Home - Actualitate - Balanța comercială a economiei hunedorene are un plus consistent

Balanța comercială a economiei hunedorene are un plus consistent

marți, 21 Mar, 2017

Datele oficiale arată că economia județului Hunedoara merge din rău în mai rău, iar acest lucru nu reprezintă, din păcate, o noutate.

Conform statisticilor oficiale, România, deși a avut, în 2016 o creștere economică consistentă, mai mult a exportat decât a importat. Astfel rezultă o balanță comercială negativă, lucru nesănătos pentru orice economie.

Bani sunt, dar nu în buzunarele angajaților

Și cum datele oficiale arătau că economia hunedoreană nu ar fi printre cele mai performante, era de așteptat ca și județul nostru să „contribuie” la minusul mai sus menționat, dar nu este așa. Conform datelor oficiale puse la dispoziție de către Direcția Județeană de Statistică (DJS) în ce privește comerțul internațional, economia Hunedoarei chiar performează. Astfel, DJS Hunedoara informează că în octombrie anul trecut, ultima perioadă de timp pentru care s-au centralizat datele din teritoriu, s-au exportat mărfuri în valoare de 65.474.000 de euro, cu 12.9% mai puţin decât în luna precedentă, şi s-au importat mărfuri în valoare de 55.515.000 de euro, cu 13.6% mai mult decât în septembrie 2016. Trăgând linie, se poate vedea că soldul balanței comerciale externe, adică diferența dintre exporturi și importuri, este unul pozitiv, de 9.959.000 de euro. Spercialiștii de la DJS Hunedoara au mai calculat că în primele zece luni ale lui 2016 s-au exportat mărfuri în valoare de 662.090.000 de euro şi s-au importat mărfuri în valoare de 514.688.000 euro. De asemenea, conform datelor statistice, pe primele zece luni din 2016 s-au exportat mărfuri cu 3.5% mai mult decât în perioada corespunzătoare din anul precedent şi s-au importat mărfuri cu 5.8% mai mult decât până în octombrie 2015. Și de aici reiese că soldul balanței comerciale pe primele zece luni din 2016 a fost unul pozitiv, fiind vorba de o sumă care nu e chiar de colea, în valoare de 147.402.000 de euro. Cu toate acestea, salariile medii ale hunedorenilor sunt extrem de mici în comparație cu valoarea la nivel național. Astfel salariul mediu net al unui hunedorean, la finele anului trecut, era de 1.873 de lei, ceea ce, în procente, înseamnă cu aproape 25 la sută mai puțin decât media națională. Sau, ca să fim mai exacți, salariul unui hunedorean este cu peste 530 de lei mai mic decât venitul mediu net din România. Și, cu toate acestea, la întrebarea „Unde se duc banii obținuți din munca hunedorenilor?” nu există vreun răspuns concret, ci doar bănuieli.