Actualitate

Biserica din satul Boz, veche din secolul XVIII, va fi restaurată printr-un proiect unic în Regiunea Vest

Publicat

pe

Biserica de lemn din satul Boz, situat în comuna Brănișca, cu o vechime considerabilă, va fi restaurată și valorificată printr-un proiect cu finanțare europeană, singurul de acest gen din toată Regiunea Vest. Construită în secolul al XVIII-lea, aceasta era condamnată la ruină, din cauza stării de degradare. Preotul paroh Dacian Popescu, sprijinit de Episcopia Devei și Hunedoarei, dar și de reprezentanții unei fundații, intitulatăPro Patrimoniu”, au reușit să salveze acest lăcaș de cult, înscris pe lista monumentelor istorice din județul Hunedoara. După eforturi intense, s-a obținut finanțarea necesară pentru repararea ei, în totalitate, dar și a icoanelor, foarte vechi și valoroase, din interior.

Ridicată în anul 1701, biserica din satul Boz a suferit, de-a lungul anilor, mai multe intervenții de refacere, însă, nu de anvergură mare, astfel că, lăcașul de cult a rămas într-o continuă stare de deteriorare. Acum, lăcașul de cult, unul dintre cele mai frumoase din județ, va fi restaurat cu ajutorul banilor europeni, fonduri pe care Parohia Ortodoxă Boz și Episcopia Devei și Hunedoarei au reușit să le obțină. Totul, în cadrul unui proiect, despre care reprezentanții Episcopiei Devei și Hunedoarei spun că este unic. „Este vorba despre un proiect european, singurul de acest fel care se implementează în Regiunea Vest, iar acest lucru este lăudabil. El vizează restaurarea și reintegrarea în circuitul religios și turistic a bisericii monument istoric din satul Boz, o biserică de patrimoniu de o valoare deosebită pentru județul Hunedoara”, a declarat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei și Devei.

Demersuri începute prin 2012

Preotul paroh Dacian Popescu, de la Boz este cel care a depus eforturi susținute și consistente pentru a accesa această finanțare europeană. El a spus că strădaniile de a salva bisericuța din lemn, ce poartă hramul „Sfântul Gheorghe”, au început în urmă cu aproximativ cinci ani. „Am demarat încercările de a o salva datorită faptului că era periclitat acoperișul. În anul 2012, cu ajutorul unei fundații din București, cu care am intrat în parteneriat, am reușit să schimbăm șița și după aceea am început demersurile pentru a găsi o finanțare pentru restaurarea completă a acestui monument. Am încercat mai multe variante de finanțatori, de la fonduri norvegiene, până la Ambasada Americii, însă Dumnezeu a rânduit, iată, să obținem finanțare europeană prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR)”, a afirmat acesta.

Proiectul cuprinde atât restaurarea completă a lăcașului de cult, schimbarea tuturor părților din lemn afectate, cât și refacerea fundației și a componentelor artistice, a picturii și a icoanelor din interiorul bisericii.

Advertisement

Oamenii sunt încântați”

Părintele Dacian Popescu a explicat cât de dificilă a fost obținerea finanțării necesare, din cauza „stufoșeniei birocratice” și a „hățișurilor legislative”. „A fost foarte greu, dar nu imposibil. Am bătut la uși, ni s-au închis, le-am deschis din nou, și tot așa, am continuat și am mers mai departe. Dacă există stăruință, n-ai cum să nu reușești (…) Oamenii din sat sunt încântați, datorită faptului că patrimoniul și istoria lor vor fi readuse la viață prin această restaurare”, a spus părintele.

El a prezentat și două icoane, aparținând bisericii din Boz, restaurate deja cu titlu gratuit. „Sunt deosebit de frumoase, cu umplutură de argint. Mai avem un set foarte complet de icoane, care așteaptă «cuminți» restaurarea”, a adăugat acesta.

Inclusă într-un program al Fundației „Pro Patrimoniu”

La rândul său, arhitectul Raluca Munteanu, coordonator de proiect la Fundația „Pro Patrimoniu” și vicepreședinte al Ordinului Arhitecților, filiala București, a afirmat că, lăcașul de cult ce urmează să fie restaurat este inclus într-un program de monitorizare al fundației pe care o reprezintă, intitulat „60 de biserici de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei”. „Aș face o mică mențiune referitor la cum a pornit acest proiect, ce are o istorie interesantă. Și anume, biserica din Boz a fost cuprinsă într-un program al nostru, prin care este atent urmărită starea bisericuțelor de lemn și prin intermediul căruia se intervine de urgență în cazurile grave. În 2012, când am sprijinit repararea învelitorii de șiță, acțiune desfășurată cu voluntari, cu meșteri plătiți din donații private, s-a legat o relație foarte valabilă cu comunitatea și cu parohia. Așa a apărut ideea de a continua reparația bisericii până la final”.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Corvinul Hunedoara, în finala Cupei României la fotbal

Publicat

pe

Redactat de

Echipa de fotbal Corvinul Hunedoara s-a calificat în această seară, în premieră, în finala Cupei României la fotbal.

