Actualitate
Schitul Sfântul Nectarie de pe Valea Roatei
În ultima vreme, numeroşi credincioşi au vizitat Mănăstirea de la Prislop, acolo unde odihneşte Sfântul Ardealului, arhimanditul Artsenie Boca.
În judeţul Hunedoara sunt mai multe lăcaşe de cult al căror prag este trecut de numeroşi vizitatori. Este vorba, în primul rând, de Prislop, dar şi de Mănăstirea de la Crişan, sau celebrele biserici de la Colţ şi Densuş.
Pentru turism
De ceva vreme, un alt lăcaş de cult atrage un număr din ce în ce mai mare de vizitatori, poate mai mulţi din afara judeţului decât hunedoreni. Acesta este situat pe Valea Roatei, în comuna Peştişu Mic. Localitatea, situată ceva mai ferit de privirile trecătorului, undeva între Deva şi Hunedoara, dar având „graniţă” şi cu alte trei localităţi rurale din judeţ, respectiv Cerbăl, Cârjiţi şi Veţel, are o împărţire destul de interesantă. Astfel, trei dintre satele componente, Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava aparţin de Ţinutul Pădurenilor, celelalte aşezări ale comunei Peştişu Mic fiind Josani, Mânerău, Nandru, Valea Nandrului şi localitatea de reşedinţă omonimă. Comuna oferă şi puncte de atracţie pentru turişti. Astfel, în Almaşu Mic se pot vedea ruinele unei biserici din lemn, ridicată la 1634, lăcaşul de cult fiind deosebit de altele construite în Transilvania în acea perioadă prin faptul că avea doar un naos alungit şi o absidă pătrată pentru altar, iar pronaosul lipsea. Un alt loc de atracţie pentru turişti este şi Valea Roatei, cunoscută mai mult prin concursurile de motociclism care se desfăşoară aici. Din păcate, din cauza lipsei de civilizaţie a unora, administraţia locală a interzis picnicurile în zonă. La fiecare sfârşit de săptămână rămâneau munţi de gunoaie în urma aşa-zişilor turişti. Zona poate fi vizitată de amatorii de drumeţii, într-un mod civilizat, însă.
Ansamblu pădurenesc
Ar mai fi de văzut, în comună, Peştera Curată şi Peştera Spurcată, din Nandru. De asemenea, în hotarul localităţii există două zone de interes arheologic – Dealul Peşterilor şi La Dos. Ambele se află pe malul pârâului Valea Roatei. Astfel, în punctul La Dos, situat pe malul înalt al apei, la sud-est de sat, s-a descoperit o aşezare preistorică de circa 10 hectare, care poate fi încadrată culturii Turdaş. La Cărămide – punct aflat la circa doi kilometri în amonte de Valea Nandrului – au fost găsite materiale atribuite epocii romane. Tot în această zonă, pe drumul spre Răcăştie, a fost descoperit un altar votiv roman. În plus, pe valea Roatei, în amonte de satul Nandru, se află Peştera de la Dumbrava. Aceasta a fost locuită încă din epoca neolitică. Deci cam fiecare sat al comunei are ce arăta, dar dacă am început prezentarea cu satele din Pădurenime, aşa cum, cu mândrie, îşi numesc localnicii zona, să o încheiem tot aşa. La Ciulpăz, de vreo doi ani, a fost reînfiinţat ansamblul pădurenesc, numit, cum altfel, decât „Ciulpăzanca”. Membrii acestuia evoluează în mai multe spectacole, reperoriul lor fiind variat, de la colinde de Crăciun la tradiţionalele jocuri pădureneşti. Şi, dacă veţi dori să vizitaţi satele „de munte” ale comunei, aşa cum sunt numite Ciulpăz, Cutin şi Dumbrava, veţi mai putea întâlni încă bătrâni, care poartă frumoasele costume populare pădureneşti, nu doar de sărbători, ci şi în zile obişnuite.
Miere cu adevărat „bio”
În comuna Peştişu Mic mai găsim o particularitate. Aici, în această localitate hunedoreană, putem întâlni cea mai mare densitate de apicultori din toată ţara. În multe dintre curţi, în special în Josani, pe lângă tradiţionala agricultură de subzistenţă şi creşterea animalelor, de la păsări la cornute, în funcţie de posibilităţile fiecăruia, găsim o mulţime de stupi. Localnicii susţin că în Josani se întâlneşte cel mai mare număr de apicultori pe metru pătrat din întreaga ţară. Important este şi faptul că toţi crescătorii de albine din comuna Peştişu Mic sunt apicultori cu acte în regulă, fiind membri ai asociaţiilor de profil din judeţ şi din ţară. Şi, poate lucrul cel mai important, mierea produsă în stupii de aici este, cu siguranţă, una „bio”, fără adaosuri şi alte „îmbunătăţiri”, aşa cum, din păcate, se mai întâmplă. Mai mult, indiferent de cum ar fi anul apicol, amatorii de miere, produs cu numeroase calităţi, nu doar nutritive, ci şi medicinale, nu vor avea ce regreta dacă vor gusta din dulcea minune produsă în Peştişu Mic.
