Home - Actualitate - „Ai șansă să te întorci la școală”, proiect desfășurat de Inspectoratul Școlar

„Ai șansă să te întorci la școală”, proiect desfășurat de Inspectoratul Școlar

vineri, 17 Mar, 2017

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara derulează în această perioadă o campanie de promovare a învățământului profesional și tehnic. Scopul acestei campanii este de a reduce și de a preveni părăsirea timpurie a școlii prin programul „A doua șansă”. Săptămâna aceasta s-a derulat primele acțiuni de promovare și informare din cadrul caravanei ”Ai șansa să te întorci la școală”, în care sunt implicați și agenți economici.

Anul 2017 este declarat „Anul învățământului profesional și tehnic” în România. Sub această egidă Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, în perioada 15 martie – 9 mai, desfășoară activități specifice de informare și promovare a învățământului profesional și tehnic organizate în cadrul Caravanei „Ai șansă să te întorci la școală”.
Aceasta se desfășoară pe două componente de interes major, respectiv promovarea învățământului profesional și tehnic hunedorean și reducerea și prevenirea părăsirii timpurii a școlii prin programul „A doua șansă”. Miercuri s-au derulat primele acțiuni de promovare și informare din cadrul caravanei. „Dorim să oferim cât mai multor tineri șansa de a-și găsi drumul în viață, calea spre o carieră care li se potrivește.
Astfel, echipe formate din inspectori școlari, reprezentanți ai agenților economici cu care unitățile de învățământ profesional și tehnic au încheiate parteneriate, precum și reprezentanții Liceului Tehnologic „Constantin Bursan” Hunedoara și ai Colegiului Tehnic „Matei Corvin” Hunedoara împreună cu un reprezentant al elevilor s-au deplasat în comunele Teliucul Inferior și Lunca Cernii. Acolo au prezentat avantajele pe care le are educația și în special formarea profesională prin școala profesională, elevilor din clasele a VIII-a și părinților acestora”, au precizat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Agenții economici, de partea elevilor

Reprezentanții agenților economici au prezentat avantajele pe care le oferă elevilor care optează pentru a se forma prin școlile profesionale cu care aceștia au încheiate parteneriate (burse de studiu suplimentare, masă gratuită, transport gratuit la și de la locul de practică, locuri special amenajate în cadrul firmei în care elevii sunt instruiți, echipamente de lucru și posibilitatea angajării la finalizarea școlii profesionale-n.red.).
Inspectorii școlari sunt de părere că aceste activități constituie un debut de succes pentru o acțiune importantă care vizează readucerea tinerilor în școală, dar și implicarea activă și responsabilă a acestora în formarea profesională.