Connect with us
Data: 18/07/2025
.

Actualitate

Capitalul străin din judeţ a crescut cu 400 de lei

Publicat

pe

Cifrele seci din datele statistice arată că în judeţul Hunedoara lucrurile merg, în mare măsură, înspre bine, dar realitatea este alta.

Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) a făcut publice ultimele date centralizate strânse din teritoriu din domeniile socio – economice de pe meleagurile hunedorene.

Mai mulţi pensionari decât angajaţi

Datele statistice arată că, în luna aprilie a acestui an, aceasta fiind ultima perioadă analizată de DJS Hunedoara, efectivul de salariaţi din judeţ era în creştere cu 293 de persoane, ajungând la 114.728, acesta fiind mai mare cu 3.929 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. De asemenea, şi numărul şomerilor a scăzut cu 2.908 persoane, mai fiind înregistraţi 8.744 de oameni fără loc de muncă. Rata şomajului în judeţ era de 4,6 procente, identică cu cea la nivel naţional, dar, şi de aici începe partea neplăcută, Hunedoara era pe locul 24 din 42 la acest capitol pe ţară. Tot în aprilie s-a mai înregistrat şi o creştere infimă a veniturilor, de sub două procente, un salariu mediu net al unui hunedorean ajungând la 1.627 de lei. Venitul este foarte mic în comparaţie cu cel pe ţară, nici acela unul foarte ridicat, de 2.249 de lei, hunedorenii câştigând cu 22 de procente mai puţin decât alţi români. Îmbucurătoare poate fi şi situaţia pensionarilor, ale căror indemnizaţii au crescut cu o altă sumă colosală, de doar 54 de lei, pensia medie a unui hunedorean fiind de 1.138 de lei, faţă de 930 cât este media pe ţară. La acest lucru mai trebuie adăugat şi faptul că, în primul trimestru al anului în curs, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut, au fost 125.063 de pensionari, numărul lor reducându-se cu 316. Sau, cinic vorbind, „au ieşit din sistem”, ca să-l cităm pe celebrul făuritor al sloganului electoral „Să trăiţi bine”… Dar, lăsând aceste aspecte deoparte, trebuie spus că pensiile mari din judeţ se datorează celor care au lucrat în siderurgie şi minerit, domenii de activitate pe cale de dispariţie, iar beneficiarii acestora încep să se împuţineze. În plus, în judeţ aveam, la sfârşitul primului trimestru al anului în curs, cu peste 10.000 de pensionari mai mulţi decât angajaţi, la care se mai adaugă un număr destul de consistent de diferite categorii de persoane care beneficiază de anumite alocări bugetare, iar acest lucru, o ştie oricine, nu este sănătos pentru o economie.

Cireaşa de pe tort

Advertisement

În altă ordine de idei, producţia industrială şi productivitatea muncii din acest domeniu în judeţ sunt relativ constante, fără a se înregistra oscilaţii neaşteptate, acelaşi lucru putându-se spune şi despre construcţii şi turism. Se stă ceva mai bine, însă, la capitolul comerţului exterior, unde statisticienii au analizat evoluţia primelor două luni ale anului în curs. Astfel, în februarie s-au exportat mărfuri în valoare de 71.205.000 de euro, cu 21.6% mai mult decât în ianuarie, şi s-au importat mărfuri de 59.005.000 de euro, cu 26.6% mai mult, soldul fiind, însă, unul pozitiv, de 12.200.000 de euro. De asemenea, de la începutul anului s-au exportat mărfuri în valoare de 129.768.000 de euro şi s-au importat de 105.614.000 de euro, soldul pe primele două luni ale anului în curs fiind, de asemenea, unul pozitiv, de 24.154.000 mii de euro. Şi, cu toate aceste cifre destul de impresionante, puterea de cumpărare a hunedorenilor cam bate pasul pe loc şi, în unele cazuriu, chiar dă şi înapoi. Deci salariile sunt cum sunt şi se dau cum se dau, mai ales în mediul privat, munca „la negru” funcţionează, patronii recurgând la astfel de subterfugiu din cauza taxelor împovărătoare impuse de stat, care, prin reprezentanţii săi de la Ministerul de Finanţe, are o imaginaţie debordantă în acest domeniu, meseriaşii aleg, mulţi dinbtre ei, să prăsească ţara, tinerii se îndreaptă spre facuzltăţi din mari centre industriale şi prea puţini se mai întorc în judeţ, şi nici investitorii nu dau năvală. Practic, aceasta este „cireaşa de pe tort”. Deci, în urma datelor primite de la DJS Hunedoara, rezultă că înmatriculările de societăţi comerciale în judeţ cu participare străină la capitalul social subscris, conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, au fost în luna aprilie 2016 în numǎr de …2 (două), cu un capital social subscris de 400 (patru sute) de lei, respectiv 89,4 euro. Iar orice comentariu în plus pare a fi de prisos.