Ocrotitorul celor bolnavi de cancer
Dar punctul de atracţie majoră al comunei Peştişu Mic a devenit, de vreo trei ani, Schitul cu hramul Sfântul Nectarie. Așezământul monahal se află pe Valea Roatei, în satul Nandru, iar Sfântul Nectarie este considerat ocrotitorul celor bolnavi de cancer. O parte din moaștele sfântului, considerat ocrotitorul bolnavilor de cancer, au ajuns şi la schitul din Peștișu Mic. În România, astfel de moaşte se mai găsesc doar în trei locuri, la Patriarhie şi la două mănăstiri, din Bucureşti şi din Braşov. Încă de la începerea lucrărilor la schit, pe 1 februarie 2013, au început să vină vizitatori. La început mai puţini dar, odată cu ducerea veştii că aici sunt moaşte ale sfântului ocrotitor al bolnavilor de cancer, numărul credincioşilor care vin aici a crescut considerabil. Sute de persoane, și nu doar hunedoreni, vin aici în fiecare duminică și în zilele de sărbătoare. La schit se oficiază două slujbe pe zi, Sfânta Liturghie, de dimineață, de la 8.00, iar spre seară, de la ora 17.00, vecernia. Locul de pelerinaj se extinde, anul trecut fiind pusă piatra de temelie, de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a noii biserici, care va purta tot hramul Sfântului Ierarh Nectarie.
O tânără s-a vindecat
Sfântul Nectarie , un călugăr grec relativ contemporan cu noi, deoarece a trecut la cele veșnice în 1920, fiind canonizat de curând, este considerat ca unul făcător de minuni. Călugării de la Schitul din Nandru spun că sfântul a făcut deja o minune. Astfel, la doar o săptămână de la începerea construcției așezământului monahal, la 1 februarie 2013, într-o noapte de marți spre miercuri, o femeie din Arad, cu o fată bolnavă de cancer, l-ar fi visat pe Sfântul Nectarie și acesta îi spunea să facă o donație către o mănăstire care poartă hramul cu numele său. Femeia s-a dus ziua următoare la Episcopia Aradului și a povestit unui cleric de acolo visul ce l-a avut. Printr-o fericită coincidență, preotul îl cunoștea pe unul dintre călugării de la Peștișu Mic și l-a pus în legătură cu acesta. Mama tinerei bolnave de cancer a donat, în cursul zilei de vineri, imediat după ce fiica sa plecase la un nou control medical, în străinătate, o sumă de bani către Schitul Sfântul Nectarie de pe Valea Roatei, pentru achiziționarea unui iconostas. Primele materiale au ajuns sâmbătă, iar duminică femeia din Arad i-a anunțat pe călugării din satul Nandru că fata s-a întors de la medici cu o veste neașteptată: era perfect sănătoasă!
Acces facil
La Schitul Sfântul Nectarie de la Valea Roatei – Nandru accesul este foarte simplu. La lăcaşul de cult se ajunge din DN7 Simeria-Deva, de la Sântuhalm, pe drumul ce duce spre municipiul Hunedoara. Din această arteră rutieră există, pe ambele sensuri de mers, indicatoare care semnalează drumul ce duce atât spre satele Nandru şi Valea Nandrului, cât şi spre schit, distanţa de parcurs fiind de vreo kilometri. De asemenea, din municipiul Hunedoara există, de mai multe ori pe zi, inclusiv sâmbăta şi duminica, autobuze spre Nandru şi înapoi. Doar pe ultimii doi kilometri înainte de schit drumul este neasfaltat, dar este într-o stare bună, autoturismele putând ajunge fără probleme. Distanţa pe porţiunea neasfaltată se parcurge foarte uşor şi pe jos, mai ales că este vorba despre o plimbare într-un cadru natural plăcut ochiului.
Actualitate
Ce spune stilul tău de poker despre tine

Jucătorii de poker sunt împărțiți în mai multe categorii. Au stiluri diferite, iar unii sunt mai agresivi, dar cumpătați, alții sunt mega-agresivi, unii preferă să fie mai pragmatici, alții sunt mai neglijenți, în timp ce alții joacă haotic. Aceste stiluri spun multeși despre personalitatea lor în afara meselor de poker.
