Home - Actualitate - Administrația din Râu de Mori așteaptă deblocarea fondurilor europene

Administrația din Râu de Mori așteaptă deblocarea fondurilor europene

joi, 13 Iul, 2017

Una dintre cele mai atractive localităţi hunedorene din punct de vedere turistic este comuna Râu de Mori, o superbă aşezare din Ţara Haţegului, care are o suprafaţă de mai mult de 385 de kilometri pătraţi şi o populaţie de peste 3.000 de locuitori.

Pe raza comunei Râu de Mori întâlnim, printre altele, zona de agrement de la Râuşor, pentru care administraţia publică locală a făcut deja primii paşi pentru obţinerea statutului de staţiune, Lacul Bucura, casa nobiliară a Cândeştilor, cetatea şi mănăstirea Colţ sau alte lăcaşe de cult cu o vechime apreciabilă.

Mai trebuie doar o semnătură

În ultima vreme Râușorul a devenit principalul pol de atracție al comunei, iar administrația locală face eforturi pentru a pune cât mai bine în valoare respectiva zonă turistică, având mai multe proiecte întocmite în acest sens. Dar, din păcate, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa cum se spune, iar respectivele proiecte sunt blocate pe la București, la Ministerul Dezvoltării. “Avem două proiecte în zonă, unul privind captarea de apă, înființarea unei stații de tratare și realizarea aducțiunii, iar celălalt reprezintă o rețea de distribuire a apei, precum și una de canalizare. Până să finalizăm aceste proiecte a trebuit să respectăm unele condiții impuse de Parcul Naționbal Retezat (PNR), fiind vorba despre o zonă protejată. Am ajuns la un consens cu cei de la PNR și speram ca lucrările să poată fi demarate, dar au apărut alte probleme, la nivel guvewrnamental. Am tot așteptat o semnătură a ministrului de la Dezvoltare, pentru deblocarea fondurilor europene, dar a venit acea criză guvernamentală și iarăși nu s-a luat nicio decizie. Deci lucrurile stagnează. Aceeași situație o întâlnim, din păcate pentru noi, și la noua școală din Ostrov. Clădirea este ridicată „la roșu”, cum se spune, fiind un proiect tot cu finanțare europeană, derulat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), dar din septembrie anul trecut nu ni s-a mai alocat niciun leu pentru continuarea lucrărilor. La ora actuală, şcoala din Ostrov funcţionează într-un spaţiu care a fost retrocedat către un cult religios. Timp de cinci an, conform termenelor legate, şcoala a funcţionat gratuit. După expirarea acestui termen, de anul trecut, plătim o chirie de 1.200 de lei pe lună. Ne dorim ca lucrările să fie terminate cât mai curând şi sperăm ca şcoala din Ostrov să fie funcţională înainte de începerea anului şcolar 2017 – 2018, dar, dacă nu se deblochează situația de la București va fi foarte greu să atingem acest termen. Mai mult, am trimis, fiindu-ne cerut acest lucru, de trei ori situația de lucrări pentru PNDL la aceste proiecte, dar nu s-a mișcat nimic. Mai avem și alte proiecte întocmite, care doar așteaptă să fie depuse, dar, în situația în care ne aflăm,nici nu mai știi cum să faci. Sper, totuși, că zvonurile care se vehiculează, pentru că oficial nu se comunică nimic, să se confirme și, cel mai târziu până la sfârșitul lunii în curs, să fie semnat acel ordin de deblocare a plăților din fondurile europene”, a declarat Niculiță Mang, primarul comunei hunedorene Râu de Mori.

Au și reușite

În ciuda acestui blocaj, comuna Râu de Mori nefiind singura afectată de respectivul lucru, reprezentanții administrației publice locale din cea mai întinsă comună din județul Hunedoara au fost printre puținii norocoși care au reușit să finalizeze o investiție pe fonduri europene. Astfel, în comuna Râu de Mori, prin depunerea unui proiect depus pe măsura 7.2, la capitolul „Zone Montane”, s-a reușit extinderea rețelei de apă și canalizare de pe valea Râului Mare, finanțarea fiind obținută din actualul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, cel dintre anii 2014 și 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *