Home - Actualitate - Activitatea Trezoreriei și Administrației Finanțelor Publice din județ, tot blocată

Activitatea Trezoreriei și Administrației Finanțelor Publice din județ, tot blocată

miercuri, 17 Mai, 2017

De două zile, activitatea Administrației Județeane a Finanțelor Publice Hunedoara a fost sistată. Cei 400 de angajați, din întreg județul, au protestat și luni și marți, nemulțumiți fiind de faptul că salariile lor, ale tuturor din teritoriu, vor fi diminuate, pe când colegii lor de la nivel central vor primi majorări salariale.

Acțiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanșate de salariați și se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activității de colectare și a activităților de relații cu publicul. Salariații Ministerului Finanțelor Publice și unităților subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcție care poate aduce venituri suplimentare. La protest au participat aproximativ 400 de angajaţi din cadrul AJFP Hunedoara, care lucrează în cele şase administraţii financiare din oraşele Deva, Hunedoara, Brad, Orăştie, Haţeg şi Petroşani. Acțiunea de protest a continuat și astăzi (ieri-n.red.) în aceleași condiții. Colegii mei sunt în continuare nemulțumiți de Legea salarizării, și de faptul că cei din teritoriu sunt discriminați. Noi nu cerem să li se taie celor de la București salariile, ci ale noastre să fie aduse la același nivel. De la 1 ianuarie 2018 salariile vor scădea, dar asta numai celor din teritoriu, pentru că cei de la nivel central vor beneficia de majorări salariale. Diferențele dintre noi vor fi cuprinse între 29 și 59 la sută. Noi nu acceptăm așa ceva. Nu ne explicăm cum se respectă principiile de importanță a muncii și complexitatea muncii în legea salarizării. În momentul în care faci diferențe atât de mari între două localități, care își desfășoară la fel activitatea, atunci nu este posibil. Este normal să ne întrebăm și noi cum se fac aceste calcule”, a menționat Mircea Igreț (foto mic), președintele Sindicatului Finanţe Publice Hunedoara.

Ieri, dialog la Prefectură, astăzi, la Ministerul Finanțelor

Mircea Igreț se află astăzi la București, acolo unde are loc o întâlnire a tuturor liderilor sindicali din țară cu ministrul Finanțelor. Acesta speră că lucrurile vor intra pe un făgaș normal, iar nemulțumirile lor vor fi luate în calcul. Ieri, la sediul Instituției Prefectului – județul Hunedoara a fost convocată comisia de dialog social.

Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, a răspuns invitației prefectului județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, de a participa la comisia de dialog social întrunită ca urmare a potestului spontan declanșat de angajații de la finanțele hunedorene. În cadrul întâlnirii, reprezentanții Sindicatului Finanțelor Publice Hunedoara, dar și conducerea instituției și-au făcut cunoscute revendicările. Sindicaliștii vor transmite un memorandum Prefecturii Hunedoara, pentru a fi înaintat Guvernului.

Contribuabilii au și alte variante de plată

Așa cum era de așteptat, în cele două zile, oameni, din mai multe zone ale județului, au mers la Finanțe, însă au făcut cale întoarsă, deoarece nimeni nu a lucrat în cele două zile. „Ne cerem scuze, din nou, contribuabililor și îi rugăm să înţeleagă acest protest, ce a fost determinat de proiectul de lege care face referire la viitoarea noastră salarizare. De asemenea, cei care au de efectuat diferite plăți pot să o facă prin intermediul băncilor, prin virament bancar, Poștă sau online, în cazul anumitor impozite”, a afirmat liderul sindical.