Principalele categorii de jucători de poker:
Cei mai mulți jucători de poker își doresc să facă parte din categoria Tight-Aggressive. Din punct de vedere statistic, acești jucători sunt cei care au șansele cele mai mari să aibă rezultate bune pe termen lung. Asta deoarece acești jucători își aleg cu atenție mâinile pe care le joacă, iar atunci când o fac sunt decisivi și agresivi, cu multe pariuri bine gândite.
Dacă faci parte din această categorie, ce poate spune despre tine ca om? În principiu, ești un om organizat, răbdător, cu atenție la detalii. Nu iei decizii impulsive, ci îți cântărești cu atenție riscurile. Disciplina și autocontrolul fac parte din rutina ta zilnică.
Loose-Aggressive

E destul de greu să joci poker împotriva unui om cu acest stil. Asta deoarece jucătorii din această categorie joacă foarte multe mâini, cel mai adesea într-un stil agresiv. Sunt greu de citit și te supun adesea la presiune. Jucătorii din această categorie își asumă constant riscuri.
Te regăsești în această descriere? Hai să vedem ce spune despre tine ca om. Ești un om care pune mare accent pe intuiție, iei decizii rapide, indiferent cât de mari ar fi riscurile. În general, oamenii de acest gen sunt energici și iubesc spiritul de competiție. Nu se tem să iasă din zona de confort și adoră să aibă o viață activă.
Tight-Passive
Este de dorit să fii Tight-Passive când joci poker? În principiu, nu prea ai motive să faci parte din această categorie, deoarece riști să fii adesea victimele jucătorilor agresivi. În plus, pe măsură ce blind-urile cresc, nu mai poți să ții pasul cum trebuie.
Asta deoarece jucătorii din categoria Tight-Passivesunt extrem de selectivi cu mâinile jucate și nu adoptă un stil agresiv. Mizează doar când sunt 100% siguri că au șanse de câștig. De regulă, acești jucători preferă să joace poker online, pentru că pot deschide mai multe mese și prinde astfel mâini bune mai des.Strategia nu este însă tocmai profitabilă pe termen lung.
Există, însă, și acești jucători la mese, atât în cazinouri, cât și pe site-urile de poker. Cum pot fi descriși în viața de zi cu zi? Ei pot fi considerați oameni analitici, poate chiar introvertiți. Oameni care nu se aruncă în decizii cu capul înainte fără să le analizeze cu atenție înainte. Sunt calmi și precauți și nu le place să iasă în evidență.
Loose-Passive
Loose-Passive este, fără niciun dubiu, un stil de jucător pe care nu ți-l dorești. Explicația este simplă. Jucătorii de acest tip joacă multe mâini, însă fără să aibă agresivitate. Practic, jocul lor este banal și plictisitor. Nu se bazează pe probabilități, ci pe noroc și pe speranța că vor veni cărți bune. Dacă faci parte din această categorie, nu ar strica să încerci să îți ridici nivelul.
Cât despre personalitatea ta, se poate spune că ești o fire optimistă, încrezătoare, care evită conflictele cu orice preț. Te bazezi mult pe instinct și adesea poți fi luat prin surprindere. Pari un om empatic și cald, dar poate că ar trebui să fii mai ferm în anumite decizii.
Fish
O altă categorie din care nu îți dorești să faci parte. Fish este un termen prin care sunt descriși jucătorii care nu stăpânesc prea bine jocul de poker. Se bucură de acțiune, dar nu au o strategie, joacă haotic. Câteodată sunt agresivi, câteodată joacă pasiv. Cert este că vor să fie implicați în fiecare mână și pot fi pedepsiți cu ușurință, deși sunt destul de greu de citit și uneori pot avea cărți bune. În orice caz, dacă faci parte din această categorie, poate ar trebui să încerci să îți crești nivelul.
Ce poate spune despre tine? Că ești un om care adoră distracția, că ești pozitiv și că nu ții prea mult cont de riscuri. S-ar putea să ai o viață în care treci de la o stare la alta, ceea ce nu este întotdeauna un lucru bun. Pe de altă parte, îți place să ai cât mai multe pasiuni.
Actualitate
Adrenalină în centrul Devei. Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, în acest weekend

O competiție plină de adrenalină va avea loc în acest weekend, la Deva. Este vorba depre Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, desfășurate sâmbătă și duminică, pe 19 și 20 iulie.
Competiția automobilistică, desfășurată sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), este dedicată tinerilor pasionați de viteză și performanță.
