Connect with us
Data: 28/04/2024
.

Actualitate

Anul Nou Chinezesc, întâmpinat și la Deva

Publicat

pe

Cea mai importantă sărbătoare din calendarul asiatic, Anul Nou Chinezesc sau Anul Cocoșului de Foc, conform astrologiei orientale, va fi marcat și la Deva. O expoziție de caligrafie și pictură, o paradă de costume tradiționale din China, dar și mai multe momente de dans și muzicale, ce vor cuprinde melodii specifice acestei culturi, se numără printre manifestările ce vor avea avea loc miercuri, 1 februarie, în reședința de județ.

Anul Nou Chinezesc începe sâmbătă, în 28 ianuarie, și e prilej de bucurie pentru chinezii din toată lumea. La Deva, sărbătoarea va fi marcată la mijlocul săptămânii viitoare, de organizarea manifestărilor ce vor avea loc cu această ocazie ocupându-se reprezentanți ai Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva, în colaborare cu Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Institutul „Confucius” din Sibiu. În urmă cu cinci ani, cele patru instituții partenere au demarat, în județul Hunedoara, un amplu proiect cultural-educațional, care a avut drept scop familiarizarea publicului hunedorean cu civilizația și cultura chineză. În cadrul acestui proiect, în fiecare an, sunt organizate, pe lângă cursuri de limba și civilizația chineză, și activități culturale menite să facă tot mai cunoscute tradițiile și obiceiurile poporului chinez, iar printre acestea, se numără și sărbătorirea Anului Nou Chinezesc.

Paradă de costume tradiționale chinezești și expoziție de caligrafie

În deschiderea evenimentului, de miercuri, ce va avea loc în Salle DOr, din incinta Deva Mall, începând cu ora 14:00, printre cei care vor lua cuvântul se numără Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara, prof. Gheorghe Ioan Mihuț, director al clasei „Confucius” de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva, prof. univ. dr. ing. Constantin Oprean, președintele Institutului „Confucius” și prof. univ. dr. Song Shaofeng, directorul Institutului „Confucius” de pe lângă Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. După aceste momente, va putea fi admirată o frumoasă expoziție de caligrafie și pictură chinezească și o expoziție de caractere chinezești. După aceea, profesorul Zhao Qi va invita publicul la o incursiune în fascinantul univers al obiceiurilor și tradițiilor chinezești. Mult așteptata paradă a costumelor tradiționale chinezești Qipáo se va desfășura sub ghidajul prof. Ma Wei. Nu vor lipsi nici muzica și dansul, momentele muzicale fiind susținute de formații ale Liceului de Arte „Sigismund Toduță” Deva. Formația camerală „Armonia”, pregătită de prof. Flavius Demian, va evolua cu piese muzicale tradiționale chinezești. De asemenea, un dans tradițional chinezesc va fi interpretat sub îndrumarea prof. Adela Mateș, iar în încheiere formația de muzică ușoară a liceului, pregătită de prof. Călin Sân, va interpreta piese din repertoriul muzicii ușoare chinezești.

La eveniment sunt invitați să ia parte toți cei care vor să descopere încântătoarele obiceiuri și tradiții chinezești. Serbarea Anului Nou Chinezesc va fi și acum un excelent prilej de apropiere a noastră de cultura și civilizația chineză, de valorile culturale milenare ale unui popor care a avut o contribuție remarcabilă la tezaurul spiritual al omenirii”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara din Deva.

Advertisement

Noul An Chinezesc, cel al Cocoșului de Foc, începe în 28 ianuarie, sărbătoarea fiind un prilej de mare bucurie pentru chinezii din toată lumea. Aceasta își are originea în legenda budistă, potrivit căreia 12 animale s-au prezentat în fața Împăratului de Jad (șobolan, bivol, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, oaie, maimuță, cocoș, câine și porc) și fiecare lună a anului a fost numită după numele câte unui animal. De atunci, potrivit legendei, fiecare om născut sub semnul unuia dintre animalele calendarului va împrumuta ceva din caracteristicile și comportamentul acestuia. Se spune că, cei născuți în anul acesta, sub semnul Cocoșului de Foc, vor fi harnici, descurcăreți, neobosiți în tot ceea ce fac, dotați cu mult talent și foarte încrezători în sine.

Advertisement

Actualitate

Duminica Floriilor: Recomandări din partea pompierilor

Publicat

pe

Redactat de

Creștinii ortodocși sărbătoresc Floriile, iar pompierii reamintesc câteva măsuri de siguranță ce trebuie respectate în cazul participării la slujbele religioase.

