Home - Actualitate - Bărbat, rătăcit în Masivul Retezat, găsit în albia unui pârâu

Bărbat, rătăcit în Masivul Retezat, găsit în albia unui pârâu

luni, 20 Mar, 2017

Un bărbat în vârstă de 58 de ani, din Uricani, s-a rătăcit în Masivul Retezat, între localitățile Uricani și Câmpu lui Neag, după lăsarea întunericului. Omul s-a dezorientat în timp ce cobora zona Păroasa, dorind să ajungă la Câmpu lui Neag. După aproximativ două ore de căutări, jandarmii și salvamontiștii l-au găsit în albia Pârâului Toplița, epuizat și ud.

Jandarmii montani au fost sesizați joi seara, în jurul orei 22:30, printr-un apel la numărul de urgență 112, cu privire la faptul că un bărbat s-a rătăcit în timp ce cobora din zona Păroasa, din masivul Retezat, către localitatea Câmpu lui Neag. „Sesizarea a fost făcută de către alți doi bărbați care îl așteptau pe primul la marginea localității Câmpu lui Neag.

Către bărbatul rătăcit au pornit doi jandarmi montani și doi salvamontiști. Membrii echipei mixte de salvare au menținut permanent legătura telefonică cu bărbatul rătăcit.

În jurul orei 23:30, jandarmii montani și salvamontiștii au găsit bărbatul în zona Bilugu, în localitățile Uricani și Câmpu lui Neag. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, a fost preluat de membrii echipei de salvare și condus în localitatea Câmpu lui Neag”, a declarat maior Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean Hunedoara.

Salvat din albia unui râu

Bărbatul, în vârstă de 58 ani, din Uricani, le-a spus salvatorilor că din cauza întunericului, la un moment dat, fără să își dea seama, la o intersecție de poteci, a greșit traseul și s-a rătăcit. Timp de două ore a încercat să găsească treseul către localitare, însă fără succes. În schimb a ajuns în albia pârâului Toplița, unde a fost găsit de jandarmii montani și salvamontiști epuizat și ud. Bărbatul a stat așa, la o temperatură de 3 grade Celsius, însă frigul resimțit de om a fost mult mai mare din cazua vântului care bătea cu putere. Totodată, pe timpul acțiunii de căutare s-a înregistrat o ușoară ninsoare. Pentru prevenirea unor accidente în zona montană jandarmii montani recomandă să se evite deplasările pe timp de noapte pe traseele montane, iar în situația în care se impune o astfel de deplasare, să se realizeze doar dacă sunt mijloace suficiente de iluminare și cu respectarea strictă a traseelor.