„Deva devine circuit urban! Pe 19 și 20 iulie, Bulevardul Decebal se transformă într-un traseu plin de viteză, tehnică și adrenalină! Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, cei mai buni piloți din România, de la copii de 8 ani la profesioniști cu mașini de competiție, vin să cucerească Deva în cadrul Deva Trophy! (…) Intrarea este liberă! Nu rata spectacolul! E motorsport pur, în inima Devei!”, au transmis organizatorii.
Evenimentul se desfășoară între orele 11:00 și 19:00, iar publicul va avea parte și de surprize: o tombolă cu premii atractive, printre care o tură în dreapta într-un bolid de peste 700 CP sau o bicicletă Devron.
Competiția este organizată de Asociația GT Auto Club Sportiv, în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Auto-Karting Hunedoara, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva.
Închideri de circulație
Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului, Primăria Municipiului Deva a anunțat că circulația rutieră va fi închisă/restricționată pe Bulevardul Decebal, tronsonul de drum cuprins între intersecția cu Bulevardul Iuliu Maniu și intersecția cu Bulevardul Mihail Kogălniceanu, de vineri, 18 iulie 2025, ora 18:00, până duminică, 20 iulie 2025, ora 22:00.
Pe durata evenimentului, locuitorii și participanții la trafic sunt rugați să nu parcheze autovehicule pe traseul competiției, să reducă traficul pietonal și rutier în zonă, să evite prezența animalelor pe traseu, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și ale comisarilor de cursă și să circule cu prudență în intervalele și zonele menționate, pentru siguranța tuturor
Primăria Municipiului Deva și organizatorii le mulțumesc anticipat tuturor cetățenilor pentru înțelegere și sprijin, și îi încurajează să folosească rute alternative și să manifeste vigilență sporită în trafic.
Actualitate
Adrian Ahrițculesei, invitat special la „Întâlnirile Altfel” din Petrila – o lecție despre curaj, anduranță și legătura cu rădăcinile

Astăzi, de la ora 17:00, Sala Pompadou din incinta fostei exploatări miniere din Petrila se transformă într-un spațiu de dialog autentic și inspirație, odată cu desfășurarea celei de-a treia ediții a proiectului „Întâlnirile Altfel”. Invitatul special al acestei ediții este Adrian Ahrițculesei, alpinist de anduranță originar din Petroșani și primul român care a finalizat circuitul Volcanic Seven Summits, cucerind cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent.
Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în parteneriat cu altfeldelocuri.ro, propune o întâlnire cu una dintre cele mai marcante figuri ale alpinismului românesc contemporan. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
De la vârfurile lumii, înapoi acasă
După o nouă expediție în Alaska, unde a încercat să urce pe vârful Denali – cel mai înalt din America de Nord – Adrian Ahrițculesei revine în Valea Jiului pentru a împărtăși publicului povești despre curaj, limite umane, perseverență și legătura profundă cu locurile natale. Chiar dacă vremea i-a împiedicat atingerea vârfului Denali, sportivul a ajuns până în a treia tabără de aclimatizare, demonstrând încă o dată determinarea sa în fața celor mai dure provocări.
„Va fi o întâlnire cu omul care a văzut lumea de pe cele mai înalte vârfuri și s-a întors să ne povestească și nouă aventurile sale”, transmit organizatorii.
„Întâlnirile Altfel” – un proiect care dă viață locurilor și comunităților
Găzduită în fosta mină reconvertită în Exploatarea Culturală Petrila, inițiată de artistul Ion Barbu, ediția din 18 iulie continuă misiunea proiectului de a transforma spațiile simbolice ale Văii Jiului în locuri vii de dialog, inspirație și reconectare cu identitatea locală.
FOPTO: FACEBOOK CENTRUL DE CULTURĂ ȘI ARTĂ AL JUDEȚULUI HUNEDOARA
- Actualitatecu 3 zile in urma
Destin frânt în zbor. Pilotul care și-a pierdut viața în tragedia de la Orăștie era un aviator cu experiență
- Actualitatecu 2 zile in urma
Un hunedorean la Festivalul Olimpic al Tineretului European
- Actualitatecu o zi in urma
Renovări fictive, prejudiciu real. Bărbat din Lupeni reținut pentru înșelăciuni de aproape 100.000 de lei
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șofer fără permis, depistat de polițiști în Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tradițiile se întorc la viață în Poiana Muierii: Nedeia din 20 iulie 2025 promite o zi de neuitat
- Actualitatecu 2 zile in urma
Grup infracțional organizat destructurat în Valea Jiului: Șase tineri reținuți pentru trafic de droguri
- Actualitatecu o zi in urma
A început modernizarea străzii Petőfi Sándor din Hunedoara, parte a unui amplu proiect de reabilitare urbană
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accidentul aviatic de la Orăștie, investigat de AIAS