Actualitate - Eveniment
Dezastru cu repetiție în județ!
Promovabilitate sub 50 la sută la simularea Evaluării Naționale
Viitorii absolvenți de gimnaziu din județul Hunedoara trebuie să se pună serios cu „burta pe carte” dacă vor să ia note mai bune la Evaluarea Națională. Aceasta, deoarce în urma simulării naționale a examenului de sfârșit de gimnaziu mai puțin de jumătate dintre candidați au obținut note de trecere.
Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara din cei 3.760 de elevi de clasa a VIII-a care s-au înscris pentru susținerea simulării la Evaluarea Națională doar 3.441 s-au prezentat la examen. Dintre aceștia, 47,11 la sută, adică un număr de 1.621 au luat note peste 5 iar restul, respectiv 1.820 nu au reușit să obțină o medie de trecere.
Matematica, o „nucă tare”
Cel mai mic procent de note peste 5 la simularea Evaluării Naționale în județul Hunedoara s-a înregistrat la matematică, respectiv 31,26 la sută. La această disciplină din cei 3.481 de elevi prezenti, cei mai mulți, respectiv 931 au luat note cuprinse între 2 și 2,99 în timp ce doar 15 au obținut nota 10 iar alți 69 calificative cuprinse între 9 și 9,99. Promovabilitatea înregistrată la limba română a fost de 68,94 la sută cu 16 elevi care au făcut lucrări perfecte. La această disciplină cele mai multe note, adică 574 au fost cuprinse între 5 și 5,99 iar 560 au luat note cuprinse între 6 și 6,99. Pe discipline cel mai mare grad de promovabilitate, de 90,9 s-a înregistrat la limba germană unde din cei 22 de elevi prezenți doar doi au luat note sub 5. La limba maghiară promovabilitatea a fost de 78,13 la sută, astfel că din cei 64 de candidați, 14 au luat note sub cinci iar restul de 50 au reușit să scrie lucrări de trecere.
Doar patru medii de 10
Potrivit datelor IȘJ Hunedoara un număr de 140 de elevi au obținut medii cuprinse între 1 și 1,99, 414 au medii între 2 și 2,99, 602 candidați nu au trecut de nota 3 în timp ce alți 664 au medii cuprinse între 4 și 4,99. La polul opus din cei 1.621 de elevi care au reușit să promoveze simularea Evaluării Naționale în județul Hunedoara doar patru au medii de 10 iar alții 80 au obținut rezultate cuprinse între 9 și 9,99. Cei mai mulți dintre elevi, respectiv 521 au promovat la limită cu medii cuprinse între 5 și 5,99.
Calendarul examenului de Evaluare Naţională 2015:
- 22 iunie 2015 – Limba și literatura română
- 23 iunie 2015 – Limba și literatura maternă
- 24 iunie 2015 – Matematică
- 26 iunie 2015 – Afișarea rezultatelor
- 30 iunie 2015 – Afișarea rezultatelor finale după contestații
Actualitate
Adrenalină, viteză și spectacol pe patru roți în centrul Devei. Bulevardul Decebal a fost transformat într-un adevărat circuit urban

A fost un weekend cu motoare turate la Deva. Bulevardul Decebal, din centrul orașului, a fost transformat într-un adevărat circuit urban pentru Campionatele Naționale de Super Slalom, Slalom Juniori și Vehicule Electrice. Evenimentul a reunit cei mai buni piloți din România, care au venit din toate colțurile țării să cucerească „Deva Trophy” 2025.
Competiția s-a desfășurat pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică, pe 19 și 20 iulie, și a fost dedicată tinerilor pasionați de viteză și performanță. Bulevardul Decebal, din centrul orașului, s-a transformat într-un traseu plin de viteză, tehnică și adrenalină.
Participanții, veniți la Deva din toate colțurile țării, de la copii de opt ani la profesioniști cu mașini de top, s-au întrecut în probe cronometrate care au pus la încercare nu doar puterea mașinilor, ci și precizia și îndemânarea la volan.
Motoare turate și viraje spectaculoase
Viteză, motoare turate, viraje spectaculoase cu scârțâit de roți, au fost ingredientele competiției. Numeroși pasionați de motosport au urmărit, de-a lungul traseului, spectacolul automobilistic făcut pe asfalt de piloții aflați în concurs. Evenimentul, desfășurat sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv (FRAS), a cuprins trei categorii de concurs: Super Slalom – dedicat piloților cu experiență, Slalom Juniori, unde mici talente și-au demonstrat abilitățile la volan, și Vehicule Electrice.
Pe lângă competiție, spectatorii s-au putut bucura și de o tombolă cu premii atractive, printre care o tură în dreapta într-un bolid de peste 700 CP sau o bicicletă Devron.
Evenimentul a fost organizată de Asociația GT Auto Club Sportiv, în parteneriat cu Asociația Clubul Sportiv Auto-Karting Hunedoara, cu susținerea Primăriei Municipiului Deva.
Pentru buna desfășurare, pe toată durata competiției automobilistice, traficul rutier a fost închis pe Bulevardul Decebal – pe tronsonul de drum cuprins între intersecția cu Bulevardul Iuliu Maniu și intersecția cu Bulevardul Mihail Kogălniceanu.
Actualitate
Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2025, tradiție și spectacol la înălțime în Inima Apusenilor