Pe stadionul din localitate, Corvinul a întâlnit echipa FC Voluntari. Odată cu fluierul final, tabela arăta 3-1 iar Corvinul merge în marea finală.

Pentru echipa hunedoreană au marcat Manolache, în minutul 20, Neacșa, în minutul 61 și Marius Coman, în minutul 73.

FC Voluntari a reușit să marcheze un singur gol în minutul 33 prin Daniel Florea.

FOTO: FACEBOOK CĂLIN PETRU MARIAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Toma Coconea va traversa, din nou, Pirineii în zbor

Publicat

pe

Redactat de

Cunoscutul și apreciatul parapantist hunedorean Toma Coconea se pregătește pentru o nouă aventură, la „X-Pyr 2024”, competiție extremă care se va desfășura, în iunie, în Munții Pirinei. Sportivul din Valea Jiului va concura alături de Marcus Clenci, prieten și atlet român stabilit în Austria, care i-a fost suporter secund la X-Alps 2023. „Șoimul din Carpați”, cum i se mai spune lui Toma Coconea, a început deja pregătirile pentru această nouă întrecere dură la care va participa.

Parapantistul hunedorean, cunoscut la nivel mondial, Toma Coconea se pregătește intens pentru prima competiție internațională din acest an – „X-Pyr 2024”. El a decis să traverseze, din nou, Pirineii în zbor, într-o nouă cursă nebună.

Așa cum am anunțat zilele trecute, am început pregătirea pentru „X-Pyr 2024”, cursă care va începe în 23 iunie și în care îmi propun să travesersez Pirineii alături de Marcus Clenci, suporterul meu secund de la „X-Alps 2023”, prieten și atlet român stabilit în Austria. Mă concentrez intens pe antrenamentele fizice, dar vin și cu o veste pentru potențialii mei sponsori. Voi zbura cu o aripă nouă, pe care doar ce am primit-o. La acest moment, ea este neinscripționată. Dacă vă doriți să mă susțineți, iar logo-ul vostru să apară pe una dintre fețele aripii atât la “X-Pyr”, cât și după, pentru o mai lungă perioadă de timp, vă rog să mă contactați, fie într-un mesaj privat, fie pe Whatsapp, la numărul +40735998812. Vă mulțumesc!”, a transmis Toma Coconea.

 

Veteranul „Red Bull X- Alps”

Ediția din acest an a „X-Pyr” va avea loc în luna iunie. Toma Coconea a mai participat de două ori la această competiție de anvergură. În 2018, timp de aproape opt zile, a străbătut, în zbor cu parapanta, o distanță de 414 de kilometri, dintre cei 560 ai acestei dure întreceri, el remarcându-se printre cei aproximativ 40 de concurenți, foarte buni, din întreaga lume. De asemenea, el a mai luat parte și la ediția din 2014 a „X-Pyr”, atunci fiind medaliat cu bronz.

Advertisement

La fel ca și celebra întrecere din Alpi, „Red Bull X-Alps”, la care Toma Coconea este veteran, participând la toate edițiile, încă din 2003, și „X-Pyr” adună la start sportivi de pe întreaga planetă care se remarcă în întrecerile de gen internaționale.

Competiția de parapantă și cățărare „X-Pyr” din Pirinei este organizată o dată la doi ani și presupune traversarea Munților Pirinei, de la Atlantic la Mediterană, între Spania şi Franţa.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Crima de la Petroșani, elucidată. Un bărbat condamnat pentru omor, reținut

Publicat

pe

Redactat de

Crima de la Petroșani care a îngrozit întreaga comunitate a fost elucidată.

În urma investigațiilor efectuate de către procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, în data de 17 aprilie 2024, s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpatului C.C., sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor calificat, conform prevederilor art. 188 alin. 1 – art. 189 alin. 1 lit. e din Codul Penal, cu aplicarea art. 41 alin. 1 din același cod.

Potrivit cercetărilor efectuate, în data de 19 februarie 2024, între orele 21:53 și 23:12, în timp ce victima S.M. se afla în compania inculpatului C.C., acesta din urmă a comis omorul prin sugrumare, ascunzând ulterior cadavrul pe un teren viran din apropierea fostului poligon de tragere din municipiul Petroșani. Procurorii menționează că inculpatul C.C. fusese anterior condamnat pentru săvârșirea unei infracțiuni similare de omor calificat.

În continuare, în data de 16 aprilie 2024, la ora 20:10, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au dispus reținerea inculpatului C.C. pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior, în data de 17 aprilie 2024, aceiași procurori au solicitat Tribunalului Hunedoara arestarea preventivă a inculpatului C.C. pentru o perioadă de 30 de zile.

Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara va furniza detalii suplimentare despre această situație pe măsură ce circumstanțele vor permite.

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate