Home - Actualitate - 15 ani fără Drăgan Muntean

15 ani fără Drăgan Muntean

joi, 20 Apr, 2017

Data de 20 aprilie 2002 este una dintre cele mai triste zile pentru cultura hunedoreană, pentru tot județul, dar și pentru întreg folclorul românesc.

În acea dată fatidică de 20 aprilie 2002, deci exact în urmă cu 15 ani, pleca dintre noi, la doar două zile după ce împlinise 47 de ani, marele interpret de muzică populară Drăgan Muntean.

Doinitorul pădurenilor

Născut pe 18 aprilie 1955, în satul Poienița Voinii, aparținător de comuna hunedoreană Bunila, din Ținutul Pădurenilor, Drăgan Muntean a fost unul dintre cei mai apreciați interpreți de muzică populară nu doar din județul Hunedoara, ci și din Ardeal și din întreaga Românie. Apropiații spun că Drăgan Muntean, doinitorul pădurenilor, a cântat de când se știa. Drăgan Muntean își cânta cu mult drag zona natală, pe care a iubit-o atât de mult, Ținutul Pădurenilor. A fost remarcat prima oară în 1965, la un concurs la Ghelari, iar apoi aparițiile sale scenice au început să fie tot mai dese. Cu toate acestea, debutul său la televiziune, deși era deja foarte cunoscut, s-a făcut destul de târziu, spre vârsta de 30 de ani, iar de atunci cariera sa muzicală a fost una ascendentă. Cu toate acestea, marele artist a scos doar două albume în timpul vieții, „Sara bună, bade Ioaneși „De la noi din Pădureni”, iar postum au mai apărut două apariții discografice, intitulate „Eu cânt pădurenilorși Drăgan Muntean”.

A plâns și cerul la înmormântarea sa

Drăgan Muntean a absolvit școala primară în satul natal, pentru ca, apoi, să își completeze studiile la Deva, devenind învățător, în comuna Vețel și în municipiul de reședință al județului Hunedoara. Apoi, după ce a absolvit Academia de Poliție, a fost, între 1997 și 2000, a fost directorul Ansamblului Ciocârliaal Ministerului Afacerilor Interne, dar dorul de casăl-a readus la Deva, unde, până la sfârșitul vieții, a îndeplinit funcția de șef al Biroului de Cultură, Educație și Tradiții din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, având gradul de locotenent – colonel. De asemenea, Drăgan Muntean este și inițiatorul „Festivalului Pădurenilor” de pe dealul cornetului, din satul său natal, Poienița Voinii, care, după dispariția prematură a artistului îi poartă numele. În plină putere creatoare, cu puțin timp înainte de a împlini 47 de ani, a suferit un accident vascular cerebral, cu o puternică hemoragie, și, în ciuda stăruințelor medicilor, s-a stins din viață pe un pat de spital, la Târgu Mureș. În ziua înmormântării sale și cerul a plâns, atunci fiind niște reprize teribile de soare, urmate de soare puternic și apariția mai multot curcubee…Niciodată nu a fost așa de multă lume în fața Casei de Cultură din Deva, care îi poartă numele, ca la slujba de înmormântare a lui Drăgan Muntean. Doinitorul pădurenilor își doarme somnul de veci în cimitirul din satul Leșnic, aparținător de comuna Vețel.