Începând de astăzi și până mâine, inima Apusenilor va vibra în ritm de tulnic, joc și cântec românesc, odată cu desfășurarea unei noi ediții a celebrului Târg de Fete de pe Muntele Găina.
Acest eveniment, cu rădăcini adânci în istoria și spiritualitatea moților, se reafirmă ca un act de conservare a identității românești și o întâlnire a tradițiilor din toate colțurile țării, pe cel mai înalt platou al Munților Apuseni.
Sâmbătă, 19 iulie: mesteșug, cântec și foc de artificii pe Vârful Găina
Sărbătoarea debutează sâmbătă, 19 iulie, la ora 13:00, cu deschiderea Târgului Meșterilor Tradiționali ALBA TRADIȚIONAL. Peste 50 de creatori populari din zonele istorice ale României își vor etala măiestria în prelucrarea lemnului, a ceramicii, a podoabelor tradiționale sau a țesăturilor, oferind o incursiune autentică în arta populară românească.
La baza muntelui, în comuna Avram Iancu, de la ora 14:00, publicul este invitat la un amplu spectacol folcloric, prezentat de Andreea Bogdan, jurnalist Radio România Actualități. Scena va fi animată de Tulnicăresele din Avram Iancu și grupul vocal tradițional „Țarina” de la CupruMin Abrud, urmate de prestațiile energice ale tinerelor talente și ale ansamblurilor folclorice. Punctul culminant al după-amiezii folclorice va fi reprezentat de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, Alexandru Pal și soliști consacrați ai cântecului românesc, precum CORNEL BORZA, ROXANA RECHE, DANIEL POP, MIHAELA GREC, FLORICICA MOGA, IOANA CIOREA, NICOLAE PLUTĂ, DORINA NARIȚA, IOANA BREDA-MORAR, IOANA GROZA, ALEXANDRA BĂCILĂ, MARIA UȚIU.
Seara, vârful muntelui se va transforma într-o scenă în aer liber pentru iubitorii de muzică actuală și petrecere. De la ora 19:00, concertul trupei Dublu Click va deschide seria recitalurilor, urmat de mixurile electrizante ale DJ Firy și Flaviu fără S. Punctul culminant al nopții va fi concertul extraordinar Carmen Chindriș și Taraful Rutenilor, o prezență așteptată cu nerăbdare de iubitorii de folclor reinterpretat, care va începe la ora 21:30. Spre miezul nopții, un foc de artificii spectaculos va încinge cerul deasupra Găinii, păstrând tradiția magică a nopții de sărbătoare pe munte.
Duminică, 20 iulie: în semn de recunoștință pentru Avram Iancu
Duminică, 20 iulie, Târgul de Fete continuă pe vârful muntelui cu târgul meșteșugarilor. La ora 10:30, va avea loc un ceremonial solemn de depunere de coroane și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu, erou al națiunii române. Momentul va fi onorat de prezența Tulnicăreselor din Avram Iancu și a Fanfarei Județului Alba, dirijată de Coriolan Honcaș.
De la ora 11:30, spectacolul folcloric va reîncepe, aducând pe scenă ansambluri din județele Alba, Arad, Cluj și Bihor, printre care Ansamblul „Drușcelile” din Bârsă, „Brădeana” din Sohodol, „Fântânița de Piatră” din Șpring și „Aușana” din Bihor. Momentele vocale vor fi susținute de interpreți apreciați precum Ciprian Zopota, Emilia Borza Șugar, Claudia Cacuci, Iulia Buboi și Ciprian Mocan.
Evenimentul din 2025 păstrează specificul autentic al celei mai cunoscute întâlniri populare de pe muntele sacru al moților și îi invită pe toți cei care iubesc tradiția, portul popular și muzica românească la un sfârșit de săptămână de poveste, unde oamenii se adună „la Găina” din toate colțurile țării. Sub semnul legendelor despre fetele moțe date la măritat și al libertății pentru care a luptat Avram Iancu, Târgul de Fete de pe Muntele Găina își reafirmă, an de an, locul în patrimoniul cultural viu al României, transmite Consiliul Județean Alba.
FOTO: Consiliul Județean Alba
Actualitate
Urs semnalat în Petroșani. A fost emis mesaj RO-ALERT

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Hunedoara informează că prezența unui urs a fost semnalată în municipiul Petroșani, pe strada Sașa. Pentru avertizarea populației, a fost emis un mesaj RO-ALERT.
Strada Sașa se află într-o zonă rurală a municipiului, situată în apropierea Defileului Jiului, unde apariția animalelor sălbatice nu este o raritate.
Autoritățile recomandă populației să evite deplasările în zonă și să anunțe imediat prezența animalului prin apel la 112.
- Actualitatecu 2 zile in urma
VIDEO| Urs filmat în timp ce alerga speriat pe malul Streiului, în zona Petreni
- Actualitatecu 3 zile in urma
Patru autovehicule, implicate într-o coliziune pe autostrada A1 Sibiu – Deva
- Actualitatecu 3 zile in urma
Sorin Jurca, polițistul – pilot care a trecut în rezervă după 32 de ani în slujba legii: „Viteza nu are ce căuta în trafic. Pe circuit concurezi cu timpul. Pe șosea, cu viața”
- Actualitatecu 3 zile in urma
UPDATE| Incendiu izbucnit la o cultură de grâu din zona Hațeg
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cerere în căsătorie, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina
- Actualitatecu 3 zile in urma
Adrenalină, viteză și spectacol pe patru roți în centrul Devei. Bulevardul Decebal a fost transformat într-un adevărat circuit urban
- Actualitatecu 2 zile in urma
Dan Bobouțanu, reacție dură față de măsura Guvernului de a pune stadionul din Hunedoara „pe pauză”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Taragoturile au răsunat din nou la Vața de Jos. O nouă ediție reușită a festivalului emblematic în Țara Zarandului