“Mențineți libere căile de evacuare din biserică. Parcați mașinile în vecinătatea lăcaşurilor de cult, astfel încât accesul autospecialelor de pompieri să nu fie obstrucționat. De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să utilizeze diverse surse de aprindere (brichete, chibrituri) sau alte obiecte periculoase care îi pot răni. În ceea ce privește lumânările, manifestați prudență în utilizarea lor în timpul ceremoniior religioase. Acasă sau la biserică, lumânările trebuie așezate doar în suporturi speciale, rezistente la căldură. Totodată, în locuințele dumneavoastră, nu puneți niciodată lumânările aproape de obiecte care se pot aprinde ușor sau în locuri în care pot ajunge copiii mici sau animalele de companie. Noi rămânem la datorie, pregătiți să intervenim prompt în cazul producerii unor situații de urgență”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Duminica Floriilor – Intrarea Domnului în Ierusalim

Publicat

pe

Redactat de

Credincioşii ortodocși prăznuiesc, astăzi, Floriile, cea mai importantă sărbătoare care vestește Paștele și care amintește de Intrarea Domnului Iisus Hristos în Cetatea Ierusalimului. Potrivit tradiției, în Duminica Floriilor sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori.

Sărbătoarea Floriilor este primită cu bucurie de toți credincioșii, dar cu înțelegerea faptului că săptămâna ce urmează este una a tristeții, în care credincioşii creştini retrăiesc drama pătimirii, a morţii şi Învierii Domnului. Duminica Floriilor deschide poarta de intrare în marea „Săptămână Sfântă”, cunoscută și sub denumirea de „Săptămâna Patimilor”.

În ziua de Florii se spune că este bine ca toți credincioșii să meargă la biserică și să ducă ramuri de salcie care să fie sfințite de preot. Mai apoi, aceste ramuri sunt duse acasă și puse la icoane, pentru a-i proteja de rele pe credincioși. În trecut, credincioșii obișnuiau ca de Florii să își lege crenguțe sfințite de salcie în jurul taliei, crezând că astfel vor fi feriți de rele întregul an și vor fi protejați de boli.

Pentru că în Duminica Floriilor, credincioșii au dezlegare la pește, se spune că în această zi ar trebui consumate preparate din pește și că cei care vor ține cont de acest lucru se vor putea strecura printre probleme la fel de ușor cum se mișcă peștele în apă.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Călin Petru Marian: ”Începem împreună un nou capitol pentru dezvoltarea comunităților locale din județul Hunedoara”

Publicat

pe

Redactat de

Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, a făcut și azi un tur de forță în județ.

Astfel s-a aflat în Orăștie, la Geoagiu, în Vulcan și în Aninoasa, alături de candidații PNL Hunedoara la primăriile din aceste localități, dar s-a întâlnit și cu oamenii de aici, cărora le-a expus programul său pentru Hunedoara.

„Începem împreună un nou capitol pentru dezvoltarea comunităților locale din județul Hunedoara. Venim în fața cetățenilor cu echipe locale puternice, cu oameni înzestrați cu viziune și proiecte, dar, mai ales, cu oameni de bună credință, devotați locuitorilor pe care îi reprezintă. Un pilon important în realizarea obiectivelor noastre este redat de viitorul parteneriat dintre administrația județeană și administrațiile locale. Personal, îmi asum angajamentul de a trudi alături de viitorii edili pentru a întâmpina aspirațiile oamenilor și pentru a genera dezvoltarea de care toate comunitățile vizitate astăzi au profundă nevoie. Revitalizarea economică, crearea de noi locuri de muncă, crearea condițiilor pentru ca tinerii să opteze pentru a rămâne acasă, dezvoltarea turismului, sănătatea, educația, îmbunătățirea condițiilor de trai sunt doar câteva dintre obiectivele asupra cărora vom munci necontenit să le vedem realizate. Le mulțumesc că au ales să facă parte din această echipă și îi asigur de sprijinul meu total! Împreună, vom face administrație pentru oameni și vom repune comunitățile locale pe drumul dezvoltării”, a declarat Călin Petru Marian, candidatul PNL la funcția de Președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

Un Consiliu Județean puternic, condus de un om implicat în rezolvarea problemelor cetățenilor acestui județ, așa cum este Călin Petru Marian – candidatul PNL la Președinția Consiliului Județean Hunedoara, dublat de administrații publice locale eficiente. Aceasta este cheia dezvoltării durabile a fiecărei localități, o dezvoltare unitară care să conducă la un trai mai bun pentru oameni.

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate