Circa o mie de credincioși au luat parte la Hramul Mănăstirii Crișan, din satul Ribița, vineri, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. Oamenii au venit în număr mare să asiste la slujba religioasă oficiată de înalte fețe bisericești. Printre cei prezenți în mulțime s-au aflat și primari, parlamentari și alte oficialități publice locale și județene.
Slujba de hram a început la ora 09:00 și a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei si al Hunedoarei, Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord și Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Aradului. „Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre puterea de tămăduire a Maicii Domnului și despre multele minuni pe care le săvârșește în fiecare zi. Preasfințitul Părinte Episcop Emilian Crișanul a rostit un cuvânt de binecuvântare, mulțumind arhipăstorului hunedorean și obștii mănăstirii pentru invitația de a participa la hramul așezământului monahal”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.
Slujba s-a încheiat în jurul orei 13:00 și a fost urmată de o mică agapă. La sfârșit, Ansamblul „Ritmuri Zărăndene” din comuna Băița a susținut un moment frumos de pricesne.
Un loc plin de istorie și spiritualitate
Cunoscută și sub denumirea de Mănăstirea „Vaca”, Mănăstirea Crișan a fost întemeiată în secolul al XVI-lea. Acest așezământ religios a fost construit prin eforturile localnicilor, dar şi prin sprijinul material primit din partea unor domni ai Ţării Româneşti. Frământările religioase din Transilvania secolului al XVIII-lea, precum şi deteriorarea mănăstirii au dus la părăsirea acesteia. Documentele menţionează o reparaţie a mănăstirii la 1759 şi o prăbuşire parţială a Sfântului Altar, în urma unei alunecări de teren. Vreme de două secole şi jumătate, nimeni nu a mai vieţuit acolo, iar pământul a înghiţit vechile zidiri. După anul 1989, ieromonahul Visarion Neag, fost călugăr la Mănăstirea Sihăstria de Neamţ, dar născut pe aceste meleaguri, a luat iniţiativa reînfiinţării mănăstirii, fapt împlinit în urma aprobării Episcopiei Aradului şi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Înainte de începerea construcţiilor, a fost necesar să se cumpere terenul fostei mănăstiri, care, între timp, devenise proprietate particulară. Din 1992 a început construcţia noii mănăstiri, reluând, după o întrerupere de peste doua secole, viaţa monahală a străvechii mănăstiri. Pentru credincioşii din satele din jur, dar şi pentru cei din întreaga Transilvanie, Mănăstirea Crişan este un loc unic, plin de istorie şi spiritualitate, de fiecare dată, la slujbele religioase ffiind prezenţi numeroşi pelerini din întreaga ţară.
Foto: Episcopia Devei și Hunedoarei
221 total views, 0 views today