Home - Actualitate - Bani europeni pentru regenerarea urbană în Orăștie și Uricani

Bani europeni pentru regenerarea urbană în Orăștie și Uricani

joi, 18 Mai, 2017

Încă două contracte de finanțare a unor proiecte, depuse de primari din județul Hunedoara pentru a obține fonduri europene, au fost semnate ieri, la Consiliul Județean Hunedoara. Actorii principali de această dată au fost primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan, și cel al orașului Uricani, Dănuț Buhăescu. La eveniment au participat și reprezentanții CJ, deputați, dar și Sorin Maxim, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.

Municipiul Orăștie și orașul Uricani primesc finanțare nerambursabilă prin Regio-Programul Operațional Regional 2014-2020 pentru regenerare urbană. Proiectele vor primi finanțare în cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, axa prioritară 5 „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural”.

Din fericire sunt destul de des în județul Hunedoara, pentru că am început semnarea contractelor, primul din regiune fiind semnat în municipiul de pe Cerna. Iată că, la mai puțin de o săptămână, semnăm încă două contracte. Avem foarte multe proiecte depuse din județul Hunedoara, practic, procentual, sunt aproape cele mai multe din regiune. Trebuie să ne grăbim puțin cu semnarea contractelor, pentru că mai este o etapă, respectiv perioada de pregătire a proiectului tehnic, urmând ca apoi să fie făcută licitația de lucrări”, a precizat Sorin Maxim, directorul general al ADR VEST.

Zonă de agrement în orașul Paliei

Proiect Orastie

Spațiul din zona Stadionului Mecanica din municipiul Orăștie a fost distrus de câțiva cetățeni care au locuit aici, dar care în urmă cu ceva timp au fost mutați într-un cartier special amenajat pentru ei. Proiectul depus la ADR Vest are o valoare totală de 14.214.090,71 de lei, iar valoarea finanțării nerambursabile este de 12.090.363,34 de lei. „Nu este primul proiect pe fonduri europene pe care l-am depus, dar este primul acceptat. Mai avem și alte proiecte care așteaptă să fie aprobate. Zona care urmează să fie reabilitată nu mai este una verde, este complet degradată. În zonă este un stadion, unde, în ultima perioadă au fost cazați cetățeni, care l-au distrus. Până la urmă această zonă va fi redată unui circuit normal, în care oamenii pot face sport, va fi un teren multifuncțional, un loc de joacă pentru copii, o zonă de fitness, o scenă pentru activități culturale și o fântână arteziană”, a menționat Ovidiu-Laurențiu Bălan, primarul municipiului Orăștie. Perioada de implementare a proiectului este de 38 de luni.

Peste 11 milioane de euro și pentru Uricani

Proiect Uricani

Proiectul depus de administrația publică din Uricani are o valoare de 11.258.424,24 de lei, dintre care 11.033.255,75 de lei reprezintă valoarea finanțării nerambursabile. Obiectivul principal al proiectului este reconversia şi refuncţionalizarea unei suprafeţe de 20.073 de metri pătrați, degradată și neutilizată din oraşul Uricani, în scopul creării unei zone de spațiu verde, promenadă și agrement pentru populaţia oraşului. Amenajarea de zone pentru promenadă, zone pentru activități sportive, trasee de bicicletă, locuri de joacă pentru copii, dotare cu mobilier urban etc.

„Acest proiect înseamnă o șansă pentru noi toți și neavând resurse financiare încercăm cu bani puțini să facem cât mai multe. Șansa noastră înseamnă fondurile europene. Practiv, proiectul înseamnă o regenerare a unei zone afectată de activitățile miniere, de construcțiile civile, într-o fostă deltă unde a fost depozitat de-a lungul timpului steril. Sterilul, care este acolo de aproximativ 30 de ani, va rămâne acolo și peste el se va pune pământ și se vor planta copaci și alte plante. Zona se va transforma într-un loc de agrement, dedicat tuturor, indiferent de vârstă”, a precizat Dănuț Buhăescu, primarul orașului Uricani. Perioada de implementare a acestui proiect este de 28 de luni.