Advertisement

Actualitate

Ce spune stilul tău de poker despre tine

Publicat

pe

Redactat de

Jucătorii de poker sunt împărțiți în mai multe categorii. Au stiluri diferite, iar unii sunt mai agresivi, dar cumpătați, alții sunt mega-agresivi, unii preferă să fie mai pragmatici, alții sunt mai neglijenți, în timp ce alții joacă haotic. Aceste stiluri spun multeși despre personalitatea lor în afara meselor de poker.

Principalele categorii de jucători de poker:

Tight-Aggressive (TAG)
Loose-Aggressive
Tight-Passive
Loose-Passive
Fish

Cei mai mulți jucători de poker își doresc să facă parte din categoria Tight-Aggressive. Din punct de vedere statistic, acești jucători sunt cei care au șansele cele mai mari să aibă rezultate bune pe termen lung. Asta deoarece acești jucători își aleg cu atenție mâinile pe care le joacă, iar atunci când o fac sunt decisivi și agresivi, cu multe pariuri bine gândite.

Dacă faci parte din această categorie, ce poate spune despre tine ca om? În principiu, ești un om organizat, răbdător, cu atenție la detalii. Nu iei decizii impulsive, ci îți cântărești cu atenție riscurile. Disciplina și autocontrolul fac parte din rutina ta zilnică.

Loose-Aggressive

E destul de greu să joci poker împotriva unui om cu acest stil. Asta deoarece jucătorii din această categorie joacă foarte multe mâini, cel mai adesea într-un stil agresiv. Sunt greu de citit și te supun adesea la presiune. Jucătorii din această categorie își asumă constant riscuri.

Te regăsești în această descriere? Hai să vedem ce spune despre tine ca om. Ești un om care pune mare accent pe intuiție, iei decizii rapide, indiferent cât de mari ar fi riscurile. În general, oamenii de acest gen sunt energici și iubesc spiritul de competiție. Nu se tem să iasă din zona de confort și adoră să aibă o viață activă.

Tight-Passive

Este de dorit să fii Tight-Passive când joci poker? În principiu, nu prea ai motive să faci parte din această categorie, deoarece riști să fii adesea victimele jucătorilor agresivi. În plus, pe măsură ce blind-urile cresc, nu mai poți să ții pasul cum trebuie.

Advertisement

Asta deoarece jucătorii din categoria Tight-Passivesunt extrem de selectivi cu mâinile jucate și nu adoptă un stil agresiv. Mizează doar când sunt 100% siguri că au șanse de câștig. De regulă, acești jucători preferă să joace poker online, pentru că pot deschide mai multe mese și prinde astfel mâini bune mai des.Strategia nu este însă tocmai profitabilă pe termen lung.

Există, însă, și acești jucători la mese, atât în cazinouri, cât și pe site-urile de poker. Cum pot fi descriși în viața de zi cu zi? Ei pot fi considerați oameni analitici, poate chiar introvertiți. Oameni care nu se aruncă în decizii cu capul înainte fără să le analizeze cu atenție înainte. Sunt calmi și precauți și nu le place să iasă în evidență.

Loose-Passive

Loose-Passive este, fără niciun dubiu, un stil de jucător pe care nu ți-l dorești. Explicația este simplă. Jucătorii de acest tip joacă multe mâini, însă fără să aibă agresivitate. Practic, jocul lor este banal și plictisitor. Nu se bazează pe probabilități, ci pe noroc și pe speranța că vor veni cărți bune. Dacă faci parte din această categorie, nu ar strica să încerci să îți ridici nivelul.

Cât despre personalitatea ta, se poate spune că ești o fire optimistă, încrezătoare, care evită conflictele cu orice preț. Te bazezi mult pe instinct și adesea poți fi luat prin surprindere. Pari un om empatic și cald, dar poate că ar trebui să fii mai ferm în anumite decizii.

Fish

O altă categorie din care nu îți dorești să faci parte. Fish este un termen prin care sunt descriși jucătorii care nu stăpânesc prea bine jocul de poker. Se bucură de acțiune, dar nu au o strategie, joacă haotic. Câteodată sunt agresivi, câteodată joacă pasiv. Cert este că vor să fie implicați în fiecare mână și pot fi pedepsiți cu ușurință, deși sunt destul de greu de citit și uneori pot avea cărți bune. În orice caz, dacă faci parte din această categorie, poate ar trebui să încerci să îți crești nivelul.

Ce poate spune despre tine? Că ești un om care adoră distracția, că ești pozitiv și că nu ții prea mult cont de riscuri. S-ar putea să ai o viață în care treci de la o stare la alta, ceea ce nu este întotdeauna un lucru bun. Pe de altă parte, îți place să ai cât mai multe pasiuni.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Adrenalină în centrul Devei. Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, în acest weekend

Publicat

pe

Redactat de

 

O competiție plină de adrenalină va avea loc în acest weekend, la Deva. Este vorba depre Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, desfășurate sâmbătă și duminică, pe 19 și 20 iulie.

Competiția automobilistică, desfășurată sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), este dedicată tinerilor pasionați de viteză și performanță.

„Deva devine circuit urban! Pe 19 și 20 iulie, Bulevardul Decebal se transformă într-un traseu plin de viteză, tehnică și adrenalină! Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice, cei mai buni piloți din România, de la copii de 8 ani la profesioniști cu mașini de competiție, vin să cucerească Deva în cadrul Deva Trophy! (…) Intrarea este liberă! Nu rata spectacolul! E motorsport pur, în inima Devei!”, au transmis organizatorii.

Evenimentul se desfășoară între orele 11:00 și 19:00, iar publicul va avea parte și de surprize: o tombolă cu premii atractive, printre care o tură în dreapta într-un bolid de peste 700 CP sau o bicicletă Devron.

Advertisement

Competiția este organizată de Asociația GT Auto Club Sportiv, în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Auto-Karting Hunedoara, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva.

Închideri de circulație

Pentru desfășurarea în siguranță a evenimentului, Primăria Municipiului Deva a anunțat că circulația rutieră va fi închisă/restricționată pe Bulevardul Decebal, tronsonul de drum cuprins între intersecția cu Bulevardul Iuliu Maniu și intersecția cu Bulevardul Mihail Kogălniceanu, de vineri, 18 iulie 2025, ora 18:00, până duminică, 20 iulie 2025, ora 22:00.

Pe durata evenimentului, locuitorii și participanții la trafic sunt rugați să nu parcheze autovehicule pe traseul competiției, reducă traficul pietonal și rutier în zonă, evite prezența animalelor pe traseu, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și ale comisarilor de cursă și să circule cu prudență în intervalele și zonele menționate, pentru siguranța tuturor

Primăria Municipiului Deva și organizatorii le mulțumesc anticipat tuturor cetățenilor pentru înțelegere și sprijin, și îi încurajează să folosească rute alternative și să manifeste vigilență sporită în trafic.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Adrian Ahrițculesei, invitat special la „Întâlnirile Altfel” din Petrila – o lecție despre curaj, anduranță și legătura cu rădăcinile

Publicat

pe

Redactat de

Astăzi, de la ora 17:00, Sala Pompadou din incinta fostei exploatări miniere din Petrila se transformă într-un spațiu de dialog autentic și inspirație, odată cu desfășurarea celei de-a treia ediții a proiectului „Întâlnirile Altfel”. Invitatul special al acestei ediții este Adrian Ahrițculesei, alpinist de anduranță originar din Petroșani și primul român care a finalizat circuitul Volcanic Seven Summits, cucerind cel mai înalt vulcan de pe fiecare continent.

Evenimentul, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, în parteneriat cu altfeldelocuri.ro, propune o întâlnire cu una dintre cele mai marcante figuri ale alpinismului românesc contemporan. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

De la vârfurile lumii, înapoi acasă

După o nouă expediție în Alaska, unde a încercat să urce pe vârful Denali – cel mai înalt din America de Nord – Adrian Ahrițculesei revine în Valea Jiului pentru a împărtăși publicului povești despre curaj, limite umane, perseverență și legătura profundă cu locurile natale. Chiar dacă vremea i-a împiedicat atingerea vârfului Denali, sportivul a ajuns până în a treia tabără de aclimatizare, demonstrând încă o dată determinarea sa în fața celor mai dure provocări.

„Va fi o întâlnire cu omul care a văzut lumea de pe cele mai înalte vârfuri și s-a întors să ne povestească și nouă aventurile sale”, transmit organizatorii.

„Întâlnirile Altfel” – un proiect care dă viață locurilor și comunităților

Advertisement

Găzduită în fosta mină reconvertită în Exploatarea Culturală Petrila, inițiată de artistul Ion Barbu, ediția din 18 iulie continuă misiunea proiectului de a transforma spațiile simbolice ale Văii Jiului în locuri vii de dialog, inspirație și reconectare cu identitatea locală.

FOPTO: FACEBOOK CENTRUL DE CULTURĂ ȘI ARTĂ AL JUDEȚULUI HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate